Legendárna loď Queen Mary láka turistov atrakciami

Plavba na britskej zaoceánskej osobnej lodi Queen Mary bola vo svojej dobe považovaná za vrchol luxusu a bezpečnosti. Morské vlny brázdila tri desiatky rokov a počas druhej svetovej vojny poskytovala vojenským jednotkám svoje služby.

24.09.2014 17:00
Queen Mary, loď, parník Foto:
Legendárna loď Queen Mary slúži dnes ako turistická atrakcia. Môžete si pozrieť vnútro lode alebo zažiť nočnú prehliadku.
debata

Niekoľkokrát získala ocenenie Modrá stuha za najrýchlejšie prekonanie Atlantického oceánu. Trasu dokázala prejsť za 4 dni, 4 hodiny a 12 minút. Od jej spustenia na vodu tento piatok 26. septembra uplynie 80 rokov. Queen Mary, ktorá kotví na Long Beach v blízkosti mesta Las Vegas v Kalifornii, chystá pri príležitosti výročia oslavu na palube lode.

Parník má dĺžku 311 metrov

Parník Queen Mary vlastnila britsko-americká lodná spoločnosť Cunard Line. Oceánom sa plavil až do roku 1967. Postavila ho firma John Brown & Company v škótskom Clydebanku. Kolos bol vybavený 24 záchrannými člnmi, ktoré zabezpečovali záchranu všetkých 1957 cestujúcich, ktorí sa na lodi mohli plaviť, ako aj 1174 dôstojníkov a členov posádky.

Na Queen Mary sú tri komíny. Dva z nich sú pravé, a v treťom komíne sa skladovali lehátka. Parník má dĺžku takmer 311 metrov a váži približne 81 ton. Parné turbíny sa využívali ako pohon.

Spoločne s ďalším slávnym parníkom Queen Elizabeth poskytoval expresnú dopravu medzi britským Southamphtonom, francúzskym Cherbourgom a americkým New Yorkom. Vznik tejto anglickej dvojice lodí bol reakciou na existenciu obrých parníkov nemeckej a francúzskej provincie z 20. a začiatku 30. rokov 20. storočia.

Konštrukčné práce sa na Queen Mary začali v roku 1930, ale v dobe ekonomickej krízy sa na viac ako dva roky zastavili. Loď tak spustili na vodu až 26. septembra 1934, a na svoju prvú cestu sa vydala 27. mája 1936. Plavila sa predovšetkým vo vodách severného Atlantiku.

Queen Mary bola vlajkovou loďou spoločnosti Cunard Line od mája 1936 do októbra 1946, keď ju v tejto roli nahradil práve parník Queen Elizabeth. Keď vypukla druhá svetová vojna, loď prevzalo britské kráľovské námorníctvo, ktoré ju používalo ako vojenské plavidlo na prepravu spojeneckých oddielov. Po vojne sa opäť vrátila k civilnej prevádzke a spoločne s parníkom Queen Elizabeth dominovala lodnej doprave až do konca 50. rokov.

Koncom 60. rokov s rozšírením leteckej dopravy začali začali veľké zaoceánske parníky strácať svoj význam. Prevádzka Queen Mary vykazovala stále väčšie straty, ktoré rozhodli o jej definitívnom vyradení z prevádzky. Naposledy tak vyplávala 31. októbra 1967 zo Southamptonu do kalifornskej Dlhej pláže (Long Beach), kde zostala zakotvená.

Na lodi boli Winston Churchill či Charlie Chaplin

Loďou sa plavilo mnoho známych svetových osobností. Medzi nimi napr. niekdajší britský premiér Winston Churchill, ktorý sa ako návštevník podpísal pod pseudonynom Colonel Warden. Plavbu si vyskúšali aj hviezdy filmového plátna, akými boli herečky Greta Garbo, Marlene Dietrich, či herci Fred Astaire, Clark Gable, Charlie Chaplin či Oliver Hardy.

Na 80. výročie bude na loď vstup zdarma

Z lode odstránili väčšinu jej strojových častí, a teraz slúži ako turistická atrakcia. Od roku 1971 jej atrakcie využilo viac než 50 miliónov návštevníkov. Queen Mary ponúka kultúrne a gastronomické vyžitie na svojej palube v reštauráciách, obchodoch so suvenírmi, múzeu a hoteli. Figuruje v americkom zozname historických hotelov. Na lodi sa dokonca uskutočňujú svadobné obrady.

Na Queen Mary sa pravidelne konajú rôzne podujatia a akcie. Môžete sa zúčastniť polnočnej historickej prehliadky lode, pozrieť si jej vnútorné priestory či zažiť tzv. Večeru s duchmi. Queen Mary organizuje aj podujatia na lodi plné príšer a strašidiel alebo oslavu Nového roka na lodi. Zaujímavá je tiež výstava osobných vecí Princeznej Diany a kráľovskej rodiny. V unikátnom výklade si môžete prezrieť jej šaty, šperky, fotografie či iné predmety.

Na lodi sa pravidelne konajú oslavy Nového... Foto: SHUTTERSTOCK
ohňostroj, oslava, párty, Silvester Na lodi sa pravidelne konajú oslavy Nového roka. (ilustračné foto)

Pri príležitosti osláv organizátori podujatia umožnili vstup návštevníkom zdarma. Program, ktorý sa začína o 16. hodine, sľubuje dobrú zábavu a pekný zážitok. Návštevníci sa zoznámia s históriou lode na fotografiách a video projekcii. Bude sa krájať obrovská torta dlhá 15 metrov, ktorá by mala byť replikou skutočnej lode Queen Mary.

Viac informácii o britskej lodi a jej atrakciách nájdete na webových stránkach lode Queen Mary.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #loď #atrakcia #Queen Mary