Rozprávkovú jaskyňu zdobia brčká a salamandry

Hoci Gombasecká jaskyňa nepatrí medzi najväčšie, rozhodne ponúka zaujímavosti a krásy, ktoré v iných jaskyniach nenájdete. Nachádza sa uprostred Národného parku Slovenský kras na západnom úpätí Silickej planiny, v doline rieky Slaná, zhruba štrnásť kilometrov južne od Rožňavy. Jej vchod leží vo výške 250 metrov nad morom. Celková dĺžka prebádaných priestorov je zatiaľ 1 525 metrov, sprístupnených je 285 metrov.

18.07.2014 12:00
debata

Gombasecká jaskyňa predstavuje riečnu výverovú jaskyňu, dve poschodia pozostávajú z oválnych, riečne modelovaných i puklinových chodieb, miestami rozšírených zrútením sa do siení a dómov. Vyššie poschodie je päť až desať metrov nad aktívnym riečiskom Čierneho potoka, ktorý preteká spodnými časťami jaskyne. Suchú chodbu na hornom poschodí vytvorili vody, ktoré v súčasnosti občasne vystupujú desať metrov hlbokou studňou v Mramorovej sieni.

Jaskyňu právom označujú za rozprávkovú. Príroda dala kvapľom rôzne bizarné tvary a podoby, ktoré sú ešte zvýraznené pestrou farebnosťou a sviežosťou, lebo ich vytváranie stále pokračuje. Medzi najkrajšie priestory patria Mramorová sieň s osem metrov hlbokou studňou. Jaskyňa je unikátna tenkými sintrovými brčkami.

Sú to tenké trubicové stalaktitové útvary, ktoré v Gombaseckej jaskyni dosahujú dĺžku až tri metre, ale majú šírku len niekoľko milimetrov. Možno tu nájsť aj stalagmity, rôzne sintrové náteky aj iné formy stalaktitov. Navyše je jaskyňa naozaj farebná a pestrá.

Jaskyňu objavila 21. novembra 1951 skupina jaskyniarov z Rožňavy združených v Slovenskej speleologickej spoločnosti. Do podzemných priestorov prenikli výkopovými prácami cez Čiernu vyvieračku. Prvotnou myšlienkou nebolo objaviť jaskyňu „klasicky“, teda spustiť sa cez otvor po lane. Naopak, išli cez spomínanú vyvieračku. Puklinu rozšírili, najtenší jaskyniar sa prestrčil cez otvor a keď si dnu zasvietil, bolo jasné, že objavili jaskyňu. Skupina jaskyniarov postupovala aj ďalej proti vode a objavili tak ďalšie priestory.

Je dokázané, že Gombasecká jaskyňa je prepojená so Silickou ľadnicou. Bolo to jednoduché, vodu, ktorá sa strácala, zafarbili a po čase sa objavila v Gombaseckej jaskyni. Ide tak o prepojený jaskynný systém, o ktorom sa dodnes nevie všetko.

Zásluhou jedného z objaviteľov Gombaseckej jaskyne Ladislava Herényiho a jeho spolupracovníkov je jaskyňa sprístupnená už od roku 1955. Dnešný vchod do jaskyne je umelo vytesaný, ten pôvodný sa nepoužíva. Od roku 1968 sa ako prvá jaskyňa na Slovensku využívala desať rokov na speleoterapiu. To však je už dnes minulosťou.

„Skutočným unikátom sú brčká, ktoré majú tenký tvar, navyše ich v takom množstve len tak hocikde nenájdete. V slovenských jaskyniach je to ojedinelé. Je zaujímavé, že v našej jaskyni brčká sú a inde nie,“ vysvetľuje správca jaskyne Ján Ambrúž. „Z dlhodobého výskumu vyplynulo, že jaskyňa je statická. To znamená, že v nej nie je prievan, ktorý by brčká rozkýval a vlastnou váhou by sa odtrhli. Stáva sa, že občas sa nejaké odtrhne, ale je to spôsobené tým, že sa tam občas zatúla nejaký netopier,“ dodal.

Pozoruhodný je nález mnohonôžky, ktorá dĺžkou tela 26 milimetrov predstavuje doteraz najväčšieho troglobionta, pravého jaskynného živočícha slovenských jaskýň. Netopiere sa v jaskyni vyskytujú len ojedinele v jarnom období. V posledných rokoch sa vo vstupnej chodbe od jesene do jari zdržiavajú salamandry škvrnité. „Je to päťdesiat- až šesťdesiatčlenná skupina salamandier, je to tiež rarita a zvláštnosť, ktorá sa len tak nevidí. Návštevníci sa im vždy potešia,“ dodal správca jaskyne.

