National Geographic ospevuje Košice aj Tatry

Slovensko dostalo svojich 15 minút slávy - v októbrovom vydaní amerického mesačníka National Geographic Traveler. Tak totiž znie titulok článku, ktorý zároveň odkazuje na výrok slávneho umelca Andyho Warhola s koreňmi v Medzilaborciach: V budúcnosti sa každý na 15 minút svetovo preslávi.

29.09.2013 06:00
debata

Americký časopis v októbrovom vydaní uverejňuje článok novinárky Kimberley Lovato, kde spomína Košice ako zaujímavé mesto, ktoré je tento rok spolu s francúzskym Marseille Európskym hlavným mestom kultúry. To, že kultúrne mesto a Slovensko dostali priestor v svetovom médiu, je výsledok návštevy novinárov z USA počas ich európskeho turné. Novinárke Kimberley Lovato sa z mnohých miest zapáčili najviac Košice. Preto sa rozhodla o svojich dojmoch napísať práve do uznávaného mesačníka, s ktorým spolupracuje.

Košický Dóm svätej Alžbety. Foto: flog.pravda.sk/hayamichi
kosice dom svatej alzbety flog pravda sk hayamichi Košický Dóm svätej Alžbety.

V článku pod titulkom „Slovensku sa dostáva svojich 15 minút slávy“ prezentuje autorka zaujímavú architektúru Košíc, druhého najväčšieho slovenského mesta. Očarila ju Ulička remesiel, kde turisti stretávajú súčasných umelcov, hrnčiarov a kováčov. Je to podľa nej mesto, kde možno ochutnať 800 druhov vín, pochádzajúcich z tokajskej oblasti.

Z historických Košíc je blízko do Vysokých Tatier, fascinovali ju pamiatky svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, drevené kostolíky a mnoho ďalších pozoruhodností. Svet sa prostredníctvom magazínu dozvie aj o novej kultúrnej inštitúcií z bývalých kasární a o jedinečnom podujatí Biela noc. Je toho dosť, čo sa na malý priestor časopisu National Geographic Traveler dostalo. Čitatelia si tak môžu urobiť pestrý obraz o čarovnom Slovensku, ktoré sa spája aj s takými menami ako je Andy Warhol, či svetová tenistka Martina Hingisová.

Foto: stit flog.pravda.sk/vysoke-tatry
gerlachovsky stit flog.pravda.sk vysoke-tatry
Drevené kostolíky cudzincov často očaria. Foto: flog.pravda.sk/fraslo
kostol Drevené kostolíky cudzincov často očaria.
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Košice #Vysoké Tatry #Andy Warhol #National Geographic Traveller