Turčiansku Štiavničku zdobí anglický park

V anglickom parku v Turčianskej Štiavničke môžete stráviť aj celý deň, opakovane sa tam vracať, no aj tak sa jeho pokoja či šarmu nenasýtite.

23.07.2013 17:40
Empírový skleník Foto:
Empírový skleník.
debata

A je úplne jedno, či v ňom práve zakvitli exotické dreviny, alebo či vietor rozfúkava opadané oranžové až bordové listy zo stromov. Môžete sa len tak prechádzať popri storočných stromoch, ktoré sa zrkadlia v tichých jazierkach, alebo si posedieť pri pikniku na lúke.

„Celkovo tá scenéria parku je zaujímavá a ani nemusí nič kvitnúť, stačí sa pozrieť na tie stromy, ktoré sú zaujímavé farbou či tvarom listov. Cez každé ročné obdobie, v zlom aj dobrom počasí je to zaujímavé a pekné miesto,“ hovorí starosta Turčianskej Štiavničky Peter Očka.

V parku sú dreviny a okrasné kríky z celého sveta. Niektoré 150– i 200-ročné. Medzi najstaršie patrí rodový strom, lipa so siedmimi kmeňmi, vraj presne toľko, koľko mal vetiev Révayovský rod. Park vznikal pravdepodobne v 18. a 19. storočí a exotický nádych mu dáva množstvo cudzokrajných drevín.

„Ázijské, juhoeurópske, zo Sibíri a najviac ich je zo Severnej Ameriky,“ hovorí Zdeněk Kozák, ktorý sa stará a pravidelne kosí obrovský areál. Čínske metasekvoje, úchvatná tuja riasnatá, kalykant floridský so zaujímavým fialovo-bordovým kvetom, či jeden z najstarších stromov ľaliovník tulipánokvetý, ktorý skutočne na pár júnových týždňov zakvitne žltými kvetmi pripomínajúcimi tulipány. Popri stromových alejach je sústava piatich navzájom prepojených rybníkov.

Ďalšie tipy na výlety v Turci

Hrad Sklabiňa
Nad obcou Sklabinský Podzámok (asi 4 km od Turčianskej Štiavničky) sa nachádza najväčší hrad Turca – Sklabiňa z 13.¤storočia. Tiež sa spája s rodom Révayovcov, ktorí využívali kaštieľ v prehradí do roku 1944, kým ho nevypáli nemecké vojská. Neďaleko zrúcaniny navštívte Katovu skalu, z ktorej v minulosti zhadzovali nepohodlných ľudí.

Gaderská dolina
Je rajom pre túlavé topánky, kde sa dajú podnikať nenáročné pešie i cyklistické výlety dolinou. Zdatnejší turisti môžu z doliny vystúpiť na vrch Tlstá (1¤373 m n. m.), v masíve sa nachádza jaskyňa Mažarná s kvapľovou výzdobou. Na vrch Ostrá (1¤263 m n. m.) vedú značkové chodníky z Gaderskej i Blatnickej doliny, na niekoľkých úsekoch zabezpečené reťazami.

Lanový park v Blatnici
V autokempingu Blatnica sa nachádza Lanový park (www.prelezto.sk), kde vo výške prekonávate rôzne prekážky. Adrenalínový zážitok ponúka tiež 180 metrov dlhá lanovka, ktorou preletíte ponad autokemping.

„Zaujímavý je i fenomén vody v Teplických serpentínach,“ odporúča ďalšiu zaujímavosť spätú s Révayovským parkom sprievodkyňa v cestovnom ruchu Alena Reháková. Sú asi 30 minút vzdialené od vstupu do parku, lesný chodník k nim sa nachádza nad minerálnym prameňom, medokýšom. Teplické serpentíny vytvoril v rokoch 1870 až 75 gróf Révay ako dômyselný systém, ktorý umožnil dopraviť vodu cez serpentíny, kanáliky, drevené žliabky do rybníkov v parku a do kaštieľa. Polstoročia nefunkčnú sústavu rybníkov a vodných serpentín sa podarilo obnoviť pred 11 rokmi dobrovoľníkom v spolupráci s obcou Turčianska Štiavnička. Vrátila sa do nich voda i živočíchy, ktorých život je s vodou úzko spätý.

„Je to krásne, pokojné miesto, veľmi príjemné na prechádzky, ale som presvedčená, že jeho potenciál je využitý len na 20 percent, je to taká spiaca princezná,“ dodáva Reháková. Anglický park sa nachádza hneď vedľa kaštieľa grófskeho rodu Révayovcov, no rôzni majitelia a rôzne prestavby v minulom storočí a neskoršie chátranie z neho spravili neprístupnú ruinu. Na začiatku asi 16-hektárového parku je oranžéria – empírový skleník z 19. storočia, síce menej zruinovaný ako kaštieľ, ale podobne nevyužívaný. No možno práve to, že park žije svojím životom v súlade s prírodnými zákonmi, robí z neho oázu vzácne nedotknuteľného pokoja.

V lete s vnúčatami na Orave

Toto leto ideme aj s vnúčatami do chaty môjho brata na Orave. Na Orave totiž nájdete všetko – termálne kúpalisko, Západné Tatry aj Oravskú priehradu. Musím sa prispôsobiť deťom, ktoré ešte nezvládnu veľké cesty po hradoch a zámkoch alebo dlhé túry, ale možno pôjdeme na výlet do Juráňovej doliny.

Myslím, že tá by pre ne mohla byť atraktívna. Určite navštívime aj do skanzen v Roháčoch, Oravský hrad aj Oravský Podzámok. Po týždni-dvoch, keď toto všetko absolvujeme, možno zavítame ešte do Podhájskej alebo Dudiniec.

Veľa času budeme zrejme tráviť pri vode, aj kvôli deťom. Sama nemám až tak rada tie horúce termálne kúpaliská, prednosť dávam skôr Oravskej priehrade. Tam je voda trošku studenšia, ale taká čistá, že by sa dala aj piť. Ešte som to síce neskúšala, ale verím, že by sa mi nič hrozné nestalo.

Oľga Feldeková, spisovateľka, humoristka

debata chyba