Najpríťažlivejšie mestá sveta

Do rebríčka najobľúbenejších miest celého sveta sa dostali také európske metropoly akými sú Rím, Paríž alebo Praha, ako aj ázijské veľkomestá Peking a Hanoj či africké mesto Marakéš.

25.09.2014 06:00
Istanbul, mešita Foto:
Istanbul bol označený ako NAJ mesto roku 2014.
debata (2)

Pozrite si, ktorých desať svetových destinácií sa stali tento rok najviac populárnymi. Turisti z celého sveta na známej cestovateľskej poradni TripAdvisor označili za favoritov nasledujúce mestá:

Istanbul

Istanbul je jediným mestom, ktoré sa rozkladá sa priamo na rozhraní dvoch kontinentov – Európy a Ázie. Má 14,2 milióna obyvateľov (údaj z 1.1.2014), z ktorých takmer dve tretiny žijú v európskej časti mesta. Táto metropola Turecka patrí po Moskve medzi najľudnatejšiu metropolitnú oblasť Európy a zaberá plochu 1,6 tisíc km².

Leží na pahorkoch pri brehoch Bosporu, Marmarského mora a zálivu Zlatý Roh. Výborná poloha mesta mu zaručuje ideálnu klímu, rozmanitú prírodu a dobré obchodné podmienky.

V tomto meste nájdete starovekú architektúru, no zároveň aj moderné reštaurácie a príležitosti na nočný život. Mešity, bazáre a turecké kúpele, známe ako „hamman“, patria medzi najväčšie ťaháky mesta. Jednou z najznámejších a najnavštevova­nejších pamiatok Istanbulu je Modrá mešita, tiež nazývaná mešita sultána Ahmeda I., ktorú postavili v rokoch 1609 až 1615.

Známy je aj Topkapi, rozsiahly komplex v centre Istanbulu, niekdajšia rezidencia sultánov Osmanskej ríše. Ak sa prejdete mostom Galata, určite sa zastavte v parku miniatúr Miniaturk, v ktorom si môžete prezrieť maličké artefakty. Vo Veľkom bazári sú tisíce rôznych obchodov, zatiaľ čo Egyptský bazár je plný ovocia a vôní korenia.

Rím

Rím sa zvykne nazývať aj „večné mesto“ (la città eterna ). Známy je tiež výrok „všetky cesty vedú do Ríma“, ktorý sa zaužíval v čase obliehania Ríma (29 – 14 rokov p. n. l.), a rímsky cisár Octavius Augustus nechal v meste postaviť zlatý stĺp, na ktorom boli uvedené vzdialenosti z Ríma do iných miest. Rím sa stal východiskovým bodom pri Augustovej tvorbe mapy sveta.

Na prehliadku Ríma jeden deň vôbec nestačí. Mesto návštevníkov očarí koloseom, panteónom, obrovským múzeom, vonkajšími trhmi a historickým centrom. Známa je Bazilika sv. Petra, Sixtínska kaplnka vo Vatikánskom múzeu, či Námestie sv. Petra. Ak vhodíte mincu do fontány di Trevi, vraj budete mať šťastie. Rím, ako i celé Taliansko, sa považuje za gastronomický raj. Cestoviny, pizza a artičoky tu majú nezameniteľnú chuť. Kto raz navštívi Rím, bude sa tam chcieť vrátiť.

Anjelský hrad v Ríme, obľúbený cieľ turistov. Foto: flog.pravda.sk/na-cestach
Rím, Anjelský hrad Anjelský hrad v Ríme, obľúbený cieľ turistov.

Londýn

V Londýne, ktorý si mnohí spájajú s riekou Temžou, Big Benom alebo Buckinghamským palácom, sa mieša história, umenie, móda a gastronómia. Milovníci kultúry by mali navštíviť múzeum Tate Modern a budovu Kráľovskej opery. Na nákupy sa oplatí vybrať do obchodov na Oxford Street. Cestovatelia odporúčajú v Harrods alebo chrumkavé ryby s hranolkami (fish and chips). Nadšenci hudby a kníh si môžu vychutnať ulicu Abbey Road, známu z fotografie na poslednom albume skupiny Beatles, a Múzeum Sherlocka Holmesa.

Londýn patrí k najviac navštevovaným mestám na svete. Turistické atrakcie sa nachádzajú najmä v centre – napríklad mosty London Bridge či Tower Bridge. Navštívte aj hvezdáreň v Greenwichi, čaká na vás tiež množstvo múzeí a iných zaujímavostí, ktoré stojí za to vidieť.

Londýn patrí k najviac navštevovaným mestám na... Foto: http://flog.pravda.sk/xjukasx
Londýn, Big Ben Londýn patrí k najviac navštevovaným mestám na svete.

