Tip na víkend: Západné Slovensko sa na hodoch rozvonia jablkami

Jabĺčka rôznych odrôd, ale všetky z domácich sadov, jabĺčka pečené, varené aj jablkové šťavy a mušty budú v sobotu od rána rozvoniavať naraz na trinástich miestach v Bratislavskom kraji.

10.10.2014 06:00
jablká, hody, Foto: ,
Jablkové hodovanie sa bude konať v sobotu 11. októbra na trinástich miestach Bratislavského kraja. Nebudú medzi nimi chýbať ani Bratislava, Modra, Svätý Jur či Pezinok.
debata

Hostiteľmi budú už siedmy rok mestá a obce Modra, Pezinok, Senec, Svätý Jur, Malacky, Stupava, Jabloňové, Limbach, Dunajská Lužná aj štyri mestské časti Bratislavy – Vajnory, Ružinov, Devínska Nová Ves a Nové Mesto – Fresh Market.

Dunajskej Lužnej už dvadsať rokov obhospodarujú vyše stohektárové ovocné sady, ktoré nazvali Dobré jablká. Návštevníci môžu na jablkovom trhu ochutnávať aj nakúpiť jabĺčka, ktoré im spomedzi mnohých druhov najviac zachutia aj všeličo iné, čo s jablkami súvisí.

„Bude ich na výber aspoň pätnásť druhov, v sadoch však pestujeme niekoľko desiatok odrôd jabĺk, ale aj hrušky, čerešne, maliny, jahody," hovorí Mária Mertušová zo spoločnosti Boni Fructi – Dobré jablká.

Na Jablkovom hodovaní môžete ochutnať rôzne... Foto: Robert Hüttner, Pravda
jablká, hodovanie, Na Jablkovom hodovaní môžete ochutnať rôzne odrody jabĺk, ako aj dobroty z nich.

Oberte si jabĺčka priamo v sade

Počas Jablkového hodovania sa hostia dozvedia o ich pestovaní a spracovaní a kto si chce urobiť zásoby, môže si ich sám naoberať priamo v sade. Program sa začína o desiatej, pre hostí je pripravená prehliadka sadu aj areálu firmy. Do sadov v Alžbetinom dvore bude premávať kyvadlová doprava.

Trh a kultúrny program sa budú odohrávať vnútri v hale v Dunajskej Lužnej. Bude tu všetko, čo súvisí s jablkami, koláče, štrúdle, mak, orechy, pečený čaj, šťavy aj doplnkový tovar, záhradkárske potreby.

V Dunajskej Lužnej si pochutíte na jablkách v... Foto: SHUTTERSTOCK
Jablková štrúdľa V Dunajskej Lužnej si pochutíte na jablkách v rôznych podobách, napr. na jablkovej štrúdle (ilustračné foto).

Bohatý program pre dospelých aj deti

Naživo sa budú prešovať a piecť jabĺčka aj vyrábať košíky. Záhradkári sa môžu o pestovaní ovocných stromov poradiť s odborníkmi a aj si niektoré priniesť domov do svojej záhradky.

Deti sa v sade povozia na traktore aj na koňoch, pozrú si bábkové divadlo či rytiersky turnaj a minizoo s domácimi zvieratami, vybijú si energiu na lezeckej stene alebo sa zapoja do tvorivých dielní s jablkovou témou.

V každom meste či obci má Jablkové hodovanie trocha iný program a na niektorých miestach sa bude hodovať až popoludní (v Pezinku, v Limbachu a v Jabloňovom), ale voňavé domáce jabĺčka a pochúťky budú kraľovať všade.

V niektorých mestách bude iný program, v... Foto: SHUTTERSTOCK
jablko, výživa, vitamíny V niektorých mestách bude iný program, v Pezinku, Limbachu a v Jabloňovom sa bude hodovať až popoludní. Ale budú jablká hlavnou témou hodov,

Vo Svätom Jure začínajú už v piatok a spojili jablkové trhy s farmárskymi, nájdete tam nielen chutné jabĺčka najrôznejších odrôd a jablkové chuťovky, ale aj iné kvalitné slovenské potraviny.

