Kežmarský hrad láka na automobilové veterány

Posledným septembrovým dňom sa skončila na Kežmarskom hrade hlavná letná turistická sezóna. Od začiatku roka navštívilo Kežmarský hrad približne 32 000 návštevníkov. Podľa Eriky Cintulovej, riaditeľky Múzea v Kežmarku, k nárastu návštevnosti hradu prispelo aj počasie, keďže v daždivých dňoch turisti častejšie navštevujú takéto turistické atrakcie.

01.10.2014 15:00
kezmarok hrad flog Foto:
Kežmarský hrad bude otvorený aj po skončení letnej sezóny od pondelka do piatku.
debata

Slováci tvorili najväčšiu skupinu návštevníkov. „Vracia sa nám poľská klientela. Bolo obdobie, v čase keď sme prijali euro, keď k nám prestali chodiť poľskí klienti. Tvrdili, že je to u nás veľmi drahé,“ povedala Cintulová. Medzi návštevníkmi sú aj Francúzi, Taliani, Angličania.

K zvýšeniu návštevnosti podľa nej prispeli aj viaceré expozície a zaujímavosti, ktoré návštevníci v okolí nenájdu. Ide najmä o expozíciu automobilových veteránov, ktorú plánujú v múzeu na budúci rok ešte rozšíriť a zatraktívniť.

Pre návštevníkov je zaujímavá aj hradná lekáreň či hladomorňa. „Aj keď hladomorňa nie je samostatnou expozíciou, ale ako súčasť prehliadky, je veľmi atraktívna pre návštevníkov, lebo je to jediná veža v meste, z ktorej je výhľad na Kežmarok a okolie,“ dodala Cintulová.

Od 1. októbra prechádza múzeum do „zimného“ režimu. V letnej sezóne, od mája do septembra, bol hrad otvorený každý deň. V mimosezónnom období bude hrad pre verejnosť prístupný od pondelka do piatku od 9. – 16. hodiny.

„V prípade záujmu väčšieho počtu návštevníkov sme pripravení sprístupniť priestory hradu aj cez víkend,“ uviedla Cintulová. Prehliadka areálu hradu je spojená s návštevou hradnej kaplnky a vyhliadkovej veže.

Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1463.Staviteľmi a prvými majiteľmi hradu boli bratia Imrich a Štefan Zápoľský. V roku 1528 ich vystriedala rodina Lasky, v roku 1571 Ján Rueber a v rokoch 1579 – 1684 ho vlastnili štyri generácie rodiny Thököly. Posledným majiteľom hradu bol Ferdinand Rueber a v roku 1702 ho odkúpilo mesto Kežmarok.

debata chyba
Viac na túto tému: #autá #hrad #múzeá #kežmarok #veterány