O ľadovom Islande a jeho horúcom srdci. Zimu vynahradia termálne pramene

Leto je v nedohľadne, uchýľme sa do tepla! Čo môže byť príjemnejšie, ako po chladnom dni skočiť ho horúceho prírodného prameňa a ohriať svoje stuhnuté kosti? A keďže príroda chcela byť k Islandu, kde je zima veľkú časť roka, spravodlivá, dala mu do vienka stovky teplých prameňov.

16.12.2015 07:00
Island, Modrá lagúna, termálne kúpalisko, voda,... Foto:
Modrá lagúna na Islande.
debata

Ostrov má dokonca najviac výronov pár i plynov a termálnych prameňov na svete. Pýši sa 800 geotermálnymi oblasťami a 7 000 termálnymi prameňmi. Niektoré pramene sú vriace, ale tie ostatné sú perfektné na kúpanie.

Horúčava, ktorá sa drží pod zemským povrchom, vytvára bublajúce horúce pramene a bahniská. Na Islande ich nájdete množstvo v Národnom parku Þingvellir, ktorý je veľkou vulkanickou náhornou plošinou. Podľa najznámejšieho výveru Geysir dostal tento „jav“ názov gejzír. Okrem vykurovania domov a skleníkov využívajú Islanďania horúcu vodu aj na kúpanie a relax. Tu sú tie najkrajšie islandské prírodné kúpaliská.

Modrá lagúna

Toto miesto je synonymom raja na zemi. Mix sladkej a morskej vody má mimoriadne vysoký obsah oxidu kremičitého, ktorý pomáha zbavovať sa starej pokožky, posilniť ju a tiež liečiť zápaly. Dobroprajné mikroorganizmy, ktoré tu plávajú, stimulujú produkciu kolagénu a pomáhajú znižovať známky poškodenia UV žiarením. A netreba ani maséra, tú najlepšiu terapiu poskytnú mokré ruky vodopádov.

Prírodné kúpele Myvatn

Kúpalisko je o niečo menej známe ako Modrá lagúna a aj voda je tu o čosi chladnejšia, no stále veľmi príjemná. Personál sa tu s radosťou postará o všetky potreby turistov a nie je nič lepšie, ako si pohľad na drsne nádhernú krajinu navôkol vychutnať s dobre vychladeným pivom v ruke.

Geotermáne kúpalisko Seljavallalaug

Tento prameň nájdete na juhu ostrova. V skutočnosti to nie je prírodné kúpalisko, ale 25 metrov dlhá a 10 metrov široká stavba z roku 1923 vkliesnená do úzkeho údolia. Vedľa je bazén pod holým nebom a horúca voda, ktorá vteká dnu, je čisto prírodná, bez úprav. Kúpalisko sa čistí len raz v lete, takže môže na prvý pohľad pôsobiť špinavo, prírodné látky robia svoje. Návštevníci milujú oddych v teple s ohromujúcim výhľadom na zelené stráne a širokouhlé modré nebo nad hlavou. V roku 2010 Seljavallalaug úplne pokryl popol z erupcie sopky.

Horúci prameň Víti

Sopečný horúci prameň Víti sa nachádza v Askja a odvážlivci sa v ňom zvyknú len opatrne máčať. Plávanie je tu nebezpečné, pretože spodná voda a bahno na dne niekedy znenazdajky tak rozhorúčia, že môžu spôsobiť popáleniny. Azda práve toto riziko láka milovníkov adrenalínových zážitkov.

Teplá rieka Reykjadalur

Názov tohto prameňa doslova znamená Údolie pary a vyviera neďaleko hlavného mesta Rejikjavík. Domáci často sadnú do auta a za trištvrte hodinu sa dostanú do mestečka Hveragerði, z ktorého sa vydajú na nenáročnú túru do údolia, ktoré pretína horúca rieka. Divokú a nedotknutú krásu celého prostredia podčiarkuje prírodný charakter bez bufetov či kabínok na prezliekanie.

Horúci prameň v jaskyni Grjótagjá

Toto unikátne jazero sa skrýva na severe Islandu v jaskyni. Teplota vody Grjótagjá sa časom mení, napríklad v 70. rokoch dosahovala až 50 °C. Odvtedy sa pomaly ochladzuje, ale stále má občas dni, keď by najradšej niekoho uvarila. Nanešťastie je tam kúpanie pre nestabilnú teplotu a uvoľnené skaly zakázané a aj návštevníci, ktorí sa chcú iba pokochať pohľadom, musia byť maximálne opatrní.

Zdroj: Mydomaine.com; Guidetoiceland.is

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #termálne kúpaliská