Najzdravšie mesto na svete sa búri proti McDonald's

Obyvatelia jedného z najzdravších miest na svete, ktorým je Loma Linda v Kalifornii, sa búria proti otvoreniu reštaurácie rýchleho občerstvenia McDonalds. Polovicu z približne 24 000 obyvateľov mesta totiž tvoria príslušníci cirkvi Adventisti siedmeho dňa, ktorí sú väčšinou vegetariáni. Miestni ľudia sa v priemere dožívajú vyše 80 rokov.

21.12.2011 00:00
hamburger, chlapec, jedlo, strava, obezita, výživa Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Teraz sa obyvatelia mesta obávajú, že sa ich deti naučia chodiť do McDonalds. Mesto síce v minulosti povolilo zriaďovanie reštaurácií s rýchlym občerstvením, ale známy nadnárodný reťazec je pre miestnych občanov, na rozdiel od miestnych stánkov s občerstvením, ťažko stráviteľným sústom. Zostáva totiž synonymom pre tučnú a smaženú stravu.

Povolenie zriadiť pobočku v meste získal McDonalds po chronickom schvaľovacom procese. Výsledok miestnych občanov pobúril, uviedol britský server MailOnline. Rovnako Wayne Dysinger z miestnej lekárskej fakulty denníku The New York Times povedal, že sa nezdravých lákadiel obáva.

Starosta mesta Rhodes Rigsby poznamenal, že úrady by nemali ľuďom zakazovať jesť mäso. Podporil by však referendum o úplnom zákaze reštaurácií s rýchlym občerstvením.

Na verejných priestranstvách mesta platí zákaz fajčenia a len na niekoľkých miestach je možné kúpiť si alkohol a mäso.

Loma Linda bolo skôr mestom Indiánov, ktorí ho nazývali Guachama, teda „oplývajúci jedlom“. Neskôr sa sem začali sťahovať adventisti, ktorí tu v roku 1905 kúpili hotel a premenili ho na sanatórium.

Expert na zdravý životný štýl Dan Buettner denníku The New York Times povedal, že Loma Linda je jedným zo štyroch miest na svete s vysokým podielom ľudí, ktorí sa dožívajú viac ako 100 rokov.

1 debata chyba