Turistov už nezaujíma iba cena letenky, musia si všímať aj poplatky

Nájsť si najvýhodnejšiu letenku bolo kedysi jednoduché. Stačilo sa len pozrieť na jej cenu v jednej spoločnosti a porovnať ju s inými. Tento systém však už nefunguje. S príchodom letnej sezóny už nie je dôležitá len samotná cena letenky, všetko sa teraz točí najmä okolo najrôznejších poplatkov – za palubné vstupenky, sedadlo, zmenu letu, či batožinu.

17.07.2013 08:00
lietadlo, Boeing Foto:
Ilustračné foto
debata

„Mnoho turistov si uvedomuje, že už nemôže nakupovať len podľa ceny,“ hovorí analytička Annie Wangová, ktorá pracuje pre server TravelNerd.com. Je totiž nutné zvážiť celkové náklady na cestovanie a porovnať ich s konkurenciou. Je to zložitejšie, ale stále sa to dá. „Musíte si to jednoducho spočítať,“ radí Seth Kaplan z magazínu Airline Weekly.

Poplatky za čokoľvek sa navyše neustále menia. Americké nízkonákladové aerolínie Frontier Airlines tento mesiac, ako už v poradí tretí americký dopravca, zaviedli pre niektorých cestujúcich poplatok za príručnú batožinu. Väčšina hlavných aeroliniek v krajine totiž nedávno oznámila, že zvyšuje cenu za zmenu rezervácie letu.

Niekde si zase pýtajú príplatok za to, či sedíte pri okienku, uprostred alebo pri uličke. Podľa prieskumu spoločnosti TravelNerd, letecké spoločnosti len vlani zmenili 52 poplatkov a 36 príplatkov zvýšili. Najrôznejšie platby navyše sa však aerolinkám vyplácajú. Vlani získali americkí dopravcovia šesť miliárd dolárov len z poplatkov za batožinu a za zmenu letu.

V minulosti cestujúci platili za celý balíček, teraz sa platí za jednotlivé položky, ktoré si poskladajú podľa svojich požiadaviek. Podľa analytika Roberta Manna sa nový spôsob podobá viac tomu, ako sú zákazníci zvyknutí nakupovať. „Zakúpite si len to, čo si môžete dovoliť,“ uviedol Mann.

Cestujúcim pritom pomáha zorientovať sa v najrôznejších poplatkoch aj množstvo serverov, ako je napríklad Kayak.com, TravelNerd.com, prípade SmarterTravel.com.

„Keď sa pozeráte na porovnávacie stránky, ako je napríklad Orbitz, môžete si tam vybrať aj za čo ste ochotní si priplatiť,“ povedal jeden z cestujúcih Jon Lal. Ako dodal, spočítaním všetkých poplatkov napríklad za batožinu, viac priestoru pre nohy alebo jedlo na palube potom získate skutočnú cenu letu a sami sa rozhodnete, či sa vám to oplatí.

debata chyba