Tip na víkend: Hrad Beckov slávnostne otvorí svoje brány

Beckovský hrad možno navštíviť už od marca, slávnostné otvorenie je však prichystané na tento víkend, 12. a 13. apríla - a chýbať nebude bohatý program.

12.04.2014 06:00
Beckov Foto:
Chýbať nebudú rôzne dobové vystúpenia.
debata

História hradu Beckov je neoddeliteľne spojená so životom vojvodu Stibora I. zo Stiboríc. Práve tento rok uplynulo 600. rokov od jeho úmrtia a preto sa bude niesť v jeho duchu. Už tento víkend, 12. a 13. apríla, sa mocný feudál po čase znova vráti na svoj hrad a slávnostne otvorí tohtoročnú sezónu. So svojou družinou si pre návštevníkov pripravil program na celý deň. Chýbať nebude ukážka stredovekého života, dobový tábor, ukážka zbraní, lukostrelecká strelnica, streľba z vrhacích zbraní, ako aj rôzne zábavné a interaktívne hry pre deti. Svoje schopnosti predvedú doboví remeselníci a pre gurmánov by mali byť prichystené aj stredoveké pochúťky. Hlavný program začne v sobotu o 13. hodine príhovorom vojvodu Stibora a jeho vyvrcholením budú dve večerné prehliadky hradu o 19. a 20. hodine. Program bude pokračovať aj v nedeľu, keď bude Beckov patriť sokoliarom. Tí od 10:00 do 17:00 predvedú štyri sokoliarske vystúpenia.

Podujatie určite priláka množstvo návštevníkov. Foto: Hrad Beckov
Beckov Podujatie určite priláka množstvo návštevníkov.

Beckovský hrad možno prirodzene navštíviť aj počas iných dní. Krajinná dominanta Považia je na jar prístupná každý deň okrem pondelkov od 9:00 do 17:30, od mája až do 18:00. Od začiatku júna možno hrad navštíviť aj počas pondelkov a v piatok a sobotu až do 20:30. Posledný vstup je vždy opl hodinu pred koncom otváracích hodín. Už teraz si možno obohatiť program návštevy Beckova aj prehliadkou Miniskanzenu, ktorý sa nachádza 100 metrov od hradu. Možno tu spoznať históriu obce Beckov, osudy vojvodu Stibora, pozrieť si model historického Beckova a deti tu očarí veľký drak.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Beckov #otvorenie sezóny #Stibor