V mieste, kde Obama trávi dovolenku, idú suveníry na odbyt

Návštevníci ostrova Martha's Vineyard sem prichádzajú v nádeji, že sa im podarí aspoň na chvíľu zahliadnuť amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý tu trávi dovolenku. Nič takého sa ale najskôr nestane, pretože Obamova návšteva je čisto súkromná. Aj keď turisti prezidenta neuvidia, tematické suveníry s motívom jeho dovoleky idú rýchlo na odbyt, napísala agentúra Reuters.

24.08.2014 06:00
Barack Obama, dovolenka, golf Foto: ,
Americký prezident Barack Obama počas hrania golfu na dovolenke, ktorú trávi na ostrove Martha's Vineyard.
debata

„Čakáme tu všetci, ale nič sa nedeje,“ povedala 24-ročná pokladníčka Ena Pejkovicová z mestečka Vineyard Haven. Hoci prezident na ostrove pobýva dlhé dva týždne, málokto z miestnych obyvateľov má šancu sa s ním stretnúť. Obama tu trávi dovolenku už štvrtýkrát a vždy sa snaží vyhýbať veľkej pozornosti. Navštevuje často len miestny golfový klub, občas zájde na večeru do niektorého z lepších podnikov a večer sa objaví na džezovom koncerte.

Aj na ostrove Martha's Vineyard ho ale dostihli pracovné povinnosti. Už počas prvého týždňa dovolenky médiám poskytol vyjadrenie napríklad k americkým leteckým útokom v Iraku či k nepokojom v americkom Fergusone. Potom dokonca kvôli konzultáciám so svojimi poradcami odcestoval na pár dní do Washingtonu. Vo štvrtok sa z ostrova vyjadril k zabitiu amerického novinára Jamesa Foleyho.

Niektorí z miestnych Obamovu prítomnosť nijako zvlášť neprežívajú. „Ostrov si na to už zvykol,“ hovorí 64-ročný Douglas Nash, ktorý sem jazdí každé leto už 35 rokov a prezidenta nikdy nevidel. Iní zasa zdôrazňujú, že prezident má právo na súkromie. „Majú dovolenku. Tak nech si to užijú,“ myslí si Russell Fritz, ktorý na ostrov chodí tiež dlhé roky.

Hoci veľmi nepravdepodobné, že by sa Obama objevil kdekoľvek medzi ľuďmi na ostrove, čokoľvek s ním spojené predstavuje zárobkový podnik. V podniku Sharky's Cantina sú napríklad hitom ananasové koktaily nazvané Obamaritas. A v neďalekom obchode sa zasa najlepšie predáva tričko s nápisom „Trávil som leto s prezidentom Obamom“, ktoré stojí necelých 17 dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #turisti #USA #Barack Obama #suveníry #Martha's Vineyard