Na farme v Lubine chovajú najmenšie zvieratá na svete

Kôň veľký ako koza, koza veľká ako sliepka alebo ovečka, ktorú si deti mýlia s plyšovou hračkou, tým všetkým dokáže návštevníka prekvapiť Minifarma v Lubine pri Novom Meste nad Váhom. Pre verejnosť je otvorená prvú sezónu a mladí manželia Ježíkovci tu chovajú vyše sto zvierat.

02.08.2013 16:30
Minifarma, Lubina Foto:
Zvieratá majú na farme maximálnu voľnosť.
debata

„Naša rodinná farma je výnimočná tým, že umožňujeme návštevníkom, aby prišli do ohrady priamo medzi zvieratá, nepozerajú sa na ne cez plot. Zvieratá sú krotké, dajú sa pohladkať, ide o ten najbližší bezprostredný kontakt zvieratiek s deťmi. Sú také maličké, že sa ich nemusia báť ani najmenšie deti,“ ubezpečuje Katarína Ježíková, ktorá je momentálne na rodičovskej dovolenke, ale farmárčenie zostalo pre ňu aj naďalej veľkou záľubou.

Vraví, že tieto minizvieratká majú oveľa lepšiu povahu ako klasické, sú mierumilovnejšie. Aj keď príde celý autobus detí, zvieratká sa medzi nimi bez strachu prechádzajú, dôverujú ľuďom. A každé z nich oslovujú domáci po mene. Miniprasiatko sa volá Quixie a má osem mláďat, čierny minibaran sa volá Claus, ten má za sebou kariéru plemenníka v Nemecku aj v Čechách, dlhosrstá koza je Heidi, tá je z Rakúska. Je najväčšia z kozieho stáda, ale nešéfuje mu. Vo vodcovstve sa striedajú dve najstaršie minikozičky, čo sú dospelému človeku po kolená. Malé kozliatka nemajú po narodení ani kilo.

„Začínali sme miniponíkmi, ktoré sú ešte menšie ako poníky. Majú 75 centimetrov v kohútiku, dieťa neodvezú, bolo by pre ne priťažké. Žrebček Elmo má dva roky, kobylka Beauty päť, na budúci rok sa jej narodí mláďatko, na žriebätko čaká 11 mesiacov. Tieto poníky pôvodne vyšľachtili na ťahanie vozíkov v baniach, aby sa zmestili do malých chodieb. Pracovali s nimi 8-ročné deti. Poníky robili v bani celý život, nevychádzali von na svetlo, preto boli často slepé,“ hovorí mladá farmárka o miniponíkoch, ktoré pochádzajú zo Shetlandských ostrovov.

Po poníkoch prišli miniprasiatka. Dospelé zviera má okolo 30 kilogramov a vysoké je menej ako pol metra. V Amerike chovajú takéto prasiatka v byte ako domáceho miláčika.

Quessantské ovečky sú najmenším plemenom oviec na svete, dospelé sú vysoké okolo 43 centimetrov a vážia približne 14 kilogramov, baránky sú o niečo väčšie. Pochádzajú z francúzskeho ostrova Quessant. „Muži z tohto ostrova boli väčšinou námorníci, mnohí zahynuli pri svojej práci a vdovy potom museli do konca života chodiť oblečené v čiernom, tak aj ovečky mali túto smútočnú farbu. Sem-tam sa vyskytne biela, ale to je v tomto plemene výnimka, máme aj jednu takúto raritu,“ dodala Katarína Ježíková.

Na farme môže návštevník stretnúť aj maličké sliepky liliputky alebo zvláštne zdrobnené plemeno, ktoré sa volá hodvábnička a namiesto peria jej rastie niečo ako srsť. Pierka nemajú stredovú kostrnku, a tak sú telá týchto sliepočiek pokryté srsťou ako králik. A pre väčší kontrast tu chovajú aj maxisliepky brahmanky, ktoré sú vysoké ako miniovečky či minikozičky.

Onedlho by mala na farme pribudnúť miniatúrna kravička, prvá na Slovensku, vysoká asi 90 centimetrov. Na svete je ich asi tisíc kusov. Na jar Ježíkovci chystajú prekvapenie, má to byť hospodárske zviera, ktoré sa v tejto miniatúrnej forme na Slovensku zatiaľ nenachádza a vzácne je aj v ostatnej Európe.

„Je to dobrá myšlienka, táto farma, pretože deti z mesta ani nevedia, ako ovečka alebo kozička vyzerá. Toto je taká vynikajúca náučná pomôcka, ako ich môžu spoznať. Vlastne nielen z mesta, ani deti z dedín nemusia poznať domáce zvieratá, nedostanú sa k nim, pretože na dedine sa už tak nechovajú ako v minulosti, už len ojedinele,“ povedala Oľga Gulánová, návštevníčka minifarmy, ktorá si ju prišla pozrieť z neďalekých Bziniec pod Javorinou aj so svojimi dvoma vnukmi.

Tipy na výlety v okolí

Rekreačné stredisko Dubník
Príležitosť na kúpanie a vodné športy nájdete asi 8 kilometrov od Lubiny. Rekreačná oblasť je vybudovaná okolo vodnej nádrže Dubník, uprostred ktorej je romantický ostrovček. Počas letnej sezóny ponúka ubytovanie, kemping, kúpanie, detské ihriská, plážový volejbal, požičovňu lodiek, vodných bicyklov, tenisové dvorce, rybolov a ďalšie oddychové aktivity.

Múzeum v Lubine
Múzeum sa nachádza v rodnom dome Samuela Štúra, otca Ľudovíta Štúra. Dom viac ako 200 rokov patril rodine Štúrovcov. V zrekonštruovanej podobe predstavuje typickú dedinskú architektúru podjavorinského kraja – predná izba, pitvor, kuchyňa, výška. Dom je zapísaný v zozname kultúrnych pamiatok a nachádzajú sa v ňom expozície venované Samuelovi Štúrovi, vzdelanému evanjelickému učiteľovi, a Jozefovi Ľudovítovi Holubymu, evanjelickému kňazovi, botanikovi a etnografovi.

Park miniatúr v Podolí
Ojedinelý park slovenských hradov, zámkov a kostolov v miniaturizovanej podobe sa nachádza v Podolí neďaleko Čachtíc. Na území Slovenska bolo v minulosti okolo 150 hradov. Len zopár ich je opravených, z viacerých sú len zrúcaniny, mnohé už zmizli z povrchu zemského. V Podolí sú vystavené ich modely zhotovené v mierke 1:50. Zobrazujú podobu, akú mali hrady a zámky pred 300 až 500 rokmi, keď boli v plnej svojej kráse. Prvú nočnú prehliadku v histórii tohto parku spojenú s premietaním tematických filmov, dobovou hudbou a opekaním dobrôt si môžu návštevníci vychutnať 10. augusta 2013.

debata chyba