Liptov otvorí pätnásť starých kostolov pre verejnosť

Od 22. do 28. septembra bude otvorený napríklad drevený artikulárny kostol vo Svätom Kríži z 18. storočia, ktorý patrí najväčším v Európe, či kostol Dvoch sŕdc v Liptovských Sliačoch znázorňujúci Noemovu archu. Pätnásť starých kostolov, ktoré patria medzi najvýznamnejšie sakrálne pamiatky na Liptove, otvoria pre verejnosť aj mimo omší.

21.09.2014 06:00
kostol, Ludrová, Liptov Foto: ,
Na Liptove v dňoch 22. - 28.9. otvoria pätnásť kostolov, ktoré predtým neboli verejne prístupné.
debata (2)

Od 22. do 28. septembra bude otvorený napríklad drevený artikulárny kostol vo Svätom Kríži, ktorý pojme až šesťtisíc ľudí a patrí k najväčším v Európe, či kostol Dvoch sŕdc v Liptovských Sliačoch znázorňujúci Noemovu archu.

„Všetko sú to skvosty, ktoré po väčšinu roka zostávajú pred návštevníkmi zatvorené. Na dlhšiu prevádzku by totiž potrebovali strážnu službu a to pre nedostatok personálu či peňazí nie je možné. Mimo omší tak môžu zvedavci dnu nazrieť jedine cez mreže alebo cez sklenené dvere. Tie sa teraz otvoria na celý týždeň a veríme, že naše sakrálne poklady pritiahnu zvedavosť návštevníkov zo širokého okolia,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Darina Bartková.

„Do akcie sa zapojilo 15 kostolov, o ktorých smelo môžeme povedať, že patria ku klenotom nášho regiónu. Niektoré z nich majú históriu siahajúcu až do 14. storočia, iné zaujmú interiérovými freskami, sochami či konsegračnými krížmi,“ dodala hovorkyňa ružomberskej radnice Michaela Milá.

2 debata chyba