Slovenský Tutanchamón stoloval ako hrdý Riman

Pod najvyššími slovenskými končiarmi čaká na dobrodruhov výlet do najhlbších európskych dejín. Podtatranské múzeum v Poprade zajtra po prvý krát verejnosti sprístupní prvú časť unikátnych nálezov, o ktoré sa bili svetové múzeá.

17.07.2013 12:00
bronzove vedro, hrobka, víno, archeológ Foto: ,
V hrobke sa zachovalo aj bronzové vedro, v ktorom sa podávalo zrejme korenené varené víno.
debata (12)

Ide o predmety z hrobky slovenského Tutanchamóna. Tak prezývajú neznámeho veľmoža, ktorého jeho ľud pochoval pred 1 600 rokmi pod Tatranskými štítmi, podobne ako egyptských kráľov pochovávali v tieni mohutných pyramíd.

Jeho meno je neznáme. Odborníci vylúčili, žeby išlo o kvádskeho kráľa Gabiniusa, ako to naznačovali špekulácie pri počiatkoch fantastického archeologického objavu pri Matejovciach. Jeho súkmeňovcom bol možno Vandal Stilicho, najväčší rímsky vojvodca tých čias. Panovník mal inak asi 20 až 25 rokov. Bol to na svoju dobu celkom urastený chlap, meral 172 centimetrov. A ako môžu návštevníci múzea so zatajeným dychom sledovať, vladár spod Tatier rád sa obklopoval prepychom a luxusom, ktorý si mohla dovoliť len spoločenská elita v Ríme.

„Vedci sa stále divia, že ľudia žijúci niekde pod Tatrami boli aktívnymi šíriteľmi prvkov antickej civilizácie. No mnohí barbarskí náčelníci boli v tej dobe rímskymi vojvodcami. Je pravdepodobné, že aj tento mladý muž slúžil v rímskej armáde. Naznačuje to spôsob výživy ale tiež konštrukcia hrobky. Je izolovaná rovnakým spôsobom, aký popisujú rímske stavebné príručky. Ide o nečakane pevné previazanie s civilizačnými centrami tej doby,“ uviedol vedúci archeologického výskumu Karol Pieta.

Artefakty z hrobky a kostrové pozostatky analyzovali špičkové laboratóriá v Dánsku či USA. V nemeckých laboratóriách sa nábytok konzervoval vo vákuových komorách z európskeho kozmického programu. Sem prúdili celé procesie vedcov, len aby si obzreli predmety nájdené pod Tatrami. Mimoriadnu pozornosť prejavili bytoví dizajnéri. Nábytok z tohto obdobia sa v nadalpskej Európe totiž nikde nezachoval. Možno pár kusov v severnom Nemecku, no určite nie z takto honosného prostredia. Pre dizajnérov tak ide o dosiaľ nepoznaný zdroj inšpirácie. Ktovie, možno bude onedlho IKEA vyrábať efektný kaviarenský stolík podobný tomu veľmožovmu… „Okrúhla tabuľa má priemer 93 centimetrov a je vytočená na sústruhu z jediného kusu dreva. Ide o doklad úžasnej technickej zručnosti,“ dodal Pieta.

Kým z hrobky skutočného Tutanchamóna archeológovia vynášali celé zlaté skrine, v tomto prípade bolo „cenností“ menej. Pobrali ich vykrádači hrobov, postŕhali napríklad strieborné pláty z nábytku. Archeológovia však očakávajú, že skutočné poklady ešte len objavia. Z celej hrobky, ktorá váži približne 12 ton a do Nemecka ju prevážal obrovský kamión, sa im podarilo zatiaľ preskúmať len polovicu. Ak by sa múzeu podarilo v najbližších rokoch získať dostatok prostriedkov, plánuje sprístupniť celú hrobku, prípadne aj jej kópiu s názornou ukážkou, ako bola vykradnutá. „S kolegami so Schleswigu pripravíme libreto. Do hrobky sa nebude dať vstúpiť, sú tam veľmi stiesnené priestory, no mala by byť pod presklenou podlahou, súčasťou by bola aj špičková 3D prezentácia,“ načrtla riaditeľka múzea Magdaléna Bekessová.

Tipy na ďalšie výlety v okolí

Svištia krajinka
Miniekopark sa nachádza na Skalnatom plese vo výške 1751 metrov v područí Lomnického štítu. Rodiny sa sem môžu pohodlne vyviezť lanovkou. Zdatnejší sa môžu vydať po zelenej alebo červenej značke od stanice lanovky v Starom Smokovci smerom k Obrovskému vodopádu. V krajinke sú preliezky, drevené sochy tatranských zvierat a okolo Skalnatého plesa vedie náučný chodník s rébusmi.

Aquacity Poprad
Vodný svet pod Vysokými Tatrami ponúka 13 termálnych a relaxačných bazénov, tobogany a wellness. Tu sa môžu návšteníci schladiť po horúcom dni až do špiku kosti. Areál totiž ponúka kryoterapiu – liečbu chladom pri komore s priemernou teplotou mínus 120 stupňov Celzia. V takomto stave sa v tele aktivujú enzýmy a hormóny podporujúce uzdravenie.

Múzeum liptovskej dediny
Rozľahlý skanzen na konci Pribyliny ponúka pohľad do života na liptovskom vidieku, ktorého časť pohltila Liptovská Mara. Medzi stavbami zo zátopovej oblasti dominuje gotický kostol Panny Márie z Liptovskej Mary, príbytky želiara a kolára z Liptovskej Sielnice, remenára z Likavky, či kováča z Liptovskej Kokavy. Tu si môžu deti porovnať svoju školu so školou z Valaskej Dubovej.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenský tutanchamon