Tip: Tradičná Veľká noc na Orave

Kto ešte nemá kraslice pre veľkonočných šibačov, môže zájsť od soboty 19. apríla až do pondelka 21.4. po inšpiráciu do Múzea oravskej dediny v Zuberci-Brestovej. A nebude to jediné remeslo, o ktorom sa počas veľkonočných sviatkov čo-to dozviete v skanzene pod Roháčmi.

18.04.2014 06:00
velka noc hlavna Foto:
Po folklórnom programe sa ako každoročne bude z dediny vynášať Morena, na moste ju zapália a vhodia do potoka Studená.
debata

Súčasťou bohatého programu od soboty do pondelka (19. – 21. apríla) sú remeselníci, ktorí predvedú nielen výrobu kraslíc, ale aj sviečok z včelích plastov, obradového pečiva, a šibačom ukážu, ako sa pletú korbáče. „Remeselníci budú v priestoroch múzea a návštevníci môžu vidieť proces výroby rôznych predmetov, ktoré súvisia s Veľkou nocou,“ hovorí vedúci Múzea oravskej dediny Richard Janoštín.

Jarné folklórne obrady

Návštevu Múzea oravskej dediny oživí v nedeľu od 14. hodiny folklórny program. „Tematický program venujeme jarným obradom. Na scéne sa spomína, aké obrady mali význam počas jari. V podstate už cez vianočné sviatky, keď mnohé úkony, ktoré gazdovia robili počas štedrej večere, mali zabezpečiť prosperitu. Pripomenieme fašiangové obdobie, ktoré taktiež malo prispieť k bohatej úrode. A samozrejme vyvrcholením programu sú obrady Veľkej noci,“ uviedol Janoštín.

Naznačil, že napríklad na Zelený štvrtok sa jedli pôstne jedlá. Na Veľký piatok sa strihali ovce i kastrovali zvieratá, pretože sa verilo, že v tento deň sa rany lepšie hoja. Spomenie sa Biela sobota aj najväčšia slávnosť kresťanského cirkevného roka – Veľkonočná nedeľa, aj zvyky na Veľkonočný pondelok. A bude sa šibať, ako sa zvyklo v južnejších častiach Slovenska, či oblievať ako v severných a východných regiónoch krajiny.

Po folklórnom programe sa ako každoročne bude z dediny vynášať Morena, na moste ju zapália a vhodia do potoka Studená. V programe vystúpi folklórny kolektív Brestová, ktorý pôsobí pri Múzeu oravskej dediny, i folklórny súbor Oravan z Nižnej. Zaznejú rôzne typy oravských nástrojov, tancovať sa budú dolnooravské i goralské tance.

Orava prilákala aj filmárov

Múzeum oravskej dediny v Zuberci je v príjemnom prírodnom prostredí v podhorí Roháčov. Vzniklo v roku 1967 na mieste, kde predtým boli len pasienky. Postupne tam vyrástli typické domy z rôznych častí oravského regiónu, mlyn na vodný pohon i gotický drevený kostolík z 15. storočia. Takmer dve tretiny stavieb sú originály, pred prevozom do múzea ich rozobrali a v skanzene nanovo poskladali. Prekrásne, históriou dýchajúce prostredie prilákalo aj mnohých filmárov, naposledy sa tam nakrúcal film Tanec medzi črepinami režiséra Mareka Ťapáka.

Múzeum oravskej dediny v Zuberci-Brestovej je otvorené po celý rok. Počas Veľkej noci otvárajú vždy o ôsmej ráno, v sobotu do 15.30, na Veľkonočnú nedeľu sa od 14. h. začína folklórny program a potrvá do 16.30, v pondelok je otvorené do 15.30.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuberec #Orava #zvyky #Veľká noc #Múzeum oravskej dediny #remeselníci