Hľadáte vlny ako na mori? Sú na Vadaši v Štúrove

Chodiť po vode. Lietať nad vodou. Blázniť sa vo vlnách. Nechať si prúdom vody masírovať krk a len tak relaxovať. Rybárčiť, jazdiť na koni. To všetko sa dá na jednom z najväčších kúpalísk na Slovensku. Len aby ste to stihli, potrebujete more času.

06.08.2013 08:00
Vadaš, kúpalisko, bazén, Štúrovo Foto: ,
Kúpalisko Vadaš v Štúrove ponúka plavecký, relaxačný, detský aj masážny bazén.
debata

Novinkou tohtoročnej sezóny je AdrenaLine wakepark. Je to areál, kde si môžu návštevníci zajazdiť na vodných lyžiach či na wakeboarde, čo je doska podobná snoubordu, len je prispôsobená pre jazdu na vode. Odvážlivci sa pripútajú k špeciálnemu vodnolyžiarskemu vleku a ten ich ťahá po vodnej hladine maximálnou rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu. Trať je široká 40 metrov. „Je to ideálne pre amatérov a ľudí, ktorí si niečo podobné ešte nikdy nevyskúšali. Naučia sa to za 5 až 10 minút. Lano ovládame manuálne. To znamená, že ak niekto padne do vody, hneď ho vytiahneme a môže ísť ďalej,“ ubezpečil majiteľ wakeparku Tomáš Blahák.

Najmladší wakeboardista mal 5 rokov. „Najstarší 67 a povedal, že sme mu spravili najväčšiu radosť jeho života,“ pochválil sa Blahák. Trať navštevuje aj majster Európy vo wakeboardingu Miroslav Hríbik, ktorý zaúča deti. Nedávno tu dokonca zorganizovali wakeboardingovú škôlku pre 5– až 6-ročný drobizg a postupne by prevádzkovatelia chceli zabezpečiť pravidelné kurzy pre najmenších. Areál je podľa Blaháka svetový unikát, pretože je ako jediný postavený na termálnej vode, ktorá nezamŕza, čo by umožňovalo dlhšiu prevádzku od marca do neskorého októbra. Vtedy by však už jazdci museli mať na sebe neoprén. Inak bude wakepark otvorený do 31. augusta každý deň od 9.30 do 20.00. Za 15 minút sa platí 10 eur. Čím viac času človek strávi na vode, tým je cena nižšia. Inštruktáž a výstroj je v cene.

Perfektnou zábavkou je tiež akvazorbing – chodenie po vode vo veľkých priesvitných guliach. Výborne sa pri tom nasmejú aj tí, čo akvazorbistov pozorujú, ako sa snažia udržať balans. Obľúbený je tiež bazén Lagúna, ktorý bol prvým bazénom na Slovensku s umelým vlnobitím. A kto chce len tak ležať vo vode, môže sa ukryť do bazéna Relax, kde je 16 podvodných ležadiel, dve masážne hlavice s chrličmi, ktoré premasírujú svaly na chrbte a pleciach.

Deti sa môžu vyblázniť aj pri akvazorbingu,... Foto: Andrej Barát, Pravda
Vadaš, kúpalisko, leto, bazén Deti sa môžu vyblázniť aj pri akvazorbingu, chôdzi po vode vo veľkej guli.

Celý areál, ktorý pojme vyše 10-tisíc návštevníkov, postupne prechádza rekonštrukciou. „Nové apartmány a štúdiá pribudli na mieste starých bungalovov a chatiek,“ upozornil Ján Oravec, referent marketingu. K atrakciám patrí obrovská rodinná šmýkačka, ihrisko plážového volejbalu a futbalu, ohnisko, kde sa dá opekať. Nechýbajú tenisové kurty, streetbalové ihrisko, minigolf, jazda na koni, rybolov na jazere, vodné bicyklovanie, člnkovanie, trampolína, stolný tenis, kolotoče. A naprázdno neobídu ani motoristi, ktorí sa tu môžu vyblázniť na štvorkolkách či na motokárach.

Tipy na ďalšie výlety v okolí

Most Márie Valérie

Prechádzka ponad Dunaj po Moste Márie Valérie z konca 19. storočia ponúka jeden z najkrajších pohľadov v okolí. Na kopci oproti Štúrovu sa čnie Ostrihomská bazilika, ktorá patrí popri Bazilike sv.¤Petra v Ríme a Bazilike sv.¤Pavla v Londýne k najväčším kostolom v Európe.

Ranouhorské pamiatky dolného Poiplia

Pozdĺž dolného Ipľa na ceste zo Štúrova do Šiah ležia takmer neznáme pamiatky s vyše 800-ročnou históriou a dedinky s nezameniteľným koloritom a hlinenými domami. Chľaba láka prastarými vinohradníckymi pivnicami zo začiatku 18. storočia. V Sazdiciach v Kostole sv.¤Mikuláša sú ukryté gotické fresky. K najstarším a najnavštevovanejším v regióne patrí Kostol sv.¤Michala Archanjela s románskou rotundou postavenou ešte v 11. storočí. Jedinečný interiér si zachoval aj Kostol sv.¤Juraja v Pastovciach z 12. storočia.

Slaniská

Pri obciach medzi Štúrovom a Komárnom sú roztrúsené malé kúsky zeme, ktoré pri troche predstavivosti ukazujú, ako asi vyzeral život v ľadovej dobe. Sú to vyprahnuté panónske slaniská pri dedinách Búč, Kamenín alebo Bokrošské slanisko pri obci Iža. Trpezlivým turistom sa podarí objaviť v lokalitách takzvané slané oká, kde rastú len rastliny, ktoré sa dokážu vyrovnať s extrémne slanou pôdou a suchom. Dnes sa na takýchto územiach snažia ekológovia obnoviť pastviny pre ovce a kozy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #Vadaš #Štúrovo