Modre je hodovanie od 12. hodiny spojené s mladým vínom a s prehliadkou country, bluegrass, folkovej a trampskej hudby Strunobranie, vo Vajnoroch sa zároveň s jablkovými hodmi koná šarkaniáda.

Kam za zábavou

11. októbra, sobota

  • Slovensko: Medzinárodný deň materských centier – programy vo viacerých mestách (v Bratislave rozprávkový program v areáli Vodárenského múzea, podrobnejší program na materskecentra­.sk)
  • Bratislava: stretnutie s Máriou Teréziou pri rozprávaní spisovateľa a historika Pavla Dvořáka, tovrivé dielne pre deti, prehliadka Apponyiho paláca, Stará radnica, 14,30 h. potravinové trhy v Starej tržnici;
    • Bitka pri Lamači 1866 – pripomenutie prusko-rakúskej vojny, komentované ukážky jednotiek delostrelectva, pechoty a jazdy, vojenský tábor, bojová scéna (14.30 a 19.30 h), lúka pri Krematóriu, oba dni 11.október: od 09:00, 12.október: od 11:30
  • Košice: šarkaniáda – šarkany sa budú rozdávať, predávať, maľovať a vyrábať na lúkach nad Kolibou Zlatá Podkova/sídlisko KVP, 13. h – 17. h; HARMÓNIA Festival zdravia a krásy
  • Betliar: Jazda sv. Huberta, jazda koní, prehliadka poľovníckych psov, vystúpenie sokoliarov, historický šerm a ohňovú šou, historický park pri kaštieli Betliar (viac informácií na terraincognita­.sk)
  • Martin: Martinské dožinky, Memorandové nám., od 10. h
  • Nitra: Šarkaniáda na Kalvárii/Inte­raktívna výstava vynálezy v OC Galéria, vedecké hračky demonštrujú prírodný alebo technický fenomén, do 19.10.
  • Piešťany: Noc svetiel, lampiónový sprievod, tvorivé dielne v klube ŽiWell (17.30 h), lampiónový sprievod mestským parkom (18.30 h.), ohňová show
  • Prešov: Objavovanie Prešova – Podzemný Prešov, labyrint prešovských suterénov, krypta gréckokatolíckeho Chrámu sv. Jána Krstiteľa, sobota od 10. h. , nedeľa od 14. h.
  • Poprad, Kežmarok, Spišská Nová Ves: Medzinárodný festival horských filmov, od 8. do 12. októbra (viac informácií na mfhf.sk)
  • Rajecké Teplice: Nostalgická jazda Rajeckou Ančou, jazda historickým motorovým vlakom, jazda zo žilinskej železničnej stanice o 9.30 a 13.30 hod., z Rajca o 11.30 a 15.30 hod, oba dni
  • Štrbské pleso: Medzinárodný deň nosenia detí, turistika od Štrbského plesa do Popradského plesa, centrálne parkovisko od 9:30
  • Sliač: modely nad Sliačom, 8. h – 18. h
  • Žilina: jeseň na dedine, program, občerstvenie, prednášky, predaj ovocných stromčekov a medu, ukážky remesiel a tradičnej kuchyne, hudba, zábava, od 13. h, Rosina

12. októbra, nedeľa

  • Bratislava: rekonštrukcia bojov Bitka pri Lamači, od 11:30, medzi Lamačom a Záhorskou Bystricou, na lúke pred krematóriom; tvorivé dielne pre deti, Bibiana dom umenia pre deti, od 16:00
  • Martin: Keď sa zima opýta, tvorivé dielne, sezónne gastronomické špeciality, ľudová hudba, Múzeum slovenskej dediny, od 10. – 16. h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dunajská Lužná #Pezinok #devínska nová ves #Modra #Jablká #Malacky #Stupava #Bratislavský kraj #Ružinov #Svätý Jur #Limbach #Vajnory #hody #Jabloňové