Noc na zámku Schönbrunn môžete stráviť už aj vy

Rakúsky Schönbrunn láka každý rok milióny turistov. Už onedlho budú môcť tí najnáročnejší svoj výlet do Viedne obohatiť o originálny zážitok - nocľah priamo na zámku.

31.03.2014 06:00
Schönbrunn Foto:
V Schönbrunne si turisti môžu vychutnať nielen umelecké diela, ale aj príjemný nocľah.
debata

Nocľah na zámku

Viedenský zámok Schönbrunn, ktorý býval letnou rezidenciou rakúskych cisárov, prichádza s ponukou pre všetkých, ktorí by chceli stráviť aspoň jednu noc ako cisár František Jozef I. a cisárovná Sisi. Od konca apríla si záujemcovia budú môcť prenajať na zámku byt, ktorý kedysi slúžil pre blízkych príbuzných dvora, za cenu od 699 eur na osobu a noc.

Úpravy za 400 000 eur

Byt má dve spálne, kuchyňu a jedáleň a môžu sa v ňom ubytovať až štyri osoby. Prestavba bytu tak, aby sa podobal izbám z doby panovania Habsburgovcov, ale zároveň ponúkal aj všetko moderné pohodlie hotelového apartmánu, stála 400 000 eur. Z okien bytu je vidieť do záhrady a na pavilón Gloriette, napísala agentúra Reuters. Jeho prevádzkovateľom je spoločnosť Austria Trend Parkhotel, ktorá dúfa, že sa jej podarí prilákať do apartmánu zahraničných turistov z východnej Ázie a Európy.

Tí, ktorí majú peňazí nazvyš a chcú si užiť „cisárske“ pohodlie, si môžu objednať aj osobného sluhu, koč ťahaný koňmi a vlastného kuchára.

Z apartmánu je výhľad do záhrad a na pavilón... Foto: Flog.pravda.sk/maros-stefanovic
pavilón Gloriette Z apartmánu je výhľad do záhrad a na pavilón Gloriette.

Rakúske Versailles

Schönbrunn patrí medzi najobľúbenejšie rakúske turistické atrakcie. Vlani ho navštívilo 2,9 milióna turistov. V roku 1996 bol zámok spolu so svojimi záhradami zaradený na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Pôvodne barokový zámok „na vidieku za Viedňou“ z konca 17. storočia je už dávno úplne pohltený mestom. Navrhol ho a do krajiny zakomponoval vtedajší významný architekt Johann Fischer z Erlachu. Cisárovná Mária Terézia ho dala v 40. rokoch nasledujúceho storočia podstatne rozšíriť, avšak z plánu prekonať sídlo francúzskych kráľov vo Versailles z finančných dôvodov nakoniec zišlo. A tak Schönbrunn má „len“ 1441 komnát v barokovo-rokokovom štýle.

debata chyba
Viac na túto tému: #noc #hotel #Viedeň #apartmán #Schönbrunn