Zdá sa vám to čudné, v lete do kúpeľov?

Chcete si užiť dovolenku pri vode a urobiť zároveň niečo pre svoje zdravie?

28.07.2014 00:00
Kúpele, kupele Foto:
Aj v lete môžete oddychovať v kúpeľoch.
debata

Kúpele Vyšné Ružbachy ponúkajú oboje. A ako bonus sa uprostred krásnej prírody môžete preniesť do histórie a precítiť romantický príbeh lásky grófa Zamoyského a španielskej princeznej Izabely, podľa ktorej je pomenovaný aj jeden z minerálnych prameňov kúpeľov Vyšné Ružbachy.

Minerálne kúpele Vyšné Ružbachy sa nachádzajú v najzdravšom regióne Slovenska – oblasti severného Spiša a Pienin, v klimatickej oblasti tatranských horských pásiem. Krásna príroda, termálne pramene, prírodné skvosty, ľudová architektúra či bohatá história sú lákadlami pre turistov z rôznych krajín sveta už mnohé desaťročia. Na svoje si tu prídu ženy i muži, rodiny s deťmi, mladí i tí skôr narodení.

V centre pozornosti letných dovolenkárov je letné termálne kúpalisko Izabela, ktoré je pre návštevníkov otvorené denne od 9.00 do 18.30 a pre návštevníkov ponúka dva veľké a dva detské vonkajšie bazény a jeden krytý termálny bazén s odsúvateľnou strechou, ktorý garantuje príjemné strávenie dovolenkových dní dokonca aj v nepriaznivom počasí. Pre milovníkov adrenalínu je k dispozícii aj 5-metrová skokanská veža. Voda v bazénoch pochádza z rovnomenného liečivého prameňa Izabela, ktorý obsahuje významné množstvo kalcia, magnézia a lítia, vďaka čomu blahodarne pôsobí na obehový systém, dýchacie cesty, reprodukčné orgány a dokonca má aj antidepresívne účinky.

Zaujímavosťou kúpeľov Vyšné Ružbachy, ktorá láka milovníkov nedotknutej panenskej prírody, je aj travertínové jazierko Kráter, ktoré je s priemerom 20 metrov a hĺbkou tri metre najväčším svojho druhu v strednej Európe. Vzhľadom na svoju jedinečnosť a náučnú hodnotu bol tento útvar roku 1967 vyhlásený za chránený prírodný výtvor. Dnes je súčasťou kúpeľného areálu Vyšných Ružbách a má mimoriadnu estetickú, ako aj liečivú hodnotu.

Viete, že:

  • Premeň Izabela bol pomenovaný po španielskej princeznej Izabele, ktorá bola spolu so svojím manželom, poľským šľachticom Zamoyským poslednou majiteľkou kúpeľov Vyšné Ružbachy pred znárodnením po druhej svetovej vojne? Z veľkej lásky dal bývalý majiteľ, poľský šľachtic Zamoyski, postaviť exkluzívny Biely dom pre svoju manželku Izabelu, španielsku princeznú. Pri výstavbe Bieleho domu sa dal poľský šľachtic inšpirovať veľkolepým palácom v Monte Carle.
  • Prameň Izabela však nie je jediným liečivým prameňom vo Vyšných Ružbachoch. Príroda obdarila Kúpele Vyšné Ružbachy vzácnym morom v podzemí – jeho jedinečná liečivá voda sa prediera v podobe 18 minerálnych prameňov na zemský povrch a dáva možnosť na unikátnu liečbu či regeneráciu psychického a fyzického zdravia.
  • Pramene vo Vyšných Ružbachoch patria k najvýdatnejším zemitouhličitým prameňom v Európe. Hydrouhličitanovo-sírne, vápenato-horečnaté liečivé pramene a povzbudivé klimatické podmienky sú predpokladom na liečbu onkologických chorôb, chorôb obehového ústrojenstva, chronických bronchitíd, chorôb pohybového ústrojenstva, duševných chorôb, ženských chorôb a chorôb z povolania. Pri liečbe sa využívajú účinky balneoterapie, fyzikálnej terapie, elektroterapie, rehabilitácie a psychoterapie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Slovensko #kúpele #Vyšné Ružbachy