Tip na víkend: Zbojnícky Jánošíkov jarmok

Na prvom zbojníckom jarmoku v Terchovej si uctia legendárneho rodáka - Juraja Jánošíka. A presne 300 rokov od popravy slávneho zbojníka osadia Terchovčania na mieste, kde stál jeho rodný dom, pamätnú tabuľu. Víkend v znamení Jánošíka bude v Terchovej 16. a 17. marca.

11.03.2013 08:48
Jánošík, Terchová Foto: ,
V Terchovej si ľudového hrdinu budú pripomínať dva dni.
debata

"Či už sa na Juraja Jánošíka pozeráme ako na hrdinu alebo na zlodeja, faktom je, že táto postava zostáva pre laickú verejnosť zahalená rúškom tajomstva. Zrejme aj preto sa v priebehu rokov stal nielen legendou ľudových príbehov, ale aj ústrednou postavou rôznych kultúrnych akcií,“ povedala Katarína Zacharová, etnologička Považského múzea v Žiline.

V Terchovej si ľudového hrdinu budú pripomínať dva dni. V areáli hotela Gold pod známou sochou Jánošíka to bude žiť ľudovými remeslami, tvorivými dielňami, divadlom, filmami o Jánošíkovi či miestnymi špecialitami. V sobotu ráno nebude chýbať ani tradičná domáca zabíjačka. Nedeľa zase bude patriť folklóru, návštevníci uvidia zinscenovaný príbeh o zbojníkovi v podaní improvizačnej skupiny Kapor na scéne. Kto bude chcieť, stretne sa s Jánošíkovou milou Aničkou a tí odvážnejší si budú môcť vyskúšať, aké je to odvisnúť na ozajstnej šibenici.

Ako potvrdil predseda Združenia turizmu Terchová Jozef Mičo, v nedeľu bude v osade u Jánošov osadená pamätná tabuľa na mieste, kde podľa miestnych tradícií v minulosti stál Jánošíkov rodný dom. V ňom aj so svojimi súrodencami Jánošík vyrastal. Podľa zápisu vo varínskej matrike bol terchovský rodák pokrstený 25. januára 1688, kedy sa zrejme aj narodil. „Pamätná tabuľa, ktorej autorom je akademický sochár Milan Opalka, bude osadená presne v deň 300. výročia Jánošíkovej smrti, v osade u Jánošov, kde sa narodil,“ približuje Mičo a dodáva, že tabuľa bude na kameni, ktorý sa kedysi vyťažil v Terchovej, bol použitý v pilieroch mosta v Budatíne a po jeho zbúraní sa takto symbolicky vracia späť do Terchovej. Cez rodnú osadu terchovského ľudového hrdinu prechádza i turistický chodník Jánošíkov chotár.

Na prvom zbojníckom jarmoku v Terchovej 16. a... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jánošík, Terchová Na prvom zbojníckom jarmoku v Terchovej 16. a 17. marca si uctia legendárneho rodáka – Juraja Jánošíka. Na snímke socha Jánošíka v Terchovej.

V sobotu 16. marca sa program zbojníckeho jarmoku začína o 9. hodine zabíjačkou a pokračuje odborným seminárom o budúcnosti Jánošíkovho kraja i remeselníckym workshopom. "Aj prostredníctvom seminára a spolupráce sa snažíme iniciovať spájanie aktivít, ktoré podporujú hospodársky rozvoj nášho územia. Miestne tradície, staré remeslá, lokálne potraviny, to všetko sú nové výzvy nielen pre rozvoj podnikania a cestovného ruchu, ale aj pre zachovávanie kultúrneho dedičstva nášho jedinečného regiónu,“ dodal Peter Madigár, manažér Občianskeho združenia Partnerstvo pre Miestnu akčnú skupinu Terchovská dolina.

V nedeľu sa program plný folklóru i histórie začne o 10. hodine, pamätná tabuľa Jánošíkovi v jeho rodnej osade bude osadená na poludnie. Potom program pokračuje divadelnými predstaveniami. V budove obecného úradu je možné pozrieť si aj expozíciu Považského múzea Jánošík a Terchová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba