Tip na výlet: Malebné veľkonočné trhy v Dolnom Rakúsku

Mnohí Slováci navštevujú Rakúsko najmä počas vianočných trhov. Tie veľkonočné však nie sú o nič horšie a najmä v priaznivom počasí určite stoja za návštevu.

05.04.2014 06:00
Rakúsko Foto:
Na trhoch nebudú chýbať rôzne atrakcie pre deti.
debata (1)

Ukážky tradičných remesiel, lokálne dobroty, veľkonočné dekorácie a ďaľšie atrakcie sľubuje väčšina veľkonočných trhov v Dolnom Rakúsku. Ak sa vám cestovať príliš nechce, môžete sa 12. apríla vybrať na Dobrý trh v bratislavskej Starej tržnici. Ochutnať budete môcť dolnorakúske vína, skvelé pestá, pozrieť si prezentačné materiály a mapky Dolného Rakúska. Ak vás však predsa len s blížiacou sa Veľkou nocou chytá nepokoj a radi by ste sa niekam vybrali, ponúkame niekoľko tipov.

Veľká noc na zámku Schloss Hof: 5.- 6. apríla a 20.-21. apríla 2014

Najväčší barokový zámok v Rakúsku nezaostáva ani čo sa týka veľkonočných tradícií. Už tento víkend 5. až 6. apríla sa v jeho areáli koná veľkonočný trh. Rozkvinuté záhrady tvoria ideálnu kulisu pre pochúťky z dolnorakúskych kuchýň i pivníc. Návštevníci si budú môcť vyskúšať jazdu na poníkoch či v kočiari, prácu vo veľkonočnej dieľni a chýbať nebude ani veľkonočný zajačik rozdávajúci sladkosti.

V zámku Schloss Hof si prídu na svoje gurmáni... Foto: Dolné Rakúsko/Christian Fischer
Veľká noc schloss hof V zámku Schloss Hof si prídu na svoje gurmáni aj milovníci veľkonočných ozdôb.

Ak by ste radi zažili tradičné hľadanie veľkonočných vajíčok a dolnorakúsku šibačku, príďte do schlosshofských záhrad 20.-21. apríla. Nevynechajte ani zábavnú a zároveň poučnú prehliadku „Po stopách princa Eugena“.

Veľkonočný trh v Laxenburgu: 5., 6, 12. a 13. apríl 2014

Podobný trh možno navštíviť aj Laxenburgu. Prvé dva aprílové víkendy by na ňom nemala byť núdza o kultúrne vystúpenia ani o lokálne dobroty či klasický veľkonočný tovar.

Osterreigen Wachau: 9. až 21. apríl 2014

Región zaradený do programu UNESCO pre bohaté kultúrne i prírodné dedičstvo má čo návštevníkom ponúknuť po celý rok. Ak však hľadáte niečo extra, vyberte sa tam od 9. do 21. apríla, keď domáci oslavujú tzv. Osterreigen Wachau. Okrem domáceho trhu, pešej turistiky, ochutnávky tradičných jedál, hudobných koncertov a zábavy pre deti sa môžete tešiť z pohľadu na množstvo kvitnúcich marhuľových stromov.

Kvitnúce marhuľové stromy Wachau dodávajú... Foto: Dolné Rakúsko
Wachau, Rakúsko Kvitnúce marhuľové stromy Wachau dodávajú príjemnú sviatočnú atmosféru.

Veľkonočný koncert na Grafeneggu: 20. apríla 2014

Milovníci hudby si prídu na svoje 20. apríla, keď zaznejú na veľkonočnom koncerte skladby Antona Brucknera a Franza Schuberta. Chýbať nebude zborová Locus iste i Prélude.

Festival veľkonočného zajaca v záhradách Kittenberg: 20. a 21. apríla 2014 Podujate ideálne pre rodiny s deťmi. Krásne kittenbergské záhrady sú ideálnym miestom na veľkonočný festival. Ako už napovedá názov, chýbať nebude veľkonočný zajac rozdávajúci dobrú náladu a sladkosti. Festival však ponúka celý areál na rodinné prechádzky a oddych. Deti si tiež budú môcť vyskúšať rôzne remeslá, nechať si namaľovať tvár a pochutnať si na sladkých dolnorakúskych špecialitách.

Na veľkonočných trhoch by nemalo chýbať ani... Foto: Dolné Rakúsko
Veľká noc Na veľkonočných trhoch by nemalo chýbať ani zdobenie vajíčok.

„Grea“ v pivniciach Retzbachu: 21. apríla 2014

Grea je starý zvyk, podľa ktorého sa spolupracovníci a priatelia vinárov schádzali vo vínnych pivničkách na ochutnávanie prvého vína. Dnes je však situácia iná a do pivničiek sa dostanú aj turisti. Ak sa vám teda na Veľkonočný pondelok zažiada vínka, viete, kam sa vybrať. Len si nezabudnite zabezpečiť triezvy odvoz domov alebo nocľah.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #Rakúsko #Veľká noc