Aj Moskva chce svoje vyhliadkové oko

Ruská metropola sa chce stať lákavejším cieľom pre turistov, a tak sa chystá vybudovať aj nové vyhliadkové koleso, samozrejme najväčšie na svete.

09.11.2011 11:20
London Eye Foto:
London eye je výzvou aj pre Moskvu.
debata

Plánovaná 220 metrov vysoká atrakcia by zatienila známe „londýnske oko“ (London Eye), ktoré je vysoké 135 metrov, aj najväčší ruské koleso na svete; Singapore Flyer, ktoré sa týči do výšky 165 metrov.

Na moskovskom výstavisku niekdajších úspechov sovietskeho hospodárstva sa zatiaľ dá kochať výhľadom len zo 75 metrov, a to je slabý odvar. Ďalšie dve menšie vyhliadkové kolesá tento rok na jar zmizli z Gorkého parku.

Podľa projektu z amerického architektonického štúdia Gensler, z ktorej už vzišiel napríklad najvyšší čínsky mrakodrap, by sa moskovské koleso „vymykalo“ od zabehnutých predstáv: koleso by bolo pevné, zatiaľ čo kabínky by sa pohybovali po koľajniciach, opieralo by sa o 320 metrov vysoký stĺp vyrastajúci zo základu v podobe ďalšieho, na zemi položeného kolesa, vyplneného koncertnou sálou, galériami, reštauráciami, obchodmi a podzemným parkoviskom pre 2500 áut. Potenciálny investor počíta s nákladmi vo výške takmer 300 miliónov dolárov.

Kým vyhliadkové kolá nad Londýnom a Singapurom sa týčia už od roku 2000, respektíve 2007, k moskovskému kolesu možno povedie ešte dlhá cesta. Radnica podľa denníka Kommersant len vyberá, či by obrie koleso malo stáť na výstavisku, v Gorkého parku či pri stálom cirkuse na Vernadského triede. Potom by mala nasledovať dražba medzi potenciálnymi investormi.

debata chyba