Tip na víkend: Sviatky jari s najpestrejším letečkom v Pribyline

V liptovskej záhradke zasadia obilniny, zeleninu voňavé bylinky tak ako kedysi liptovskí roľníci. Ich pôvodné postupy, zvyky a obrady uvidíte v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline počas veľkonočných sviatkov 19. až 21. apríla.

15.04.2014 06:00
Múzeum liptovskej dediny Foto:
Tradičné zvyky môžete spoznať v Múzeu liptovskej dediny.
debata

V Pribyline aj budúci, už veľkonočný víkend oslávia sviatky jari a opäť si pripomenú obrady a zvyky, ktoré mali zabezpečiť zdravie ľudí, zvierat, prosperitu v hospodárstve, dobrú úrodu a jej ochranu pred ničivými prírodnými živlami.

Do jedného z obradov sa môžu do 20. apríla aktívne zapojiť aj návštevníci pribylinského skanzenu. Zároveň možno prispejú k novému rekordu na Slovensku – Najpestrejšie letečko. Na jar sa v Liptove vykonával obrad obchôdzky s letečkom – zelenou halúzkou ozdobenou stužkami, s ktorým chodili po domoch dospievajúce dievčatá a vinšovali domácim zdravie a úžitok v hospodárstve.

„Naším zámerom je vytvoriť veľké letečko, ktoré môžete zdobiť aj vy – návštevníci múzea, prípadne dvojice zaľúbencov, mladých manželov, žiaci a študenti škôl. Prinesenú stužku (80–100 cm) s napísaným menom a názvom obce a uviažete na pripravený veľký konár,“ pozýva Kolkusová. S veľkým letečkom sa múzeum pokúsi o Slovenský rekord Najpestrejšie letečko. Sledovať sa bude počet podpísaných stužiek priviazaných na konári s vyčíslením celkovej dĺžky stužiek a množstva ľudí, ktorí sa do výzdoby letečka zapojili. Po Veľkej noci bude najpestrejšie letečko vystavené v Pribyline do konca apríla.

Malebné drevenice lákajú do Múzea liptovskej... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Múzeum liptovskej dediny Malebné drevenice lákajú do Múzea liptovskej dediny po celý rok.

Kolkusová prezradila viac aj o jarných prácach na poli. „Pri prvej orbe dávali do brázdy posvätené bahniatko – maňušku, aby boli zemiaky hrubé. V minulosti často pri prácach na poli používali voly. Ak s nimi išli na prvú orbu, tak ich okiadzali posvätenými bylinami, aby boli uchránené od všetkého zlého. Koňom priväzovali na ohlávku kystky z červenej priadze – vlny proti urieknutiu a na ochranu pred zlými silami,“ dodáva. Po zasadení zemiakov alebo zasiatí obilia gazda vyváľal gazdinú po poli, aby bola dobrá úroda. Na Liptove sa k jarnej orbe ako jedlo nosila kapusta s varenou slaninou, varené vajíčka, chlieb s masťou a cibuľou, na pitie čierna káva – melta a nechýbala domáca pálenka. Jedlá mali podporiť úrodnosť i sýtosť počas roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pribylina #Veľká noc #Múzeum liptovskej dediny