Banská Bystrica si pripomína 40 rokov od najväčšej povodne

Jednu z najväčších povodní v histórii Banskej Bystrice pripomenie výstava fotografií Povodeň '74, ktorú 9. októbra otvorí Stredoslovenské múzeum vo výstavných priestoroch Thurzovho domu v centre Banskej Bystrice.

09.10.2014 15:50
v06-bb-bystrica-shutter Foto:
Výstava fotografií najväčšej prírodnej katastrofy v histórií Banskej Bystrice sa otvorí 9. októbra a potvrá do konca mesiaca.
debata

Múzeum ju pripravilo v spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom pri príležitosti 40. výročia živelnej pohromy, ktorá Banskú Bystricu zasiahla 19. až 24. októbra 1974. Návštevníci na nej môžu vidieť známe zábery veľkého jazera na mieste súčasného Parku pod pamätníkom SNP, zaplavenej autobusovej stanice, ale aj mnohé iné doposiaľ nepublikované fotografie.

Povodeň očami Banskobystričanov

Ako informovala manažérka propagácie Stredoslovenského múzea Gabriela Kováčová, vystavené fotografie pochádzajú nielen zo zbierok múzea, ale aj zo súkromných archívov obyvateľov mesta.

„Výzva, ktorou Stredoslovenské múzeum po prvýkrát oslovilo Banskobystričanov prostredníctvom Radničných novín, nezostala bez odozvy. Vyše 20 Bystričanov sa podelilo o svoje bezprostredné zážitky a tiež o viac ako 190 autentických fotografií,“ uviedla Kováčová.

Premietanie filmu a inštalácia fotografií

Výstava Povodeň '74 potrvá do konca októbra. Jej súčasťou je aj krátky film z archívu Rádia a televízie Slovenska s leteckými zábermi zatopeného územia v povodí Hrona a tiež trojminútový záznam zo súkromného archívu Banskobystričana Juraja Riečana.

Od 15. do 31. októbra budú tiež v exteriéri – na niektorých miestach, ktoré povodeň postihla, inštalované veľkoplošné fotografie.

Najhoršia prírodná katastrofa v meste

Povodeň spred 40 rokov, keď sa z Hrona vyliala takzvaná tisícročná voda, patrí k najhorším prírodným katastrofám v histórii Banskej Bystrice. Voda zaplavila domy na Štefánikovom nábreží, vtedajšiu autobusovú stanicu, areál závodu Smrečina a mestskú časť Uhlisko.

Okrem rozsiahlych materiálnych škôd pripravila počas záchranných prác o život aj vojaka základnej vojenskej služby. Viac ako 42 kilometrov ciest bolo neprejazdných a zaplavených bolo 267 domov. Záchranári museli evakuovať viac ako 300 rodín.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #múzeum #Povodeň #Fotogafie