Na dovolenku využite aj zľavy v kúpeľoch

Možnostiam sa medze nekladú, hovorí jedno príslovie. Príkladov, ako stráviť zimu, sa ponúka viac ako dosť. Ako prvé každému napadne lyžovačka. Človek si zašportuje aj užije krásnu prírodu naokolo.

03.03.2013 08:00
kúpele, plávanie, bazén, relax, liečenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Viacerí z nás si však omnoho častejšie za svoju cieľovú destináciu volia ozdravno-regeneračné pobyty v kúpeľoch. A tie majú jednu veľkú výhodu oproti lyžiarskym strediskám – sezónu majú totiž po celý rok.

Plánujete tento rok absolvovať kúpeľný pobyt? Kúpele stále ponúkajú zľavy až do výšky 50 percent. Ušetriť môžu seniori, klienti poisťovní i tí, ktorým poisťovňa liečebný pobyt neschválila.

Podmienky nároku na kúpeľnú liečbu upravuje zákon. Pre každého pacienta by však prvou kontaktnou osobou na rozhovor o kúpeľnej liečbe mal byť ošetrujúci lekár. Poraďte sa s ním, či sa vaša diagnóza nachádza v zozname indikačných skupín s nárokom na liečbu. Ak áno, vypíše vám návrh, ktorý musíte doručiť na pobočku vašej zdravotnej poisťovne.

Lekár zaradí pacienta do indikačnej skupiny. Vo všeobecnosti bývajú vážnejšie zdravotné stavy zaraďované do indikačnej skupiny A a menej závažné do skupiny B.

V rámci indikačných skupín je rozdiel vo financovaní kúpeľnej liečby. Pacientom zaradeným do skupiny A hradí počas liečenia kompletnú zdravotnú starostlivosť, ubytovanie a stravu zdravotná poisťovňa. Jediným povinným poplatkom, ktorý hradí pacient, je 1,66 eura na deň. Naopak chorí, ktorí sú svojou diagnózou zaradení do skupiny B, si platia výdavky na stravu a ubytovanie sami. Zdravotnú starostlivosť im však prepláca zdravotná poisťovňa.

„Zimné a jarné obdobie je pre hostí, ktorí uprednostňujú pokojnejší spoločenský život a rekreáciu mimo hlavnej turistickej sezóny ideálne. Navyše, kúpeľné pobyty ich teraz vyjdú omnoho lacnejšie vďaka zľavám, ktoré sme pre nich pripravili,“ vysvetľuje Andrea Puskailer, generálna riaditeľka Kúpeľov Trenčianske Teplice. Klienti poisťovní, ktorých diagnóza patrí do indikačnej skupiny B, a teda časť nákladov pobytu musia znášať sami, ušetria až tretinu plnej ceny. Kúpele Trenčianske Teplice ponúkajú cenovo výhodné pobyty aj tým poistencom, ktorým zdravotná poisťovňa návrh na liečebný pobyt neschválila. Desaťdňový pobyt ich vyjde na 350 eur.

Medzi najobľúbenejšie pobyty trenčianskych kúpeľov patrí Dr. Klasik. Teraz so zľavou 50 percent z poplatku za druhú osobu. Dvojice sa tak môžu prísť zregenerovať a dopriať si liečivé procedúry výrazne lacnejšie. Pre seniorov je určený pobyt Senior špeciál. Ubytovanie na 5 nocí s plnou penziou, vstupná lekárska prehliadka, procedúry podľa odporúčania lekára i zaujímavé bonusy stoja už od 149 eur.

„Kúpele majú veľký význam nielen v liečbe ochorení, ale aj v prevencii,“ vysvetľuje doktor Vladimír Buran, lekársky riaditeľ Kúpeľov Trenčianske Teplice. „Kúpeľný pobyt často dokáže oddialiť nástup medikamentóznej liečby a poskytne pacientom úľavu na niekoľko mesiacov v roku.“ Každá z liečivých a minerálnych vôd je svojím obsahom jedinečná. „Známe sú napríklad liečivé účinky vôd s obsahom horčíka či vápnika. Vápnik je dôležitý najmä pre zdravý vývin kostí a zubov. Účinne chráni organizmus pred osteoporózou. Horčík je známy aj svojim antistresovým a povzbudivým účinkom. Vody obsahujúce jód zlepšujú prekrvenie organizmu, podporujú okysličovacie procesy v tele a pomáhajú pri hojení rán. Pôsobia protizápalovo a taktiež majú dezinfekčné a antiseptické účinky,“ hovorí doktorka Edita Vyletelová, primárka z prírodných jódových kúpeľov Číž.

