Roztočte to vo Veľkom Mederi na toboganovej šou

Adrenalín na U-rampe sa dá zažiť všelijako. Na bicykli, na korčuliach, na snouborde, ale skúsili ste to už niekedy na nafukovačke? V termálnom kúpalisku vo Veľkom Mederi je to len jedna z atrakcií v toboganovom svete, ktorý otvorili ako novinku tohtoročnej letnej sezóny.

05.08.2014 12:00
debata

Tobogany tu človeka rozkrútia, „zhltnú“ v lieviku, vystrelia na U-rampe kolmo nahor. Je tu dokonca tobogan so štyrmi samostatnými dráhami vedľa seba, kde sa môže celá rodina pretekať o to, kto dosiahne najlepší čas. A to nie len tak akože. Všetko snímajú kamery, zaznamenávajú rýchlosť a na tabuli si môže každý pretekár pozrieť umiestnenie.

„Kamery sú umiestnené aj dnu v toboganoch a celý čas ľudí fotia. Ak má niekto záujem, môžeme mu fotky poslať. Stačí, aby si človek zapamätal číslo fotky na tabuli na konci dráhy,“ prezradil Pavol Molnár z marketingového oddelenia kúpaliska Thermal Corvinus.

Toboganový svet otvorilo kúpalisko pri príležitosti 40. výročia založenia. Zaujímavosťou je, že keď sa pripravoval vrt v 70. rokoch, nepočítalo sa s vytvorením veľkého kúpaliska. Termálna voda sa mala prednostne využívať na zohrievanie skleníkov a aj sa tak skutočne využívala. Až o čosi neskôr sa v rámci akcie¤Z postavil jeden bazén a postupne začali pribúdať ďalšie.

Termálny prameň vo Veľkom Mederi sa považoval za najhorúcejší na Slovensku. Pri prameni bola teplota vody 92 stupňov a na povrchu 57 až 72 stupňov. Takéto podmienky však boli pre potrubia „na nevydržanie“, preto sa urobil nový vrt v menšej hĺbke a s menšou teplotou. Teraz sú pre návštevníkov k dispozícii kryté aj otvorené bazény s teplotou vody od 25 do 37 stupňov, čo je úplne ideálne vo vrtošivom počasí tohto leta, keď je veľa oblakov a búrok.

Deti sa môžu v jednom z krytých bazénov vyblázniť na vodných preliezačkách, kde môžu púšťať a zatvárať vodu pomocou rôznych ventilov. Nad tým všetkým je obrovská vaňa, ktorá keď sa naplní, vyleje obrovskú masu vody na všetko to výskajúce drobné človečenstvo. Tieto preliezačky majú len jednu chybu. Sú len a len pre deti. A veľké tabule to z každej strany pripomínajú zvedavým dospelým a vraj najmä dôchodcom…

Vonku v areáli čakajú dva veľké drevené hrady, opičia dráha, miniautíčka a ďalšie atrakcie, ak by niekoho náhodou prestalo baviť šantenie vo vode. Kúpalisko má ročne približne 600-tisíc návštevníkov, kapacita krytých bazénov je 1¤500 osôb a celková je 4 500 osôb. V meste s 8¤600 obyvateľmi je množstvo hotelov a penziónov s približne 5-tisíc lôžkami, no predsa bývajú dni, keď je problém zohnať ubytovanie, preto si pobyt plánujte radšej vopred.

Chodia sem ľudia z okolitých krajín aj z ďalekých kútov Slovenska. Jedna z rodín, ktorú sme oslovili, pochádzala zo Spiša. Spišiaci si takúto slovenskú dovolenku naplno užívali. Ubytovali sa na konci korza v tesnej blízkosti Stromu Mateja Korvína. Tu sa človek môže dozvedieť, že pod týmto stromom si panovník podľa legendy rozložil svoj stan, keď sa pri príležitosti udelenia mestských privilégií v Mederi osobne zastavil a o dub si vraj uviazal svojho koňa. A preto sa strom ocitol vo veľkomederskom er­be.

Zvedavci by určite nemali obísť ani cintorín z 1. svetovej vojny, ktorý je zaujímavým, i keď smutným odkazom na veľký zajatecký tábor, ktorý stál uprostred močiarov. Dnes ho pripomína len označenie Táborská ulica a ešte jedna prekrytá studňa, ktorú vykopali zajatci.

