Veľká tržnica v Budapešti je najatraktívnejšia na svete

Počas minulého týždňa v Budapešti prezentovali cestovné kancelárie a organizácie cestovného ruchu svoju krajinu v obľúbenej a navštevovanej budapeštianskej Veľkej tržnici. Centrálna tržnica patrí do oficiálnej prehliadky mesta a americká televízia CNN ju v roku 2013 vyhodnotila ako najatraktívnejšiu tržnicu sveta. V rebríčku predbehla trhoviská v Thajsku a vo Filipínach.

23.09.2014 06:00
Budapešť, Veľká tržnica, Maďarsko, trhy Foto:
Veľká tržnica v Budapešti vás okúzli bohatou ponukou jedál, ale aj originálnou architektúrou.
debata (1)

Tržnica pochádza z konca 19. storočia. Podľa štatistiky ju denne navštívi 40 tisíc návštevníkov z Maďarska a zo zahraničia, či už cielene za nákupmi, alebo v rámci prehliadky. Veľká tržnica je najväčší krytý trh v Budapešti.

Na prízemí nájdete veľký výber salám, mäsa, syrov, ovocia a zeleniny. Na druhom poschodí sa predávajú nielen potraviny, ale aj remeselné výrobky, odevy, výšivky, šachovnice či ďalšie suveníry. Obľúbenými produktmi sú maďarské štipľavé korenie a víno Tokaj.

Nákupy aj Škola varenia v tržnici

V suteréne sa nachádza rybí trh, malý ázijský obchod s potravinami, supermarket a malé drogérie. Medzinárodné Gastro dni sa konajú vždy v piatok a v sobotu. Bývajú zamerané na maďarské pochúťky, ale ponúka sa aj jedlo cudzokrajných kuchýň.

Pre skutočných labužníkov sa odporúča prehliadka centrálnej tržnice so sprievodcom, alebo sa môžete naučiť pripravovať jedlá v Škole varenia Chefparade.

Ozdobná dlažba na streche

Tržnica vás určite na prvý pohľad zaujme svojou jedinečnou architektúrou. Kovová konštrukcia strechy je stále pôvodná. Pokrýva ju ozdobná Zsolnayho dlažba. V meste si môžu návštevníci prísť pozrieť aj ďalšie štyri trhy, ktoré sú postavené v rovnakom štýle ako Veľkú tržnica. Zaujímavosťou je, že všetkých päť budov staviteľ otvoril v rovnaký deň, 15. februára 1897.

Vzhľadom k výhodnej polohe v meste a veľkosti Veľkej tržnice bola tržnica vybraná, aby slúžila ako „centrálna“ mestská tržnica. Zvyšné štyri trhoviská sa považujú za tzv. „okresné“ trhy.

Svetoví politici a celebrity na nákupoch

Veľkú tržnicu by ste mali vidieť, aj keď si nič nechcete kúpiť. Pri troche šťastia tam môžete stretnúť nejakú celebritu alebo zahraničných politikov. Po poslednej rekonštrukcii roku 1984 tržnicu oficiálne otvorila Margaret Thatcherová, bývalá britská premiérka. Medzi návštevníkmi nechýbala ani princezná Diana, či japonskí cisári.

Svoje zastúpenie medzi vystavovateľmi má aj Slovensko, ktoré sa prezentovalo ako destinácia cestovného ruchu. Naše spoločnosti pritom využili nielen prospekty, video projekciu o Slovensku, ale lákali záujemcov aj slovenskou gastronómiou. Nechýbalo slovenské pivo, syry či sladkosti. Informovala o tom 18. septembra Slovenská agentúra cestovného ruchu.

Ako sa dostať do Veľkej tržnice

Viac informácii o Veľkej tržnici, ako aj o meste Budapešť nájdete na webovej stránke metropoly. Do Budapešti sa môžete dostať z Bratislavy autobusovou, vlakovou, leteckou alebo osobnou dopravou.

Cesta trvá približne tri hodiny. Tržnica je otvorená každý deň okrem nedele a prázdnin, v pondelok od 6. – 17.hod. , utorok až piatok do 18. hod. , a v sobotu do 15.hod. Dostať sa tam môžete mestskou dopravou električkami 2, 47 alebo 49, a vystúpite na zastávke Fõvám Tér, alebo pôjdete metrom na stanicu Kalvin Tér.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť #cestovný ruch #gastronómia #tržnica