Vyberte sa na Dolnorakúsku vínnu cestu dlhú 830 km

Od začiatku septembra až do konca novembra sa v Dolnorakúsku oslavuje Vinárska jeseň. Viac ako 100 obcí organizuje celý rad podujatí. Vínna cesta dlhá 830 km ponúka festivaly v pivničných uličkách, ochutnávky burčiaka a skorého vína, prechádzky po viniciach, dožinkové slávnosti či krsty nových mladých vín.

14.09.2014 06:00
Traisental, víno, vinice, Dolnorakúsko Foto:
Vinárska jeseň sa koná už 19-ty krát. Obyvatelia ho nazývajú aj piatym ročným obdobím.
debata

Viac než 100 malebných dediniek a mestečiek spája 830 kilometrov dlhá dolnorakúska vínna cesta, ktorá vás prevedie cez 8 vinárskych oblastí: Wachau, Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Weinviertel, Termálny región Wienerwald a Carnuntum.

Spolu každoročne ponúkajú približne 800 najrôznejších podujatí súvisiacich s vínom. Dolnorakúska vínna cesta je jednou z najdlhších na svete. Vinárska jeseň sa koná už 19-ty krát a pre výnimočnosť tohto obdobia ho obyvatelia nazývajú aj piatym ročným obdobím.

"Naša vinárska kultúra je úzko spojená so zvykmi a tradíciami. Presne tak ako aj obyvatelia Dolného Rakúska. Práve oni veľkou mierou prispievajú k celému úspechu vínnej cesty,“ povedala štátna ministerka cestovného ruchu Dr. Petra Bohuslav.

Dolnorakúska vínna cesta ponúka ochutnávky vína... Foto: Wolfgang Simlinger
víno, vinice, Rakúsko Dolnorakúska vínna cesta ponúka ochutnávky vína i burčiaka

Vinárska oblasti ponúkajú bohatý program

Spolu s prehliadkou mnohých viníc, a vinárstiev vo vinotékach si môžete vychutnať kulinárske a kultúrne podujatia ako sú oslavy a krst vína vo vinných pivniciach, koncerty či divadlá. Organizátori podujatí odporúčajú tiež plavby loďou po Dunaji, organizovanú vinohradnícku exkurziu alebo výlety na elektrickom bicykli.

Ubytovanie v oblasti ponúkajú všetky hostince, vinárske dvory, gazdovské dvory, penzióny a hotely. Novinkou je mobilná aplikácia Heurigenkalender, ktorá poskytuje ucelený prehľad otváracích hodín vinárstiev a času festivalov na základe vašej aktuálnej polohy. Aplikácia je k dispozícii pre Android aj iPhone.

Domáce vína nájdete podľa venčeku na bráne

Každá vinárska pivnička, podnik, hostinec či krčmička sú označené venčekom z viniča, ktorý je väčšinou zavesený na plote či prednej bráne. V Dolnom Rakúsku ho nazývajú Heurigen. Toto pomenovanie vychádza ešte z čias cisára Jozefa II., ktorý v roku 1784 povolil svojrázne podnikanie Heurigen – vyhlásil slobodu nalievania vína a predávania vlastných produktov.

Osem vinárskych oblastí

Mestečko Wachau patrí na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO a nájdete v ňom nádherné terasové pivnice. Kremstal sa preslávil najmä svojim pozitívnym vzťahom k umeniu, nezameniteľnou architektúrou a bohatým kultúrnym programom.

Kamtal je veľkou rozmanitou vinárskou oblasťou, ktoré spája nádhernú prírodu, tradičné vinárne s moderným vinárskym svetom. Traisental patrí medzi najstaršie vinárske oblasti. Wagram sa nachádza v oblasti s najlepšími klimatickými podmienkami, preto pestujú jedny z najkrajších a najlepších odrôd hrozna. Nachádza sa tu kláštor Klosterneuburg starý 900 rokov.

Weinviertel je známe pikantným Veltlínskym zeleným vínom. Poslednou oblasťou je k Slovensku najbližší Carnuntum, v ktorom nájdete množstvo archeologických nálezov z rímskych čias.

vinica v mestečku Wachau Foto: Wolfgang Simlinger
Wachau, Rakúsko, vinice vinica v mestečku Wachau

Zažite tradičné vinobranie, ale i sprievod s fakľami

Budúci víkend 19. až 21. 9. môžete vo Falkensteinskej vínnej pivničke ochutnať kvalitné vína, ale i sa previezť na traktore, pozrieť si tradičné umenie či naučiť sa ručné práce. Retz sa pýši tradičným vinobraním a trhmi plnými regionálnych špecialít a sladkých vín, ktoré sa konajú 26. až 28. septembra.

Zaujímavosťou je určite aj vinárska jeseň v Spitzeri, ktorá ponúka svoj program počas troch sobôt a nediel od 27. 9. do 12. 10. Vinári zo Spitzeru prevedú návštevníkov vinnými pivničkami v sprievode svetla fakiel.

Viac informácií o podujatiach nájdete na webovej stránke vínnej cesty a na webe oblasti Dolnorakúska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Rakúsko #výlety #vínna cesta