Kúpele Vyšné Ružbachy sa tradične venujú pacientom s chorobami srdca a ciev, onkologickými chorobami, duševnými poruchami či chorobami tráviaceho ústrojenstva, gynekologickými ochoreniami. Novinkou kúpeľov je otvorenie Centra komplexnej kardiovaskulárnej rehabilitácie, ktorého cieľom je poskytnúť komplexnú mimoriadnu starostlivosť o pacientov po infarkte myokardu či ťažkých chirurgických zákrokoch. Je to prvé a jedinečné centrum svojho druhu na Slovensku. „V programoch kardiorehabilitácie nejde o klasickú kúpeľnú liečbu, kde sa pacient pasívne podrobuje kúpeľným procedúram, ani o pooperačnú starostlivosť, ale o aktívny proces zmeny životného štýlu človeka, ktorý trpí srdcovo-cievnym ochorením. Týka sa najmä pacientov po akútnej srdcovej príhode,“ vysvetľuje primár kúpeľov, doktor Viliam Rus. Podľa neho by mal mať každý pacient možnosť absolvovať program kardiorehabili­tácie, pretože liečba je pre nich nenahraditeľnou súčasťou rekonvalescencie vypracovaná výlučne pre pacientov so srdcovo-cievnymi ochorením.

„Pre budúce mamičky alebo pacientky po operačných zákrokoch sme pripravili rôzne balíčky liečebných pobytov, ktoré sú ušité presne na mieru ich očakávaniam,“ hovorí Martina Konrádyová, marketingová riaditeľka kúpeľov. „Napríklad populárna ponuka Týždeň ženského zdravia – Femina využíva spojenie prírodných liečebných metód s modernými medicínskymi postupmi tak, aby sme dosiahli psycho-fyzickú rovnováhu a celkové uvoľnenie pacientok,“ vysvetľuje. Aj seniori nájdu v kúpeľoch program, pomocou ktorého si nielen oddýchnu, ale aj zregenerujú svoj organizmus a zmiernia prípadné zdravotné komplikácie. Pre rodiny s deťmi kúpele pripravili balíček Atlantída, v rámci ktorého sa bábätká už od šiestich mesiacov učia kúpať v termálnom bazéne s 34°C prírodnou termálnou liečivou vodou.

História kúpeľov Červený Kláštor siaha do prvej polovice 19. storočia. Do kúpeľov dnes prichádzajú pacienti so psoriázou, atopickým ekzémom, akné či chronickými dermatózami. „Vďaka účinkom minerálnej liečivej vody je možné u pacientov dosiahnuť výrazné predĺženie bezpríznakového obdobia chronických diagnóz, ale v mnohých prípadoch aj úplné vymiznutie chorobných prejavov na pokožke," hovorí doktorka Elena Tkáčová, odborníčka na kožné ochorenia z kúpeľov Smerdžonka. „Kúpeľná liečba je u pacientov s chronickými diagnózami indikovaná na základe odporúčania lekára špecialistu a hradená zdravotnými poisťovňami raz za roh alebo dva roky," dodáva lekárka.

„Zdravie je jedným so základných pilierov cestovného ruchu v regióne. Bohatstvo minerálnych prameňov dokazujú okrem kúpeľov Smerdžonka aj známe kúpele Vyšné Ružbachy či pramene Ľubovnianka a Sulinka v okolí Starej Ľubovne, ktorou sa dokonca kedysi liečila aj kráľovná Sisi,“ dodáva hovorí Aleš Solár, výkonný riaditeľ OOCR severný Spiš-Pieniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba