Kaštieľ vo Veľkom Bieli v noci ožije postavami z minulých storočí

Kaštieľ vo Veľkom Bieli v okrese Senec sa sobotu 18. októbra prenesie do dôb dávno minulých. Ožijú v ňom totiž velikáni minulých storočí, stretnúť bude možné uhorskú kráľovnú Máriu Teréziu, svoje zážitky z ciest porozpráva napríklad aj cisár Napoleon Bonaparte a zákulisie svojho blízkeho priateľstva odhalí cisárovná Sisi a jej bratranec Ludwig Bavorský.

18.10.2014 06:50
Veľký Biel, kaštieľ, noc, okná, Foto: ,
Kaštieľ vo Veľkom Bieli ožije od 18. - 21. hod. v sobotu 18. októbra postavami z minulých storočí.
debata (2)

To všetko v tretiu októbrovú sobotu od 18:00 do 21:00 ponúknu nočné prehliadky kaštieľa s názvom Tiene vyvolených. Výťažok z dobrovoľného vstupného pôjde na záchranu kaštieľa Veľký Biel. Agentúru SITA o podujatí informovala Ivana Krivosudská z kaštieľa Veľký Biel, ktorý sa nachádza v seneckom okrese.

Napoleon či Báthoryčka na chodbách kaštieľa

V kostýmoch historických postáv sa predstavia členovia divadelnej skupiny teatro Orlus, ktorí návštevníkom priblížia príbehy z dôb dávno minulých. Medzi stenami kaštieľa bude možné stretnúť Napoleona Bonaparteho, ktorý vyrozpráva zážitky z egyptskej výpravy svojej manželke Jozefíne.

Kaštieľ vo Veľkom Bieli ožije postavami z... Foto: SHUTTERSTOCK
Napoleon, Bonaparte, Kaštieľ vo Veľkom Bieli ožije postavami z minulých storočí. O svojich bojoch porozpráva aj Napoleon Bonaparte.

Pán Váhu a Tatier – Matúš Čák Trenčiansky sa pochváli svojimi odvážnymi činmi, s vojenskou stratégiou habsburskej monarchie návštevníkov oboznámi uhorská kráľovná Mária Terézia.

Herci priblížia aj starosti čachtickej panej Alžbety Báthoryovej s omladzujúcim elixírom. Na prvú prehliadku návštevníkov pustia o 18:00 a potom každú ďalšiu celú hodinu. Posledný vstup je o 21:00.

Toľko okien koľko dní v roku

História kaštieľa Veľký Biel, najstaršieho barokového kaštieľa u nás, sa píše od roku 1719, kedy sa začala jeho výstavba. Jeho majiteľom bol gróf Žigmund Csaky, ale spravoval ho jeho brat arcibiskup Imrich. Ako priblížila Krivosudská, celá stavba bola orientovaná na kalendárne prvky a počty.

Pôvodný kaštieľ mal kedysi toľko okien ako dní v roku, počet miestností sa rovnal počtu týždňov v roku a mal sedem brán ako počet dní v týždni. Stavba bola obývateľná až v roku 1724 a úplne dostavaná v roku 1732.

Interiér kaštieľa dýcha barokom. Foto: Michaela Brunovská, Pravda.sk
Veľký Biel, kaľštieľ, interiér, stoličky Interiér kaštieľa dýcha barokom.

Do polovice 18. storočia kaštieľ slúžil ako miesto výučby etikety, filozofie a humanitných vied pážat z okolitých grófskych rodín. Neskôr v ňom sídlil gróf Sifkovits a následne gróf Dadányi.

Kaštieľ prežil ťažké časy

Šľachtické sídlo vo Veľkom Bieli však zničila druhá svetová vojna, kedy rozkradli krov a preborila sa strecha. V roku 1953 začali kaštieľ obnovovať. Počas novodobej histórie kaštieľ menil majiteľov, istý čas bol z neho domov dôchodcov a neskôr ústav pre mentálne postihnuté ženy. Od roku 2006 niekdajšie šľachtické sídlo chátralo, zarastalo burinou a krovím.

V areáli kaštieľa sa konajú rôzne podujatia. V... Foto: Michaela Brunovská, Pravda.sk
Veľký Biel, kaštieľ V areáli kaštieľa sa konajú rôzne podujatia. V septembri sa tam konal Medzikultúrny dialóg.

V roku 2012 sa opäť začalo hovoriť o jeho obnove, pomoc pri revitalizácii priľahlého parku aj samotného kaštieľa vtedy majiteľom ponúkla nezisková organizácia Národný Trust spolu so Slovenským zväzom záhradkárov.

Už približne dva roky sa v kaštieli konajú aj rôzne akcie a podujatia, vyzbierané dobrovoľné vstupné potom odkladajú na obnovu kaštieľa.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #pamiatky #osobnosti #história #Veľký Biel