Peking

V Pekingu objavíte historické bohatstvo ako z čias staroveku, napríklad Sieň udržiavania harmónie, Letný palác, Zakázané mesto, ale aj architektúru z nedávnych dôb – Mauzóleum Mao Ce-tunga, Námestie nebeského pokoja. Turisti, ktorí považujú za naj mesto Peking, odporúčajú navštíviť trh Panjiayuan, namiesto turistami preplneného Hodvábneho trhu. Vďaka letným olympijským hrám roku 2008 sa prebudovala veľká časť Pekingu, vznikli nové štvrte, nové trasy metra a športoviská.

V Pekingu môžete nájsť starobylé budovy, ale aj... Foto: SHUTTERSTOCK
beijing, peking, cina V Pekingu môžete nájsť starobylé budovy, ale aj modernú architektúru.

Praha

Praha pretkaná mostami ponad rieku Vltava je dokonalým miestom na romantické prechádzky aj kultúrne vyžitie. Turisti by určite nemali vynechať prehliadku Pražského hradu, Staromestského námestia, Starej radnice a orloja. Kto miluje nočný život, v Prahe sa nudiť nebude. Je plná rôznych barov v podzemí, historickým krčiem s bohatým výberom piva. Stojí za to navštíviť tiež pražskú zoologickú záhradu, ktorá patrí medzi najkrajšie v Európe.

Historické centrum Prahy je očarujúce. Foto: flog.pravda.sk/karcikana
praha vecerna flog karcikana Historické centrum Prahy je očarujúce.

Marakéš

Mesto vo vnútrozemí Maroka sa kedysi označovalo ako Božia zem. Marakéš je hospodárskym a kultúrnym strediskom južnej časti štátu. Červené mesto je plné trhov, záhrad, palácov a mešít s úzkymi kľukatými uličkami v jeho historickej časti. Kto naopak vyhľadáva pokoj, malá botanická záhrada Jardine Majorellee mu pomôže načerpať silu. Jedny z najvýznamnejších historických pamiatok sú určite Saadské hrobky z roku 1557.

Trh v Marakéši hýri farbami a vôňou korenia. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Marakéš, Maroko, trh Trh v Marakéši hýri farbami a vôňou korenia.

Paríž

Kto by nepoznal slávnu Eiffelovu vežu či Víťazný oblúk? V Paríži môžete nájsť zastúpené všetky architektonické slohy od dôb rímskej Gálie po súčasnosť. Určite by ste mali pri návšteve mesta vidieť múzeum Louvre, katedrálu Notre-Dame, a triedu Champs-Élysées, či prísť vyjednávať na blší trh Marché aux Puces de Montreuil. Milovníci dobrého jedla, vína či pečiva si prídu na svoje v kaviarňach a reštauráciách popri Seine pri hudbe pouličných umelcov.

Eiffelova veža sa stala symbolom Paríža. Foto: flog.pravda.sk/danka206
eiffelovka danka206 Eiffelova veža sa stala symbolom Paríža.

Hanoj

Hlavné mesto Vietnamu si zachovalo svoju starú štvrť, pamätníky a koloniálnu architektúru, a súčasne vytvára priestor pre moderné rozvojové projekty. Mesto v minulosti nieslo napr. názov Thang Long alebo „mesto stúpajúceho draka“. Dávne doby si pripomína Hočiminovým mauzóleom a Väzenským múzeom Hoa Lo. Obdivujte hanojské jazerá, parky, tmavé bulváre a viac než 600 chrámov.

Pagoda na jednom stĺpe je charakteristická pre... Foto: SHUTTERSTOCK
Hanoj, Vietnam Pagoda na jednom stĺpe je charakteristická pre Hanoj.

Siem Reap

V severozápadnej časti Kambodže vás uchvátia veľké chrámy a ruiny Angkor Watu, ktoré tvoria jedny z najstarších náboženských komplexov budov na svete. Celé kráľovské mesto Angkor Thom z 12. storočia sa považuje za hlavný dôvod návštevy mesta Siem Reap. V meste môžete absolvovať lekciu obchodovania na nočnom trhu v Angkore – mieste plnom predajných stánkov, predajcov jedla a barov, a naučiť sa niečo z histórie kambodžskej kultúry.

Západy slnka nad kambodžskými chrámami sa... Foto: SHUTTERSTOCK
Kambodža, chrám Západy slnka nad kambodžskými chrámami sa považujú za najkrajšie.

Šanghaj

Šanghaj je najväčším mestom Číny. Počtom obyvateľov 23,9 milióna (údaj z januára 2013) sa právom považuje za najľudnatejšie mesto na svete. Rieka Huangpu ho rozdeľuje na dve štvrte: Pudong a Puxi. Šanghaj, na rozdiel od mnohých čínskych miest, neoplýva stredovekými pamiatkami. Dominantu mesta v samom centre, štvrti Chuang-pchu, tvorí tzv. Bund v časti Puxi. Pozrite si nábrežie lemované výstavnými výškovými budovami bánk, obchodných spoločností a hotelov z počiatku 20. storočia.

Šanghaj je typický modernou architektúrou. Foto: SHUTTERSTOCK
Šanghaj, Čína Šanghaj je typický modernou architektúrou.

Zdroj: TripAdvisor

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Istanbul #top mestá