Taliansky premiér: Podnikatelia, zachráňte Pompeje!

Nový taliansky premiér Matteo Renzi dôrazne vyzval súkromný sektor, aby pomohol štátu financovať opravu a údržbu starovekých Pompejí. Stav tohto cenného archeologického a historického objektu je podľa neho taký zlý, že to vzbudzuje pohoršenie.

10.03.2014 06:00
pompeje dieta jancek.flog Foto:
Dieťa z 1. storočia po Kristovi, ktoré umrelo pod návalom prachu a lávy zo sopky Vezuv v talianskom meste Pompeje.
debata

„Taliansko je krajinou kultúry a ja sa pýtam šéfov podnikov: na čo čakáme?“ odpovedal podľa agentúry AFP premiér na otázku, ako sa pozerá na nedávne zrútenie niekoľko kusov stien v historických Pompejach. Ďalej neprijateľný je podľa premiéra postoj súkromného sektoru, ktorý odmieta pomáhať s tvrdením, že kultúra bola v Taliansku vždy vecou štátu.

Kultúrny sektor v Taliansku patrí k najviac zasiahnutým úspornými plánmi posledných rokov, ktorých cieľom je znížiť deficit štátneho rozpočtu. Úradom sa už podarilo získať finančnú pomoc od výrobcu luxusnej obuvi Tod's a módnej značky Fendi na zreštaurovanie niektorých pamiatok v Ríme. Teraz sa hľadajú mecenáši pre Pompeje, kde odhalené trosky v posledných troch rokoch značne chátrajú.

Vulkanický popol z erupcie sopky Vezuv, ktorý mesto v auguste roku 79 zasypal, dokonale zakonzervoval budovy a predmety, a umožnil tak súčasným generáciám poznať vzhľad starorímskeho mesta strednej veľkosti a život jeho obyvateľov. V roku 1997 boli Pompeje zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #oprava #premiér #financovanie #Pompeje #súkromný sektor