Vitajte na palube. Belfast, 'otec Titanicu', oživil slávnu loď

Potopenie Titanicu vyvoláva pozornosť aj sto rokov po tom, čo sa táto „nepotopiteľná“ loď na ceste z anglického Southamptonu do New Yorku narazila pred polnocou 14. apríla 1912 na ľadovec a o necelé tri hodiny neskôr klesla ku dnu.

31.03.2012 11:00
Belfast, múzeum Titanicu Foto:
V sobotu otvárajú vedľa bývalého doku, odkiaľ Titanic vyplával, obrovské šesťposchodové múzeum v tvare hviezdy, ktoré je venované slávnej lodi.
debata

Sté výročie jednej z najznámejších katastrof v dejinách, ktorá si vyžiadala 1 500 ľudských životov, sprevádza nielen znovuuvedenie známeho hollywoodského trháku vo formáte 3D, ale aj mnoho výstav a otvorenie nových múzeí na oboch stranách Atlantiku.

Potopenie Titanicu bolo prvou katastrofou veku globálnych médií a pripravilo scénu pre fascináciu svetovej verejnosti katastrofami, poznamenala agentúra AP. Podľa nej mala všetky ingrediencie ohromujúceho príbehu: problém chudobní vs. bohatí, nevšímanie si varovania, technologická arogancia spoliehajúca sa na „nepotopiteľnosť“ lode a samozrejme rôzne vyšetrovania a zvaľovania viny z jedného na druhého.

Iné katastrofy mali niektoré z týchto prvkov, ale Titanic ich mal všetky a niečo navyše – pripomínajú ho tisícky kníh, dve desiatky filmov, piesne i básne. „Je to ten úžasný metaforický román, ktorý sa skutočne stal… Je to pomník ľudskej nezodpovednosti a pýche,“ vyhlásil režisér James Cameron, ktorý o Titanicu natočil v roku1997 druhý komerčne najúspešnejší film všetkých dôb a tento týždeň ho uviedol do kín v 3D verzii.

Triumf techniky a podnikavosti, tak vidí Titanic írsky Belfast

Kým všeobecne je Titanic synonymom tragédie, prípadne romantiky a prepychu, v severoírskom Belfaste ho oslavujú ako triumf techniky a podnikavosti. Práve tu ho totiž postavili v miestnych lodeniciach Harland and Wolff aj so svojím dvojčaťom Olympic.

V sobotu sa tu otvoria vedľa bývalého doku, odkiaľ Titanic vyplával, obrovské šesťposchodové múzeum v tvare hviezdy, ktoré je venované slávnej lodi. Návštevníci si môžu okrem iného prehliadnuť znovuvytvorené lodné kabíny od prepychových po komôrky tretej triedy. „História Titanicu je katastrofa, ale on sám bol symbolom priemyselnej špičky svojej doby,“ tvrdí riaditeľ múzea Tim Husbands.

Replika známeho schodiska, ktoré sa nachádzalo... Foto: TASR, Peter Morrison
Severné Írsko, Titanic, Belfast centrum Replika známeho schodiska, ktoré sa nachádzalo na palube luxusného parníka Titanic.

Celý projekt múzea sa pripravoval deväť rokov, z toho tri roky zabrala stavba – ako pri Titanicu. Všetko to stálo 97 miliónov libier a vedenie múzea dúfa, že pritiahne počas prvého roku 425-tisíc návštevníkov a stane sa jedným zo symbolov mesta, ktoré sa stále spamätáva z desaťročného sektárskeho násilia a hospodárskej krízy.

Prístav Southampton, odkiaľ Titanic vyplával na svoju prvú a poslednú plavbu s cestujúcimi, prišiel s potopením slávnej lode o 549 miestnych občanov, predovšetkým členov posádky. Aj tu chystajú otvorenie nového múzea nazvané Sea City, v ktorom očakávajú 120-tisíc návštevníkov ročne.

National Geographic zorganizoval podmorské expedície

Expozície venované Titanicu sú ale aj na druhej strane oceána. Vo Washingtone zorganizovala zemepisná spoločnosť National Geographic výstavu, ktorú otvorili tento týždeň a zamerali sa na podmorské expedície, ktoré k vraku lode usporiadali Robert Ballard a režisér James Cameron.

Podľa Jamesa Delgada z amerického Národného úradu pre oceány a ovzdušie sú trosky trupu v hĺbke skoro štyri kilometre dobre zachované a „vo vnútri sú dokonca ešte zvyšky dreva a látok“. Podľa neho i ďalších organizátorov výstavy ale oblasť trosiek Titanicu stále viac zamorujú odpadky z lodí s turistami, ktorí navštevujú miesto katastrofy.

„Sú tam plechovky od piva, plastové fľaše a poháre a takéto veci, ktoré tam zostanú veľmi dlho,“ povedal Delgado. Návštevníci z podmorských výprav tu nechávajú aj umelé kvety či upomienkové dosky.

Miesto tragédie zasypú vyše milióna lupeňov ruží

Múzeá Titanicu sa nachádzajú aj na miestach, kde by ich nikto nečakal, ako je Pigeon Forge v americkom štáte Tennessee alebo v Bransone v štáte Missouri, ktoré za posledných šesť rokov navštívilo sedem miliónov ľudí. Múzeá spoločne usporadúvajú v deň stého výročia potopenia lode výpravu na miesto nehody, kde rozptýlia 1,5 milióna lupeňov z ruší.

Kto by si chcel zaobstarať nejaký predmet z Titanicu, bude mať 11. apríla možnosť v New Yorku na dražbe, ktorú usporadúva aukčná sieň Guernsey's Au­ctioneers. Na predaj bude 5 500 predmetov pochádzajúcich z vraku lode a organizátori počítajú s tržbou 189 miliónov dolárov.

Návštevník kráča popri poslednom zábere...
Návštevníčka sleduje 3D projekciu  simulujúcu...
+2Replika lodnej kajuty druhej triedy, ktorá sa...
debata chyba