Katalánske ľudské veže v Barcelone vám vyrazia dych

Pyramídy možno vidieť nielen v Egypte, ale aj v Katalánsku. A ešte aké - vyformované z ľudí! Barcelončania aj obyvatelia ďalších katalánskych miest sú na túto svoju tradíciu hrdí. Stavajú zo svojich tiel niekoľkoposchodové pyramídy, veže aj hrady. Vidieť castellers - staviteľov ľudských hradov - v akcii je zážitok.

22.07.2014 06:00
Barcelona, castellers, ľudské veže, Katalánci Foto: ,
Nácvik ľudských veží v Barcelone. Rekordom sú deväťposchodové castells.
debata

Bola sobota večer a v úzkych barcelonských uličkách zrazu bolo počuť pískanie a výskanie. Vedení zvláštnou melódiou sme sa ocitli na nádvorí akéhosi paláca za katedrálou a aj my sme zvýskli – od radosti! Boli tam – castellers v bielych nohaviciach a rôznofarebných tričkách, ktoré odlišujú jednotlivé tímy – a práve trénovali svoju zostavu z veží! Niektoré mali štyri poschodia, iné päť. Predstavte si štyroch dospelých stojacich jeden druhému na pleciach a na vrchole malé dieťa s čiernou helmou. Keď sa po telách ostatných vyšplhalo na vrchol ľudskej veže, víťazne zdvihlo ruku.

Ružový tím a jeho štvorposchodová veža. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Barcelona, castellers Ružový tím a jeho štvorposchodová veža.

Castells – katalánske slovo pre hrady – označuje miestny fenomén. Zvláštna tradícia vznikla koncom 18. storočia v meste Valls v severošpanielskej provincii Tarragona (z Tarragony pochádzal aj slávny architekt Antoni Gaudí), keď tu skupiny ľudí, zvaných colles, začali súťažiť vo formovaní rôznych veží z vlastných tiel. Stavajú sa dodnes pri rôznych príležitostiach, ako sú miestne sviatky, sviatky mestských častí v Barcelone, ale aj v iných mestách či dedinách.

Keď pozorovateľ sleduje skupinky castellers, žasne nad ich akrobatickými schopnosťami. Akoby všetci vyrastali v cirkuse – s ľahkosťou šplhajú jeden po druhom, pričom niektorí nie sú veru žiadne „tintítka“, a vŕšia jedno poschodie veže za druhým. Najfascinujúcejšie sú deti na vrchole – majú odhadom 4 – 5 rokov a šplhajú sa na vrchol ako opičky. Vyzerá to jednoducho, no je jasné, že takýto akrobatický výkon vyžaduje od všetkých zúčastnených športového ducha a veľa disciplíny. Zrazu vidíme, ako sa v ktorejsi ruke mihne plánik s nakreslenou zostavou. Na jednoduchú vežu plánik netreba, očividne sa chystá čosi viac.

A naozaj. Tréning sa síce skončil, no keď o štvrťhodinku dorazíme pred Katedrálu svätej Eulálie, sedia na schodoch pred ňou davy zvedavcov. Chystá sa divadlo. Na námestí sú skupinky castellers v ružových, červených i bielych blúzach, okolo pása majú všetci previazané široké pruhy látky a obutí sú v žabkách. Tie po začiatku akcie všetci zhodia a naboso šplhajú do nebies… pardon, po chrbtoch a pleciach kolegov i kolegýň.

Diváci pred barcelonskou katedrálou čakajú na... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Barcelona, katedrála Diváci pred barcelonskou katedrálou čakajú na obľúbené divadlo v podaní castellers.

Pri lepšom pohľade možno zbadať tri základné časti castellu – spodok sa volá pinya, čiže píniová šiška, nad ňou je tronc, čiže kmeň, a celkom hore pom de dalt – koruna hradu. Pinya je horizontálnou základňou konštrukcie, ktorá musí uniesť celú váhu, stabilizuje a posilňuje štruktúru, ktorá na nej spočíva, a zmäkčí prípadný pád (našťastie sme nijaký nevideli). Kmeň už je vertikálna štruktúra a tvorí ho na každom poschodí niekoľko ľudí – od jedného až po desiatich, čo závisí od typu zvolenej formácie. A celkom navrchu je canalla, teda ľahkonohá omladina, ktorá vytvorí korunu stavby.

Pre istotu je v pohotovosti aj Červený kríž -... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
sanitka, červený kríž, záchranári, Barcelona Pre istotu je v pohotovosti aj Červený kríž - Creu roja. Zasiahnuť však nemusel.

Veže, hrady či pyramídy sa stavajú podľa presne stanovených precíznych pravidiel. Z najsilnejších castellers sa sformuje vždy ako prvá pinya, v ktorej každý zaujme presne stanovené miesto. Potom vyrastú z ohybných akrobatov jednotlivé poschodia a najľahšie deti vylezú nahor. Dievčatko alebo chlapec, ktorý celkom hore salutuje nadšenému publiku, sa volá anxaneta. Práve toto je zlatý klinec celej akcie, ktorá trvá pár minút a odohráva sa za zvukov starobylej píšťalky, zvanej gralla, a bubnovania.

Ako vzniká pyramída. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Barcelona, castellers, pyramída Ako vzniká pyramída.

Hudba je tiež vzrušujúcou zložkou budovania hradu. Keď prispejete drobnej babičke, ktorá pre hudobníkov zbiera od publika mince, odmení vás žiarivým úsmevom a podaruje vám nálepku, že ste podporili katalánsku kultúru. Za frenetického aplauzu už dieťa schádza dole a celá stavba sa rozoberie rovnako rýchlo, ako vznikla. Pripomína to prúdenie rieky či rýchly pohyb mravcov. Diváci sú dojatí, tlieskajú. Castellers sa usmievajú a tvária sa, akoby na svete nebolo nič ľahšie. Ale bez prípravy v cirkuse to doma radšej neskúšajte.

Dieťa, ktoré korunovalo vežu, už zlieza zasa dole. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Barcelona, castellers Dieťa, ktoré korunovalo vežu, už zlieza zasa dole.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #Katalánsko #castellers #ľudské veže #pyramídy