Diery a Rozsutce v Terchovej sú opäť priechodné

Vrátna dolina v Terchovej sa spamätáva z júlových povodní. Po dlhodobých dažďoch sú turisticky značené chodníky veľmi blatisté a podmáčané. Horskí záchranári uzavreli úsek Starý Dvor - Chata Vrátna a neodporúčajú pohybovať sa po trasách Chata Vrátna - Snilovské sedlo, Stará dolina - Sedlo za Kraviarskym po zelenej značke a Starý dvor - Chata na Grúni po modrej.

05.09.2014 06:00
Veľký Rozsutec, Malá Fatra Foto: ,
Vrchol Veľkého Rozsutca.
debata (1)

Silná búrka 21. júla vo Vrátnej doline spustila kamennú lavínu, ktorá spôsobila rozsiahle škody. Zaplavené boli aj územia Žiliny, Terchovej a okolitých obcí (viac informácií v článku Zničená cesta, vraky a jazvy po lavíne. Záchranári videli Vrátnu z vrtuľníka.)

Podľa aktuálnych informácií Horskej záchrannej služby Malá Fatra je však väčšina turistických chodníkov priechodná. Otvorené sú tiež značené chodníky na Dolné, Nové a Horné Diery, hrebene Malej Fatry a Rozsutce. Návštevníci sa môžu na horské hrebene dopraviť lanovkou na Pasekách v čase od 9:00 do 16:30 hod.O veľkej obľube spomínaných trás svedčí vysoká návštevnosť turistov počas posledných augustových dní. Mnohí využili slnečné počasie predĺženého víkendu na túru v Krivánskej Malej Fatre. Najviac cestovateľov tradične prilákali Jánošíkove diery v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec, kde sa prechádza po lávkach a rebríkoch popri nádhernej scenérii vodopádov.

Tí odvážnejší vystúpili na vrch Veľký Rozsutec (1 610 m n. m.), ktorý je považovaný za jeden z najkrajších vrchov na Slovensku. Náročná trasa so skalnatým terénom má približne 10 km, a vedie po úseku Štefanová – Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce. Výstup trvá asi šesť hodín. Z vrcholu Veľkého Rozsutca je krásny výhľad na okolité hrebene Malého Rozsutca a Stohu. Na ceste naspäť zo Štefanovej do centra Terchovej môžete využiť miestnu atrakciu, a požičať si kolobežku. Ak ste nevyužili voľné dni na turistiku v Žilinskom kraji, nemusíte zúfať.

Na kopci nad Terchovou sa nachádza monumentálna...
Terchová je rodiskom Juraja Jánošíka.
+14Terchová je atraktívna aj pre cykloturistiku.

V prípade priaznivého počasia prvú septembrovú sobotu, 6. septembra, sa už po druhýkrát koná pamätný výstup na Veľký Rozsutec na počesť sv. Jána Pavla II, ktorý miesto navštívil pred desiatimi rokmi. Účastníci sa stretávajú o 7:30 hod. na parkovisku v Štefanovej a o 7:45 absolvujú svätú omšu v areáli Horskej služby. Spoločné stretnutie na vrchole Veľkého Rozsutca je plánované na poludnie.

Milovníci skál budú nadšení turistickou trasou Tiesňavy – Malé Nocľahy – Obšívanka, ktorú lemujú nádherné vysoké skalnaté útvary. Cesta po modrej značke ide po Zbojníckom chodníku. Ten je typický prudkým stúpaním i klesaním. Ak budete mať šťastie, v doline môžete začuť hvizd sokola sťahovavého, ktorý v Obšívanke hniezdi.

V centre obce, v prostredí borovicového lesa, je vybudovaný Lanový park, jediný v pohorí Malá Fatra. Kto má rád adrenalín, určite by nemal vynechať asi 40 minútové lezenie po lanových prekážkach vo výške 3 – 7 metrov nad zemou.

Kto má naopak chuť poznávať, na svoje si príde, ak sa vyberie náučným chodníkom Jánošíkovým chotárom. Dozviete sa, že v Národnom parku Malá Fatra sa vyskytuje viac ako 3200 druhov živočíchov. Zaujímavé je, že v tejto oblasti môžeme nájsť kamzíky, medvede, ako aj vlky, vydry, rysy či kuny. Na ceste Jánošíkovým chotárom sa nachádza šesť tabúľ, ktoré informujú návštevníkov o terchovskej prírode, miestnom folklóre či významných udalostiach v regióne. Okružná trasa dlhá 13,5 km je nenáročná, čiže je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Dolina Obšívanka je lemovaná skalnatými útvarmi. Foto: Michaela Brunovská, Pravda.sk
Obšívanka, Malá Fatra Dolina Obšívanka je lemovaná skalnatými útvarmi.

Múzeum, drevený betlehem a halušky

Maximálne denné teploty by počas prvého septembrového víkendu mali podľa aktuálnych predpovedí počasia dosahovať 24°C. Ojedinele sa môžu v oblasti vyskytnúť prehánky. V prípade nepriaznivého počasia má Terchová stále čo ponúknuť. V obci sa nachádza Považské múzeum Juraja Jánošíka či rímsko-katolícky kostol sv. Cyrila a Metoda, ktorý je turistami vyhľadávaný pre unikátny drevený betlehem. Povesť Terchovej, a okolitej obce Zázrivá, sa neodmysliteľne spája s pravou slovenskou kuchyňou – s bryndzovými haluškami či pirohmi. Môžete si tiež pochutiť na ovčích syroch a korbáčikoch priamo zo salaša.

Obec Terchová je vzdialená 25 km od Žiliny. Cez Terchovú vedie štátna cesta, ktorá ju spája s regionálnymi centrami Žilinou a Dolným Kubínom. Do obce je dobrý prístup autobusovou dopravou alebo vlakom s prestupom v Žiline na autobusovú stanicu. Cesta z Bratislavy autom trvá približne 2,5 hodiny a verejnou dopravou v priemere 3,5 hodiny.

Ubytovať sa môžete v hoteloch, penziónoch, chatách alebo privátoch priamo v obci alebo v okolí. Výber je široký. Využiť môžete aj ubytovanie v kempoch. Auto kemping Belá – Nižné Kamence, ktorý sa nachádza pár minút od centra Terchovej, patrí medzi desať najobľúbenejších kempingov v rámci Slovenska a Česka.

Na kopci nad Terchovou sa nachádza monumentálna...
Terchová je rodiskom Juraja Jánošíka.
+14Terchová je atraktívna aj pre cykloturistiku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kostol #Turistika #gastronómia #múzeum #Jánošíkove diery #Terchová #Rozsutec #Vrátna dolina #Žilinský kraj