Tip na víkend: V Pezinku môžete ryžovať zlato s permoníkmi

V malebnom malokarpatskom meste Pezinok sa tento víkend zabavia rodiny s deťmi pri pouličnom ryžovaní zlata, mladí pri hudbe a všetkých očaria poklady zeme v podobe minerálov a drahých kameňov. Privíta vás Pezinský permoník.

17.08.2013 08:00
Pezinok, Pezinský permoník Foto:
Pezinčanov čaká príjemný víkend. Zabavia sa rodiny s deťmi, ale i mladí.
debata

Vedeli ste, že v Pezinku má baníctvo vyše 600-ročnú tradíciu? V 14.¤storočí sa tu ryžovalo zlato, a to nie hocijaké, ale to najčistejšie, 24-karátové. V 18.¤storočí sa pridala ťažba pyritu a po 2. svetovej vojne antimonit. Banícku tradíciu oživuje podujatie nazvané Pezinský permoník, ktoré sa koná tradične v auguste.

„Pezinský permoník je určený pre všetkých, pre rôzne vekové kategórie, pre odborníkov aj pre širokú verejnosť. Naším hlavným cieľom je popularizovať krásu neživej prírody,“ hovorí za organizátorov Jiří Vitáloš. Podujatie sa koná už po osemnásty raz v Pezinskom kultúrnom centre a za ten čas si našlo stovky pravidelných hostí.

Pezinský permoník má tri hlavné súčasti. To najkrajšie, čo zem vydala zo svojich hlbín, môžu návštevníci obdivovať na Malokarpatskej výstave a burze minerálov, fosílií a drahých kameňov. Svoje poklady vystavujú zberatelia zo všetkých kútov sveta, od Indie a Pakistanu cez Transylvániu až po Rakúsko, Čechy, Holandsko a ďalšie krajiny. Otvárajú sa aj dve výstavy profesionálnych fotografií z podzemia. Tak uvidíte napríklad minerály z Transylvánie, spoznáte tajomné podzemie Malých Karpát či podzemnú krásu Revúcej.

Pre rodiny s deťmi je určite najväčšou atrakciou pouličné ryžovanie zlata, ktoré sa koná v sobotu aj v nedeľu od 11. hodiny do 18. večer, v nedeľu o hodinu kratšie. Nejde pritom o súťaž, ale o zábavu, stačí prísť kedykoľvek počas dňa a môžete si pred kultúrnym centrom vyryžovať svoju zlatinku na pamiatku za asistencie skautov. Deťom je však určená najmä nedeľa, keď sa okrem zlata môžu tešiť aj na bábkové divadlo a uplatniť svoj výtvarný talent pri stvárnení permoníka – magickej bytosti, ktorá po stáročia pomáhala baníkom.

Mladým patrí noc a tak sa po tri večery od piatka do nedele môžu zabaviť pri dobrej hudbe, napríklad v sobotu po Rockotéke na želanie pred polnocou vystúpi Lavagance. A popri tom všetkom sa budú v sobotu od 14.¤hodiny v malej sále kultúrneho centra premietať filmy o vzniku a premenách nerastov, o ťažbe ropy a, samozrejme, o baníctve. Na prednáškach v sobotu o tretej popoludní môžete spoznať Severnú Kóreu očami mineralóga Jiřího Špaleka a o hodinku neskôr privoniate k histórii minerálov v okolí Revúcej v prednáške Števka Martina.

„Na prvom ročníku Pezinského permoníka sme mali sedem vystavovateľov a 82 návštevníkov, dnes je vystavovateľov 60 a platiacich návštevníkov vyše 1¤7000 a ďalších 1¤500 hostí na bezplatných sprievodných akciách na ulici,“ hovorí Jiří Vitáloš. Do Pezinka sa oplatí prísť nielen na víno. Napokon aj to dozrieva pod zemou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba