V biobazéne na Záhorí sa pláva v mieri s mlokmi

Pre Bratislavčanov či obyvateľov Záhoria je výlet na Pajštún obyčajná klasika. Až taká, že kopec so zrúcaninou stredovekého hradu nad obcou Borinka považujú za príliš fádne miesto na výlet.

07.08.2014 12:00
debata

Pritom si odtiaľto možno nielen užiť nádherné výhľady ďaleko do okolia, ale aj čo-to sa priučiť z histórie. Pajštúnsky hrad stavali od 13. storočia, kedysi tvoril dôležitú súčasť pohraničných opevnení v Malých Karpatoch. Patril viacerým šľachtickým rodom a jeho význam podčiarkuje fakt, že slávny Napoleon ho považoval za strategicky taký nebezpečný, že ho v roku 1809 dal „pre istotu“ dôsledne zničiť. Odvtedy leží v ruinách, no o to viac láka horolezcov aj sviatočných turistov. Treba si tu však dať pozor na často padajúce kamene.

Ešte pred nenáročným výstupom na hradný vrch, vhodným aj pre rodiny s malými deťmi, dobré je zastaviť sa aspoň na chvíľu v neďalekej Marianke. V najstaršej pútnickej obci v bývalom Uhorsku sa totiž dajú vidieť skutočné skvosty. Nachádza sa tu niekoľko vzácnych kaplniek, prejsť si možno nádhernú krížovú cestu.

Najväčšiemu záujmu sa však teší drobná soška Panny Márie na oltári miestneho kostola, opradená mnohými legendami. Vraj ju okolo roku 1000 z hruškového dreva vystrúhal miestny pustovník a skryl do bútľavého stromu. O niekoľko desaťročí neskôr ju mal nájsť istý zbojník, ktorému sa narodili ťažko postihnuté deti. Keď vodou z prameňa, ktorý objavil pod miestom nálezu, deti okúpal, zázračne mu vyzdraveli.

Na Pajštúne je príjemné stráviť hoci aj celý deň. Urobiť si tam opekačku, príjemne si poleňošiť, zaspievať. Komu by sa však predsa len žiadalo viac, má niekoľko možností. Najmä ak je teplo, niet čo váhať. Je tu ideálna šanca navštíviť blízke kúpalisko na Kamennom mlyne. Po rekonštrukcii je otvorené už druhé leto. Tvorí ho unikátny biobazén s čistou, chemicky však vôbec neupravovanou vodou. „Za jej kvalitu ručím, každý deň ju pijem,“ tvrdí Rastislav Vajarský z rodiny vlastníkov areálu, ktorá tu prvé kúpalisko vybudovala už v roku 1946. „Aj vtedy bolo prírodné, takže sme sa túto jeho prednosť opäť rozhodli vyzdvihnúť,“ dodáva.

Kúpať sa tu možno v tieni borovicového lesoparku, v plávacej zóne s rozmermi 80 krát 24 metrov. Z dreveného pontónu je povolené do vody aj skákať. Celý bazén však pôsobí skôr ako prírodné jazero. Lemuje ho totiž akási vodná priekopa s vodnými rastlinami, ktoré vodu prirodzene čistia. Dôkazom, že to robia dôsledne, sú mloky, vodné slimáky, vážky či pavúčiky, ktorým sa medzi rozkvitnutými leknami výborne darí. V chlórovanej vode by určite neprežili.

„Funguje to ako uzavretý cyklus. Vodu čistia rastliny, zároveň sa okysličuje, prechádza cez filtre, ktoré ju zbavujú mechanických nečistôt. Až potom tečie do kúpacej zóny,“ vysvetľuje spolumajiteľ. Súčasťou areálu sú trávnaté plochy na ležanie aj šport, gastrozóna pre asi stovku hostí, pre deti je tu skákací hrad, jazierko s korytnačkami a rybičkami či minigolf.

Kto však práve nemá chuť okúpať sa, pre toho by tu bol iný vhodný cieľ výletu. V zámockom parku v Malackách zaručene nájde chládok v aleji mohutných stromov, ktorá lemuje hlavnú prístupovú cestu k tunajšiemu kaštieľu. Hovoria mu aj Pálfiovský zámok, keďže jeho posledným obyvateľom bol Mikuláš XIII. Pálfi, ktorý zámok opustil v roku 1918. Od roku 2007 kaštieľ, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, vlastní a postupne rekonštruuje mesto Malacky. Samotný park na ploche takmer 30 hektárov okrem iných atrakcií ponúka aj nové prírodné fitnescentrum s telocvičnými prvkami a informačnými tabuľami, ako na nich správne cvičiť. Až do konca augusta sa v parku každú nedeľu od 14. h konajú náučné vychádzky so sprievodcom.