Popri Gombaseckej jaskyni sa oplatí navštíviť aj neďalekú jaskyňu Domica, kde sa dá v prípade priaznivých podmienok plaviť na podzemnej riečke Styx a sú tam aj stopy po dávnom ľudskom osídlení. Za návštevu určite stojí aj okresné mesto Rožňava s Námestím baníkov, kde je strážna veža zo 17. storočia a zaujímavé exponáty sú aj v Baníckom múzeu. Z kultúrnych pamiatok nemožno vynechať ani kaštieľ v Betliari a Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí.

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

1. Gombaseckú jaskyňu volajú aj rozprávkovou... Foto: Pravda, Boris Macko
Gombasecká jaskyňa 1. Gombaseckú jaskyňu volajú aj rozprávkovou jaskyňou. Príroda dala kvapľom rôzne bizarné tvary a podoby, ktoré sú ešte zvýraznené pestrou farebnosťou a sviežosťou.
2. Typickou výzdobou jaskyne sú brčká, ktoré... Foto: Pravda, Boris Macko
2 vyzdoba brcka vyska 2. Typickou výzdobou jaskyne sú brčká, ktoré majú dĺžku desiatky centimetrov, ale šírku len niekoľko milimetrov.
3. V jaskyni je aj kvapeľ, ktorého sa stačí... Foto: Boris Macko, Pravda
Gombasecká jaskyňa, kvapeľ 3. V jaskyni je aj kvapeľ, ktorého sa stačí dotknúť a niečo si želať. Želanie sa vraj potom splní.
4. Kaštieľ v Betliari patrí tiež k vyhľadávaným... Foto: Boris Macko, Pravda
Kaštieľ v Betliari 4. Kaštieľ v Betliari patrí tiež k vyhľadávaným cieľom turistov. V Krásnohorskom Podhradí stojí tiež za návštevu Mauzóleum Andrássyovcov.
5. Námestie baníkov v Rožňave,... Foto: Boris Macko, Pravda
Rožňava, Námestie baníkov 5. Námestie baníkov v Rožňave, neprehliadnuteľná je 38 metrov vysoká strážna veža zo 17. storočia.

V pondelok si prečítajte: Klenoty Liptova sa skrývajú v bočných uličkách


NAJ zázraky vody

Oznámkujte 12 vybraných slovenských vodných zázrakov bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 859 ľudí.

Slovenský raj, vodopád, roklina, Veľký Kyseľ
Slovenský raj - vodopád v rokline Veľký Kyseľ.

Vodopády Slovenského raja

Priemerný výsledok: 8,17 b.
Roháče, pleso,
Pleso v Roháčoch.

Roháčske plesá

Priemerný výsledok: 7,62 b.
gejzír, Herľany
Gejzír v Herľanoch.

Gejzír v Herľanoch

Priemerný výsledok: 6,59 b.
Banská Štiavnica, tajch, Klinger, jazero
Jedným z banskoštiavnických tajchov je Klinger.

Banskoštiavnické tajchy

Priemerný výsledok: 6,57 b.
Oravská priehrada
Oravská priehrada.

Oravská priehrada

Priemerný výsledok: 6,23 b.
Liptovská Mara, kostol, kaplnka
Liptovská Mara. Autor: Pravda, Ivan Majerský

Liptovská Mara

Priemerný výsledok: 6,22 b.
Piešťany, kúpele, Piešťanské kúpele, voda
Piešťanské kúpele.

Piešťanské kúpele

Priemerný výsledok: 6,09 b.
rieka, Váh
Rieka Váh.

Váh

Priemerný výsledok: 5,88 b.
vodné dielo, Gabčíkovo
Vodné dielo Gabčíkovo. Autor: Pravda, Ivan Majerský

Vodné dielo Gabčíkovo

Priemerný výsledok: 5,53 b.
Hron, Želiezovce, rieka, voda
Rieka Hron pri moste v Želiezovciach.

Hron

Priemerný výsledok: 5,52 b.
Zemplínska šírava
Zemplínska Šírava.

Zemplínska Šírava

Priemerný výsledok: 4,94 b.
1 Aqua City Poprad, Mayan Pyramid,
Aqua City Poprad.

AquaCity Poprad

Priemerný výsledok: 4,09 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rožňava #Divy Slovenska #Gombasecká jaskyňa #Domica #kaštieľ Betliar