Maratóny na najkrajších miestach v Európe

O deviatej hodine 5. októbra vyštartovali tisícky bežcov z Hlavného námestia v Košiciach. Medzinárodný maratón mieru, najstarší v Európe, tento rok oslavuje 90. výročie svojho vzniku. Kto sa však behu zúčastniť nemohol, nemusí zúfať. Práve naopak, môže využiť príležitosť, a spojiť beh s cestovaním. Len si predstavte, ako pobežíte na pobreží Nice, historickým centrom Atén, Valencie alebo v nádhernej Florencii.

05.10.2014 06:00
Nice, Francúzska riviéra, Francúzsko Foto:
Preteky v Nice sa pobežia zväčša na pobreží Francúzskej riviéry.
debata (2)

Nice, Francúzsko, 9. november

Maratón v Nice môžete bežať ako jednotlivec, alebo v rámci šesťčlennej skupiny. Trasa vedie pobrežím Francúzskej riviéry Nice do mesta Cannes. Deväťdesiat percent trasy sa beží popri pláži. Na otvorenom priestranstve pri mori býva často silný vietor, avšak za ten zážitok to určite stojí. Ak sa vyberiete na tieto preteky, urobte si prehliadku miest. Zastavte sa v miestnych múzeách, oddýchnite si v parku v Cannes, ochutnajte francúzsku kuchyňu v reštauráciách, navštívte Saint Tropez.

Atény, Grécko, 9. november

V ten istý dátum sa koná aj maratón v Aténach, hlavnom meste Grécka. Preteky v gréckej metropole si pochvaľujú bežci z celého sveta, a často ich označujú ako najkrajšie a najlepšie organizované. V gréckej metropole sa pobežia aj kratšie trasy (10 a 5 km), ktoré bez problémov zvládnu aj začiatočníci.

Za rušným, na prvý pohľad betónovým mestom, sa skrýva bohatá história opradená filozofiou a mytológiou. V Aténach by bol hriech nenavštíviť Akropolis, významnú historickú pamiatku a dórsky chrám Parthenón. Všetky antické cesty viedli do Antickej Agory, centra stretávania sa v starovekom Grécku.

Preteky v Aténach so scenériou Akropolisu často... Foto: SHUTTERSTOCK
Akropolis, Atény, Grécko Preteky v Aténach so scenériou Akropolisu často bežci označujú ako najkrajšie.

Valencia, Španielsko, 16. november

Veľmi populárnym sa stali bežecké preteky vo Valencii v Španielsku, ktoré nesú príznačný názov Marathon Popular de Valencia. Bežci sa na bežeckých fórach vyjadrili, že maratón v tomto meste má veľký potenciál, aby sa stal jedným z najlepších v Európe. Valencia je po Madride a Barcelone tretím najväčším mestom Španielska. Mesto vás očarí historickým centrom s množstvom pamiatok.

Stojí za to navštíviť Mesto umení a vied, ktorého architektonicky krásne budovy tvoria akési mestečko v meste. Patrí medzi turisticky najvyhľadávanejšiu atrakciu. Valencia sa môže pochváliť Akváriom, najväčším oceánografickým múzeom v Európe.

Vo Valencii stojí za to navštíviť Mesto umení a... Foto: SHUTTERSTOCK
Valencia, Španielsko, Mesto umení a vied Vo Valencii stojí za to navštíviť Mesto umení a vied, moderný architektonický komplex, ktorý tvorí akési mestečko v meste.

Florencia, Taliansko, 30. november

Hlavné mesto toskánskeho regiónu, Florencia, patrí medzi obľúbené dovolenkové destinácie. Je kolískou renesancie. Obdivujte majstrovské diela Botticelliho, Michelangela a Leonardo da Vinciho v svetovo preslávených múzeách, v nádherných kostoloch, alebo pri prechádzkach mestom. Ochutnajte vynikajúcu taliansku kuchyňu a najlepšie talianske vína. To sú ďalšie dôvody, prečo navštíviť Florenciu nielen na jeseň.

Preteky vo Florencií cez historické centrum... Foto: SHUTTERSTOCK
Florencia, Taliansko Preteky vo Florencií cez historické centrum budú určite veľkým zážitkom.

Viac informácií o maratónskych pretekoch nájdete na webovej stránke Marathon Guide.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #maratón #Medzinárodný maratón mieru v Košiciach