Stromček z arboréta prežije aj Troch kráľov

V Arboréte Mlyňany sa pred Vianocami dejú nezvyčajné veci. Je zima a tu to kvitne. Predávajú stromčeky, ktoré neopadajú hneď po silvestrovskej zábave. A ponúkajú vence, v ktorých rozvoniava celý svet.

10.12.2011 01:00
Vianoce 5 Foto:
Ilustračné foto
debata

Všetko je súčasťou vianočného programu, ktorý sa začína v utorok a končí sa v sobotu. Teda okrem zimných kvetov, to zariadili botanici už pred desiatkami rokov, keď tu vysádzali rôzne cudzokrajné dreviny, napríklad hamamel virgínsky. Je to útly krík, ktorý je v týchto dňoch posiaty drobnými žltými kvetmi. Jeho listy a kôra majú využitie v medicíne a kozmetike. Dá sa nájsť hneď vedľa kaštieľa.

Oplatí sa vykročiť aj hlbšie do parku, jedine tu to totiž nie je všetko sivé a opadané, ale svieže a zelené. Arborétum je vždyzelený park, kde v snehu svieti napríklad aj aukuba japonská či céder atlaský, ktorého nesmierne húževnaté drevo ľudia kedysi využívali pri stavbe lodí brázdiacich oceány.

Spoznávať tajomstvo ďalších drevín možno aj pri výrobe vianočných vencov. Pre šikovné ruky sú totiž v sobotu pripravené tvorivé dielne. Všetok materiál na vence pochádza z arboréta, a tak majú drobné vetvičky, listy a šišky pestrý pôvod – Kaukaz, Čína, Amerika… ,,Deti si môžu tiež vyrobiť rôzne vianočné pozdravy, pohľadnice alebo strašidielka zo šišiek," naznačila Vieroslava Farkašovská. A niektoré šišky z arboréta sú naozaj obrovské.

Kto nemá čas, môže si počas celého budúceho týždňa kúpiť už hotové vence a ďalšie dekorácie, ktoré naaranžovali pracovníci arboréta. Na predaj sú aj stromčeky. ,,Zostalo ešte zopár borovíc, ale máme najmä smreky a jedličky," dodala Farkašovská. A tajomstvo ich ,,dlhovekosti" je prosté – sú zakorenené v kvetináčoch. Čiže po Vianociach si ich ľudia môžu zasadiť do záhrad, kde môžu ďalej rásť. Stromčeky dopestované v okrasných škôlkach sa predávajú každý pracovný deň od 8.00 do 14.00. Sú vysoké od 100 do 200 centimetrov a stoja od 30 do 60 eur.

Dospelí zaplatia za vstup do arboréta 3¤eurá, študenti a žiaci majú zľavu. Hodina so sprievodcom vyjde na osem eur. Na každého návštevníka čaká teplý punč a vianočné koledy.

debata chyba