Už môžete vstúpiť do veže vodného hradu v Budatíne

Vo veži Budatínskeho hradu objavíte kúsok žilinskej histórie a výhľad z nej zase ponúka pohľady na moderné pulzujúce mesto. Po siedmich rokoch je od tohto leta zrekonštruovaná veža, ktorá je najstarším objektom vodného hradu, opäť otvorená.

25.08.2014 12:00
debata

Budatínsky hrad je jeden z mála zachovaných vodných hradov na Považí. Postavený na strategickom mieste, pri sútoku Kysuce a Váhu. Pri dôležitých domácich i zahraničných obchodných cestách plnil obrannú funkciu. Kedysi bol obohnaný vodnou priekopou, ktorú by ste v jeho okolí dnes už márne hľadali, ale jej existenciu potvrdil archeologický výskum. Hrad bol niekoľkokrát prebudovaný, dostavovaný, rôzne obdobia, udalosti a rôzni majitelia i funkcie hradného komplexu menili jeho vzhľad z obranného hradu na obytné a reprezentatívne šľachtické sídlo. Asi aj preto ho už nenazývali hradom, ale Budatínskym zámkom.

Najstaršou stavbou je hradná veža z polovice 13. storočia. Aj keď stavba pôsobí, že sa nachádza na rovine, bola postavená na skalnom brale. „Síce sa to nezdá, ale hrad skutočne stojí na neveľkom 5– až 8-metrovom skalnom brale, ktoré ešte muselo byť navýšené o násyp, aby vôbec mohla byť veža postavená,“ hovorí historik Považského múzea v Žiline Michal Jurecký.

Hrad bol pre verejnosť kvôli havarijnému stavu zatvorený posledných sedem rokov, ale po rekonštrukcii veže a strechy je od polovice júla otvorená jeho dominanta – hradná veža. V porovnaní s podobnými stavbami je dosť mohutná, rozmerná, patrí k najväčším hradným vežiam na Slovensku. Už na pohľad je zjavné, že jej takmer dokonalý valcovitý tvar narúša nepravidelnosť. „Je tu jedinečné, samostatné točité schodisko, ktoré sa nachádza priamo v plášti muriva veže, čo dodáva veži jej špecifický tvar,“ vysvetľuje Jurecký.

Po zatvorení sa v minulých rokoch na stredovekom hrade urobil historický a archeologický výskum. V zemi sa napríklad našla pôvodná stavba hradnej veže, ale aj rôzne dovtedy neznáme priestory, rôzne dverné, okenné otvory, o ktorých sa nevedelo a ktoré priblížili predstavy o tom, ako stavba počas jednotlivých premien vyzerala. „Napríklad v miestnosti, kde sú v súčasnosti vystavené rôzne druhy hodín, boli strieľne. Výskum dokázal, že sa tu nachádzali každé 3 metre,“ ukazuje Jurecký.

V „hodinovej“ miestnosti sa okrem expozície hodín nachádza aj pôvodný hodinový stroj. Na nižších podlažiach sú expozície venované dejinám hradu, ale aj samotného mesta Žilina, pri ktorom sa Budatínsky hrad nachádza. Vystavené sú napríklad aj katovské meče, s ktorými sa v privilegovanom meste stínali hlavy. „S mečmi sa skutočne popravovalo, lebo Žilina mala právo meča a žilinský richtár mohol odsúdiť občana mesta na najvyšší trest, trest smrti,“ priblížil historik Považského múzea.

Projekt rekonštrukcie hradnej veže pripravil pre návštevníkov nové prekvapenie. Jej strechu totiž zdvihli asi o pol metra, čím sa otvorili pohľady do okolia – na rieky, mesto, Lietavský hrad i okolité pohoria cez Kysuckú bránu na Kysuckú vrchovinu, Javorníky či výhľad na Malú Fatru.

Z asi 36 metrov vysokej veže vidíte zákutia rozľahlého parku, ktorý sa rozprestiera od hradu k obom riekam. Historický park v anglickom slohu bol pravdepodobne založený v polovici 19. storočia. Očarí jednoduchou krásou, príjemným prostredím, kde zelené lúky pretínajú bielym štrkom vysypané chodníčky s lavičkami, lemované skupinami vysokých stromov. Lipy malolisté, veľkolisté, javory horské, ale aj cudzokrajné impozantné platany. Najstaršie sa šplhajú cez výšku 30 metrov a kmene majú hrubé stovky centimetrov.

V utorok si prečítajte: Žobrák vo Vinici je plný vôní zlatého moku

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

Najstaršou časťou Budatínskeho hradu je mohutná... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Budatín, hrad, veža Najstaršou časťou Budatínskeho hradu je mohutná štvorpodlažná veža z polovice 13. storočia. Od polovice júla je po siedmich rokoch opäť sprístupnená verejnosti.
V časti s expozíciou hodín sa nachádza aj... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Budatínsky hrad, hodinový stroj V časti s expozíciou hodín sa nachádza aj pôvodný hodinový stroj.
Lietavský hrad patrí k najrozsiahlejším... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Lietavský hrad Lietavský hrad patrí k najrozsiahlejším zrúcaninám na Slovensku. Dostupný je nenáročnou túrou cez les.
Stopy rytierov vás môžu zaviesť až na hrad... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
rytier, Strečno Stopy rytierov vás môžu zaviesť až na hrad Strečno. Na podujatie Rytierske výpravy 15. septembra.
Na svahy Vrátnej doliny sa nemusíte pozerať len... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vrátna dolina, svahy Na svahy Vrátnej doliny sa nemusíte pozerať len z asi 35 kilometrov vzdialeného Budatínskeho hradu. Navštívte Terchovú i Vrátnu a podporíte oblasť po nedávanej prírodnej katastrofe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Budatín #Divy Slovenska #Lietavský hrad