Na Taiwane si ľudia bez inteligentnej karty už nepípnu

Píp, a "inteligentná" karta vám umožní nastúpiť do autobusu. Píp, a tá istá karta otvorí dvere vašej kancelárie.

19.02.2013 14:50
debata (12)

Píp, a kúpite si kávu na rohu alebo zaplatíte za parkovanie, či otvoríte výjazd. Píp, a požičiate si knihu v knižnici. V škole alebo na univerzite sa táto karta stáva vaším preukazom totožnosti. Kým taiwanské hlavné mesto Tchaj-pej sa prebúdza pod slnečnými lúčmi, členovia jednej rodiny sa uisťujú, či neopúšťajú dom bez jedinej dôležitej veci – inteligentnej karty Easycard, napísal spravodajský server BBC News.

„Naozaj bez nej nemôžeme odísť, náš život je na nej závislý,“ hovorí Wenney Tsaiová, zatiaľ čo pripravuje raňajky pre manžela Jerryho Huanga a deti, Chelsea a Jonathana. Tchaj-wan zaviedol svoju múdru kartu vybavenú identifikáciou na rádiovej frekvencii (RFID) v roku 2002 a nasledoval tak príklad Hongkongu, Japonska a Singapuru.

Karta sa najprv používala v autobusoch a v tchajpejskom metre. Potom boli jej funkcie rozšírené na vysokorýchlostné železnice, ktorá spája hlavné mesto s juhom ostrova, a na niektoré taxíky. Používať sa dá tiež v nemocniciach, v obchodoch, na prenájom bicykla a dokonca aj u aeroliniek na vnútroštátne lety.

V súčasnosti je Easycard jednou z najviac multifunkčných chytrých kariet na svete a ďalšie mestá zvažujú, že svojich obyvateľov niečím podobným vybavia. Takže – čo by mala vedieť o jej výhodách a potenciálnych rizikách?

„Ahoj, Chelsea.“ Pani Tsaiová vysadí jedenásťročnú dcérku pred základnou školou v centre Tchaj-pej. Dievča rýchlo mizne a o chvíľku neskôr mobil jej matky pípne. „Vaše dieťa je bezpečne v škole,“ hlási textová správa. Akonáhle sa Chelsea dotkla svojou Easycard senzora pri vchode do budovy, odoslala karta potvrdzovacie sms na mobil jej matky.

Väčšina škôl v taiwanskom hlavnom meste používa RFID technológiu, aby sledovali dochádzku žiakov, ale zároveň aby ​​„uistili rodičov, že ich deti sú v bezpečí“, hovorí otec dievčaťa.

„Chelsea si tiež môže niečo kúpiť, ak bude chcieť. Dali sme jej na kartu 200 taiwanských dolárov,“ dodal.

Stovky obchodov na celom Taiwane, predovšetkým reťazec supermarketov 7-Eleven a Family Mart, sú vybavené platobným systémom Easycard. Táto technológia znižuje množstvo peňazí v pokladniach, čo odrádza zlodejov a lupičov, uvádza Family Mart.

Ale aký je to pocit, môcť kontrolovať toľko aspektov života s jednou jedinou kartou? „Je to pohodlné. Vďaka nej nemáme hrubú peňaženku,“ hovorí pán Huang. Ten si dokonca nechal prepojiť Easycard na svoju kreditnú kartu, takže teraz môže prekročiť bežný limit výdavkov, ktorý je na inteligentných kartách nastavený na 10 000 taiwanských dolárov. Keby ju stratil, musí okamžite kontaktovať banku, ktorá naopak upovedomí Eeasycard.

Jason Chang, šéf Easycard, uisťuje, že jeho spoločnosť robí všetko, čo je potrebné, aby boli osobné údaje používateľov v bezpečí. Easycard v súčasnosti rokuje s poskytovateľmi kariet v ďalších ázijských krajinách, ako je Octopus v Hongkongu, Ez-link v Singapure a T-Money v Južnej Kórei. Počas niekoľkých rokov, hovorí Chang, by človek mohol potrebovať len jednu kartu na cestovanie po Ázii.

Ale pani Tsaiová a jej manžel nie sú úplne presvedčení, že by to bol dobrý nápad. „Máme radi svoju Easycard, pretože je to veľmi pohodlné,“ hovorí pán Huang. „Ale kto vie, ako o tom budú zmýšľať ďalšie vlády – necítil by som sa dobre pri predstave, že používam jednu kartu všade,“ dodal. „A ako by sa zvládali prevodné kurzy? Keby som použil svoju Easycard s taiwanskými dolármi v Japonsku, bola by behom pár sekúnd prázdna.“

12 debata chyba