Výbornou alternatívou pre ozajstných fajnšmekrov, milovníkov zaniknutej histórie a raritnej dobovej architektúry môže byť aj návšteva zrekonštruovaného Habánskeho dvora vo Veľkých Levároch. Tunajšie múzeum približuje zaujímavý život starých keramikárov – habánov. Stoja tu ich typické domy, zachovaná kaplnka. Záujem nazrieť aj do interiérov však vopred treba ohlásiť na levárskom obecnom úrade.

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

1. Výstup na kopec s ruinami starovekého hradu... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Záhorie, Pajštún, 1. Výstup na kopec s ruinami starovekého hradu Pajštún je nenáročný, odmenou sú nádherné výhľady do širokého okolia.
2. Rímskokatolícky kostol v pútnickej obci... Foto: Pravda, Ivan Majerský
2 marianka 2. Rímskokatolícky kostol v pútnickej obci Marianka ukrýva vzácnu drevenú sošku Panny Márie, opradenú viacerými tajomnými legendami.
3. Na biokúpalisku v Kamennom mlyne majú... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Záhorie, Bio kúpalisko Borovica, Kamenný mlyn 3. Na biokúpalisku v Kamennom mlyne majú unikátnu technológiu čistenia vody, ktorá absolútne nevyužíva chlór a iné chemikálie.
4. V zámockom parku v Malackách si možno... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Záhorie, Malacky, zámocký park 4. V zámockom parku v Malackách si možno zacvičiť pod holým nebom alebo sa na náučnej prechádzke so sprievodcom dozvedieť čosi o jeho histórii.
5. Habánsky dvor vo Veľkých Levároch je... Foto: Pravda, Ivan Majerský
habánsky dvor, ľudová architektúra, kaplnka, Veľké Leváre 5. Habánsky dvor vo Veľkých Levároch je pamiatkou na život a dielo starých keramikárov - habánov.

V piatok si prečítajte: Hodrušská banská minulosť ožíva aj v podzemí


NAJ zámky, kaštiele, paláce

Oznámkujte 12 vybraných slovenských zámkov, kaštieľov či palácov bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 2374 ľudí.

zámok, Bojnice
Zámok Bojnice Autor: Andrej Barát, Pravda

Bojnice

Priemerný výsledok: 8,43 b.
Betliar, kaštieľ
Kaštieľ v Betliari

Betliar

Priemerný výsledok: 8,12 b.
smolenice, zámok
Smolenický zámok

Smolenice

Priemerný výsledok: 7,35 b.
Kaštieľ Markušovce
Kaštieľ Markušovce

Kaštieľ Markušovce

Priemerný výsledok: 7,20 b.
Kaštieľ Svätý Anton, Antol
Kaštieľ Svätý Anton

Svätý Anton

Priemerný výsledok: 6,94 b.
Topoľčianky, kaštieľ , zámok
Topoľčiansky kaštieľ Autor: Pravda, Ivan Majerský

Topoľčianky

Priemerný výsledok: 6,55 b.
zámok Belá
Zámok v Belej. Autor: Pravda, Ľuboš Pilc

Belá

Priemerný výsledok: 6,31 b.
Zvolenský zámok
Zvolenský zámok

Zvolenský zámok

Priemerný výsledok: 6,18 b.
kaštieľ Oponice
Kaštieľ Oponice. Autor: Pravda, Ľuboš Pilc

Kaštieľ Oponice

Priemerný výsledok: 6,16 b.
kaštieľ, Humenné
Kaštieľ v Humennom.

Humenné

Priemerný výsledok: 5,72 b.
prezidentský palác, Grassalkovichov palác, Bratislava
Grassalkovichov palác v Bratislave Autor: Pravda, Robert Hüttner

Grassalkovichov palác

Priemerný výsledok: 5,44 b.
Holíč, zámok
Holíčsky zámok

Holíčsky zámok

Priemerný výsledok: 4,91 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Záhorie #kúpalisko #Divy Slovenska #Pajštún #Marianka #Kamenný mlyn #Habánsky dvor