Nová lanovka na Zobor má byť hotová už v lete

Nová lanovka na vrchol Zobora by mohla byť už o niekoľko mesiacov realitou. Podľa slov nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča by sa mohli Nitrania i návštevníci mesta vyviezť nad mesto už počas budúcej letnej sezóny. O spolufinancovanie výstavby a následnú prevádzku lanovky prejavila záujem spoločnosť Veolia Transport Nitra, ktorá v meste zabezpečuje autobusovú hromadnú dopravu.

14.10.2011 09:51
Zobor, Nitra Foto:
Kopec Zobor nad mestom Nitra.
debata

Podľa Dvonča sa má nová lanovka postaviť ako PPP projekt, do ktorého mesto vloží pozemky pod trasou lanovky a jej hornú stanicu. Veolia zasa investuje peniaze. Robíme teraz všetko preto, aby sme na budúci rok v lete mali v Nitre lanovku. Veolia by bola ako investor s mestom, ale my určite do toho nebudeme investovať peniaze. Samotná výstavba by trvala zhruba tri mesiace. Viedla by po pôvodnej trase, nešla by však z bývalej dolnej stanice, ale začínala by pod lesom, o ulicu vyššie. Znamená to, že by bola o niečo kratšia ako tá predchádzajúca," informoval Dvonč.

Technické riešenie novej lanovky a jej dodanie už ponúkli štyri firmy. Celkové náklady na výstavbu či jej presná podoba však ešte nie sú známe. Mesto Nitra je v súčasnosti v rokovaní s viacerými spoločnosťami. Čo sa týka výstavby novej lanovky, je tam treba určiť hlavne topografické údaje. To znamená dĺžku tej trasy a prevýšenie. Na základe tohto dostaneme záväzné cenové ponuky, ktoré budeme musieť vyhodnotiť a spoločne s Veoliou aj prerokovať, či to bude možné. Je na to spravený biznisplán, ktorý ráta nielen so samotnou trasou lanovky, ale aj s vybudovaním parkoviska na dolnej stanici a s vybudovaním nejakého toho zázemia na hornej stanici," uviedol viceprimátor Ján Vančo.

Podľa plánov mesta i Veolie sa výstavba lanovky začne už na jar. Stavebné práce by mali trvať približne tri mesiace a náklady dosiahnuť približne dva milióny eur. Ako uviedol Vančo, lanovka bude dlhá 670 metrov s prevýšením 192 metrov. Podľa návrhov dodávateľských firiem by na tejto trase malo turistov voziť štyri až šesť kabínok. Projekt bude riešiť aj vybavenie a infraštruktúru na hornej stanici lanovky. Čo presne tam bude, zatiaľ nie je jasné. Takže dnes ešte nevieme, či to bude len výhľad na Nitru, alebo aj reštaurácia, prípadne nejaká možnosť zísť dole na bicykloch po cyklotrase. To sa ešte musí doriešiť," dodal Vančo.

Pôvodná dvojsedadlová lanovka na Zobor sa začala budovať v roku 1966. Dlhá bola 1375 metrov, tvorilo ju 23 oceľových stĺpov a 71 dvojsedadlových sedadiel. Do prevádzky ju uviedli v roku 1970. Pre zlý technický stav bola koncom roka 1993 odstavená. Zlý stav oceľových nosníkov a ostatných súčastí spôsobil, že pôvodná lanová dráha musela byť na jeseň 2009 celkom odstránená. Z pôvodnej lanovky sa doteraz zachovala iba jej dolná a horná stanica.

debata chyba