V Hanušovciach nad Topľou otvorili prvý archeopark

Pri kaštieli v Hanušovciach nad Topľou, v ktorom sídli Vlastivedné múzeum, otvorili v sobotu prvý Archeopark na Slovensku. V exteriéri sa návštevníci môžu pozrieť do obydlí, v akých žili naši predkovia od staršej doby kamennej po včasný stredovek, vyskúšať nástroje, aké sa používali pred vyše 30-tisíc rokmi, prípadne si obliecť dobový kostým a preniesť sa do prastarých čias.

29.09.2014 16:00
pravek, jaskyňa Foto:
V Archeoparku si budú môcť návštevníci vyskúšať, ako žili pravekí ľudia. (ilustračné foto)
debata

„Cieľom projektu je prilákať do nášho zariadenia viac návštevníkov a ponúknuť im priestor nielen na pozeranie predmetov, ale zažiť na vlastnej koži dobrodružstvo pri dotyku s históriou,“ uviedla riaditeľka hanušovského múzea Mária Kotorová. Päť obydlí v archeoparku v Hanušovciach je postavených na základe pôdorysov piatich konkrétnych nálezov z východného Slovenska.

Archeopark vybudovali na ploche 3500 metrov štvorcových za zhruba 300-tisíc eur s podporou EÚ prostredníctvom cezhraničného projektu Archeologické dedičstvo regiónov, šanca na rozvoj turistiky, v spolupráci s Poľskom.

Život pračloveka na vlastnej koži

Objekty sú vybavené replikami predpokladaného nábytku, zariadeniami či predmetmi, ktoré v minulosti ľudia denne používali. Návštevníci sa môžu vecí dotýkať, poťažkať si ich v ruke alebo skúsiť s nástrojmi pracovať. Budú si môcť požičať aj starobylý odev a vcítiť sa tak do ľudí z dávnych dôb. Archeopark láka aj na vôňu pravekej kuchyne, zvuky hudby z replík pravekých nástrojov či možnosť skúsiť prenocovať v niektorom z obydlí.

Paleolitický objekt je podľa nálezu z Tibavy, chata z mladšej doby kamennej je replikou nálezu z Košíc, obydlie z mladšej doby bronzovej kopíruje pôdorys domu z Nižného Hrušova, keltský objekt má predlohu na lokalite Zemplín z mladšej doby železnej a slovanský zrubový dom je postavený podľa čiastočne zachyteného pôdorysu objektu zo Skrabského.

Regionálne múzeum v kaštieli

V blízkosti parku sa nachádza vlastivedné regionálne múzeum, ktoré vzniklo roku 1975. Dokumentuje históriu a osobitosti prírodných pomerov okresu Vranov nad Topľou. Sídlom múzea je renesančno-barokový kaštieľ, postavený na prelome 17. a 18. storočia. Viac informácií o Archeoparku a výstavách vo vlastivednom múzeu sa dozviete na webovej stránke múzea.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #park #archeológia #Východné Slovensko #Vranov nad Topľou