Novou turistickou atrakciou je kompa cez Dunaj

Slovenské Gabčíkovo a maďarskú obec Dunaremete od piatka spája kompa s kapacitou do sto osôb a šesť motorových vozidiel. Starosta Gabčíkova Iván Fenes očakáva, že kompa naštartuje cestovný ruch na oboch stranách Dunaja a prispeje k intenzívnejšej cezhraničnej spolupráci.

28.07.2013 23:00
Kompa Gabčíkovo - Dunaremete Foto: ,
Kompa prichádza do prístaviska v Gabčíkove počas slávnostného otvorenia prístavu a prevádzky kompy Gabčíkovo - Dunaremete.
debata

Celý projekt s dvoma prístavmi a novým plavidlom stál podľa Fenesa približne tri milióny eur, z väčšej časti bol financovaný Európskou úniou. Kompa bude premávať na šesťkilometrovom úseku, plavba potrvá asi pol hodinu. Jej prevádzku bude zabezpečovať maďarská obec Lipót. Plaviť sa bude zatiaľ skúšobne podľa potreby, neskôr sa ráta s cestovným poriadkom. Plavba bude spoplatnená, ceny určí prevádzkovateľ. Gabčíkovo vybudovalo k svojmu prístavu aj šesťkilometrovú cyklotrasu, bicykle bude bez problémov prepravovať aj kompa.

Starosta Fenes očakáva z maďarskej strany zvýšený záujem turistov o gabčíkovské vodné dielo a naopak, zvýšený záujem zo slovenskej strany o kúpele v obci Lipót. Kompa znamená v týchto prípadoch skrátenie vzdialenosti o päťdesiat kilometrov. Predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš je presvedčený, že kompa bude výrazným impulzom aj pre rozvoj malého a stredného podnikania.

debata chyba