Bratislavskú Euroveu a most Apollo spojí nová cyklotrasa

Cyklotrasa už bude spájať aj bratislavské nákupné centrum Eurovea s mostom Apollo. Nový obojsmerný cyklistický chodník práve budujú, dostavaný by mal byť do konca augusta.

20.08.2014 06:00
Eurovea, Bratislava, most Apollo Foto: ,
Bratislavská radnica plánuje odovzdať nový cyklochodník medzi Euroveou a mostom Apollo do užívania počas projektu Európsky týždeň mobility, ktorý sa zvykne konať v septembri.
debata

Radnica plánuje odovzdať cyklochodník do užívania počas projektu Európsky týždeň mobility, ktorý sa zvykne konať v septembri. Podľa riaditeľa kancelárie primátora Ľubomíra Andrassyho spomínaná cyklotrasa nie je jediným cykloprojektom, ktorý samospráva v lete pripravuje. Celkovo pracujú na piatich projektoch pre cyklistov, na ktoré pôjde z mestskej kasy približne 250-tisíc eur.

Nová cyklotrasa z nákupného centra Eurovea po most Apollo bude široká 4,5 metra. V smere od divadla vybudujú priechod pre cyklistov a vedľa neho aj priechod pre chodcov. Pre bezpečnosť cyklistov zhotoviteľ upravil existujúci ostrovček na križovatke Pribinova pri vjazde do garáží. Pravé odbočenie z garáží nákupného centra ostane zachované. Nová cyklotrasa sa bude napájať na už existujúcu lávku na moste a zároveň spojí cyklotrasu na Prístavnej a na Košickej ulici.

V centre Bratislavy v lete pribudla aj novinka pre cyklistov. Od júla bratislavský magistrát povolil vjazd cyklistov do protismeru v jednosmernej ulici na Medenej. V praxi to znamená, že na jednosmernej ceste, ktorá je dosť široká pre autá i cyklistov pribudol cyklopiktokoridor i dopravné značenie upozorňujúce vodičov, že v protismere môžu jazdiť cyklisti. Rovnaký projekt plánuje radnica začiatkom septembra spustiť aj na Dunajskej ulici.

„Ide o novinku, ktorú od roku 2011 umožňuje zákon o cestnej premávke, pritom ide o jeden z prvých projektov na Slovensku,“ priblížil Andrassy. Ďalším projektom, na ktorom mesto aktuálne pracuje je zmena dopravného riešenia na Trenčianskej ulici. Cyklotrasa v tomto úseku už existuje, mesto ju však upraví, zmizne odtiaľ zábradlie a vyznačia tu cyklistické priechody.

Mesto sa zameralo aj na bezpečnosť chodcov a cyklistov. Radnica po novom zakázala parkovať na chodníkoch pri ministerstve vnútra a na Pribinovej vytvorili zónu pre peších a cyklistov. Mestskí policajti sa viac zamerajú aj na bezpečnosť a dodržiavanie pravidiel pri Malom trhu. Už dnes je v tejto zóne povolené parkovanie len na vyznačených miestach. Ako pripomenul Andrassy, vodiči však často dopravné značenie porušujú a obmedzujú chodcov, ktorí musia parkujúce autá obchádzať po frekventovanej ces­te.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #cyklotrasa #Eurovea #most Apollo #Európsky týždeň mobility