New York kraľuje fotografiám

Fascinujúca príroda, historické pamiatky či moderné stavby - každý človek si na dovolenke najradšej fotografuje niečo iné. Internetový gigant Google a sociálna sieť Instagram zverejnili rebríčky najfotografovanejších miest na svete. Top desiatka pri oboch z nich vyzerá odlišne.

25.01.2014 06:00
New York Foto:
New York kraľuje Googlu aj Instagramu rebríčkom a jeho najslávnejšie námestie Times Square je druhé medzi najfotografovanejšími lokalitami.
debata

Firma Google vychádzala z výsledkov svojej služby Google Maps Panoramio, ktorá spája fotografie užívateľov s konkrétnymi miestami na Google Maps alebo Google Earth. Na prvom mieste sa podľa týchto údajov umiestnilo Veľké jablko, alias New York. Niet sa čomu čudovať – mesto ročne navštívia desiatky miliónov turistov zo Spojených štátov aj zo zahraničia. A kto by odolal a neodfotil si Sochu slobody, Empire State Building, Metropolitné múzeum či klasickú panorámu tohto veľkomesta? Na svoje si prídu aj ľudia bez akéhokoľvek fotoaparátu – tie jednorazové totiž dostať kúpiť za pár dolárov takmer v každom obchode.

Rím turisti radi navštevujú - a fotia. Foto: SHUTTERSTOCK
Rím Rím turisti radi navštevujú - a fotia.

Podľa Googlu vedú európske mestá

Na prvom mieste síce kraľuje americké mesto, celkovo je však víťazom európsky kontinent. Z desiatich najfotografova­nejších miest sa až sedem nachádza práve na ňom. Hneď na druhej priečke možno nájsť Večné mesto – Rím, ktorý priťahuje turistov Koloseom, ale aj množstvom ďalších pamiatok vrátane Vatikánu a Katedrály Svätého Petra. Na tretej priečke sa umiestnila katalánska krásavica Barcelona, ktorá láka turistov viac ako napríklad hlavné mesto Španielska Madrid. Kombinácia mestských pláží vhodných na kúpanie, vibrujúceho historického centra a romantických uličiek turistov fascinuje dokonca viac ako mesto zamilovaných – Paríž. Ten sa umiestnil o priečku nižšie – aj napriek Eiffelovke, Louvru, Montmartru či Chrámu Notre Damme, ktoré určite patria medzi najfotografova­nejšie objekty tejto metropoly. Kúsok exotiky do rebríčka vnáša turecký Istanbul, ktorý uzatvára top päticu. Hagia Sofia a množstvo pamiatok z byzantských či otomanských čias priam šteklia prsty k stlačeniu spúšte.

Barcelona je podľa Google tretím... Foto: SHUTTERSTOCK
Barcelona Barcelona je podľa Google tretím najfotografovanejším mestom.

Zo slovenských miest sa najvyššie prebojovala Bratislava, ktorá sa ako jediná slovenská lokalita dostala do prvej stovky a skončila na celkom slušnom, 37. mieste. V porovnaní s metropolami okolitých krajín Budapešťou (10. priečka), Prahou (11. priečka) či Viedňou (31. priečka) dopadla síce horšie, no pred Varšavou (166. priečka) či Kyjevom (181. priečka) má slušný náskok.

Instagramu panuje Amerika

O niečo detailnejšie vyzerá rebríček sociálnej siete Instagram založenej na uverejňovaní fotografií. Najfotografova­nejším mestom bol aj podľa Instagramu New York, tam sa však podobnosť s rebríčkom Googlu končí. Dostali sa doň len dve európske metropoly – Londýn (4. priečka) a Moskva (6. priečka), prevládajú americké veľkomestá, ktoré tvoria celú polovicu top desiatky.

Okrem New Yorku sa na tretej priečke umiestnilo Los Angeles, na ôsmej trochu prekvapujúco San Diego, na deviatej Las Vegas a na desiatej San Francisco. Áziu reprezentuje na druhom mieste thajský Bangkok a Latinskú Ameriku dve brazílske centrá – Sao Paulo a Rio de Janeiro. Z rozdielnych výsledkov je zjavné, že každá zo služieb má svoju základňu fanúšikov inde. Popularita Instagramu na Slovensku, ale aj v Európe je oproti Spojeným štátom menšia.

V kalifornskom Disneylande sa fotia bežní... Foto: SHUTTERSTOCK
Disneyland V kalifornskom Disneylande sa fotia bežní návštevníci, ale aj hviezdy filmového plátna ako Vanessa Hudgens.

Nad pamiatkami triumfujú nákupy

Instagram však zverejnil aj druhý rebríček, ktorý sa sústredil priamo na jednotlivé monumenty či objekty. Zabudnite však na historické pamiatky, ľudia častejšie fotia svoje cesty za inou zábavou. Pre mnohých ľudí top desiatku zrejme prekvapujúco vedie nákupné stredisko Siam Paragon v Bangkoku. Práve jeho fotografie uverejňujú používatelia Instagramu najčastejšie. Nuž, o Thajsku sa neraz hovorí aj ako o nákupnom raji a prvenstvo Siam Paragonu túto domnienku zrejme potvrdzuje. Na druhej priečke sa umiestnilo Times Square v New Yorku, na tretej a piatej Disneyho zábavné parky v Kalifornii a na Floride. Medzi ne sa na štvrtú priečku vtesnala známa tancujúca fontána pred hotelom Bellagio v Las Vegas a tým by bola prvá päťka vybavená – bez jediného európskeho zástupcu. Stará dáma si zrejme naozaj drží voči Instagramu odstup.

Hlavné mesto Thajska neboduje najviac... Foto: SHUTTERSTOCK
Bangkok Hlavné mesto Thajska neboduje najviac pamiatkami, ale obchodným centrom Siam Paragon.

Najfotografova­nejšie mestá podľa Google

  1. New York
  2. Rím
  3. Barcelona
  4. Paríž
  5. Istanbul
  6. Benátky
  7. Monte Carlo
  8. Florencia
  9. Buenos Aires
  10. Budapešť

Najfotografova­nejšie mestá podľa Instagramu

  1. New York City, USA
  2. Bangkok, Thajsko
  3. Los Angeles, USA
  4. Londýn, Veľká Británia
  5. São Paulo, Brazília
  6. Moskva, Rusko
  7. Rio de Janeiro, Brazília
  8. San Diego, USA
  9. Las Vegas, USA
  10. San Francisco, USA

Najfotografova­nejšie lokality podľa Instagramu

  1. Nákupné centrum Siam Paragon, Bangkok
  2. Times Square, New York
  3. Disneyland, Kalifornia
  4. Fontány pred hotelom Bellagio, Las Vegas
  5. Disney World, Florida
  6. Staples centrum, Los Angeles
  7. Central Park, New York
  8. Štadión Dodgers, Los Angeles
  9. Letisko Suvarnabhumi, Bangkok
  10. Park High Line, New York

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #New York #Instagram #fotografovanie #Panoramio