Kto by chcel počas pobytu v Mederi vyskúšať predsa len aj prírodné kúpanie, stačí sa vydať z mesta smerom na obec Okoč a asi po kilometri je odbočka vpravo na štrkovisko. Nie je to oficiálna rekreačná oblasť, ale každý deň sem prúdi množstvo ľudí, voda je tu čistá, no na niektorých miestach hlboká, treba si dávať pozor. Chodia sem hlavne rybári.

Na štrkovisko si môžete spraviť aj malý cyklovýlet po úplne novej cyklotrase, ktorá je s výnimkou zopár úsekov mimo hlavnej premávky, takže je bezpečná aj pre malé deti. Podľa Molnára by sa mala v budúcnosti dobudovať celá cyklotrasa z Medveďova do Lehníc tak, aby sa prepojila s Dunajskou magistrálou. Zo sedadla bicykla sa dajú spoznávať aj drevené mlyny na Malom Dunaji alebo zákutia dunajských ramien, kde sú zvyšky lužných lesov.

V stredu si prečítajte: Čo po sebe zanechal rod Andrássyovcov v kaštieli v Betliari

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

Na toboganoch si môže dať celá rodina preteky.... Foto: Pravda, Andrej Barát
velky meder9 Na toboganoch si môže dať celá rodina preteky. Odmerajú vám čas a pošlú fotky mailom.
O tento dub si podľa legendy priviazal svojho... Foto: Pravda, Andrej Barát
velky meder3 O tento dub si podľa legendy priviazal svojho koňa Matej Korvín.
Celý Žitný ostrov je popretkávaný cyklotrasami. Foto: Pravda, Andrej Barat
velky meder2 Celý Žitný ostrov je popretkávaný cyklotrasami.
Asi kilometer od Veľkého Medera je veľké... Foto: Pravda, Andrej Barát
velky meder1 Asi kilometer od Veľkého Medera je veľké štrkovisko, kde sa dá okúpať a rybárčiť.
Zaujímavým miestom je aj cintorín z 1.svetovej... Foto: Pravda, Andrej Barát
cintoriny6 Zaujímavým miestom je aj cintorín z 1.svetovej vojny. Vo Veľkom Mederi bol kedysi uprostred močiarov obrovský zajatecký tábor.

NAJ zámky, kaštiele, paláce

Oznámkujte 12 vybraných slovenských zámkov, kaštieľov či palácov bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 2374 ľudí.

zámok, Bojnice
Zámok Bojnice Autor: Andrej Barát, Pravda

Bojnice

Priemerný výsledok: 8,43 b.
Betliar, kaštieľ
Kaštieľ v Betliari

Betliar

Priemerný výsledok: 8,12 b.
smolenice, zámok
Smolenický zámok

Smolenice

Priemerný výsledok: 7,35 b.
Kaštieľ Markušovce
Kaštieľ Markušovce

Kaštieľ Markušovce

Priemerný výsledok: 7,20 b.
Kaštieľ Svätý Anton, Antol
Kaštieľ Svätý Anton

Svätý Anton

Priemerný výsledok: 6,94 b.
Topoľčianky, kaštieľ , zámok
Topoľčiansky kaštieľ Autor: Pravda, Ivan Majerský

Topoľčianky

Priemerný výsledok: 6,55 b.
zámok Belá
Zámok v Belej. Autor: Pravda, Ľuboš Pilc

Belá

Priemerný výsledok: 6,31 b.
Zvolenský zámok
Zvolenský zámok

Zvolenský zámok

Priemerný výsledok: 6,18 b.
kaštieľ Oponice
Kaštieľ Oponice. Autor: Pravda, Ľuboš Pilc

Kaštieľ Oponice

Priemerný výsledok: 6,16 b.
kaštieľ, Humenné
Kaštieľ v Humennom.

Humenné

Priemerný výsledok: 5,72 b.
prezidentský palác, Grassalkovichov palác, Bratislava
Grassalkovichov palác v Bratislave Autor: Pravda, Robert Hüttner

Grassalkovichov palác

Priemerný výsledok: 5,44 b.
Holíč, zámok
Holíčsky zámok

Holíčsky zámok

Priemerný výsledok: 4,91 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpalisko #Divy Slovenska #Veľký Meder #kúpanie #tobogan