Obdivujte vinohrady po novej cyklotrase Bratislava – Svätý Jur

V Bratislavskom kraji sa otvára ďalšia cyklotrasa. Malokarpatsko – šúrska cyklomagistrála JuRaVa spája bratislavské mestské časti Rača a Vajnory so Svätým Jurom, ako aj rôzne akcie medzi týmito mestami ako napr. hody, vinobrania, dožinky a mnohé iné. Cyklotrasa s miernym prevýšením, je dlhá takmer 28 km. Keďže je pomerne nenáročná, je vhodná pre rodiny s deťmi.

19.10.2014 09:45
rizling, vinič, vinohrad Foto: ,
Objavte čaro vinohradov v Bratislavskom kraji zo sedla bicykla na novotvorenej cyklotrase JuRaVa. (ilustračné foto)
debata (3)

Cyklisti vyrážajú v nedeľu 19. októbra o 14. hod. z centier obcí, aby o 14:30 boli pri slávnostnom otvorení cyklotrasy pri Pustom kostolíku v Svätom Jure. O 15. hod. sa o zábavu postará Vajnorská dychovka.

Čaro svätojurských vinohradov

Svätý Jur je starobylé mestečko leží na úpätí Malých Karpát vo vinárskom kraji. V historickom centre Svätého Jura, ktoré je vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu, môžete spojiť oddych s objavovaním malých miestnych vinárstiev.

V obci nájdete chránenú prírodnú rezerváciu Šúr s lesom a mnohými jedinečnými rastlinnými a živočíšnymi druhmi. V blízkosti rezervácie sa nachádzajú pramene s alkalickou sírnatou vodou. Keď budete vo Svätom Juri, pozrite si aj zrúcaninu hradu Biely Kameň, ktorý pochádza pravdepodobne z 13. storočia.

Vychutnajte si čarovný pohľad na malebné terasovité vinohrady, ktoré sú pre Svätý Jur typické. Pustý kostolík z 15. storočia stojí medzi Račou a Svätým Jurom. Vedľa kostola vyniká stĺp s barokovou sochou Panny Márie zo 17. storočia. Neďaleko nájdete aj malú kalváriu.

Rača poteší milovníkov vína aj histórie

Rača každoročne priťahuje milovníkov vína na... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock hrozno Rača každoročne priťahuje milovníkov vína na Malokarpatskú vínnu cestu či Račianske vinobranie. (ilustračné foto)

Vinohradníckou tradíciou sa môže pochváliť aj Rača. Mestská časť býva pravidelne súčasťou Malokarpatskej vínnej cesty, ktorá každoročne priťahuje množstvo turistov. Milovníci vína a dobrého jedla si tiež obľúbili tradičné oberačkové slávnosti, známe ako Račianske vinobranie.

Konajú sa vždy začiatkom septembra. Zástavy, uniformy či fotografie vojakov Štefánikovho spolku si môžete pozrieť v Pamätnej sieni gen. M.R. Štefánika, ktorá sa nachádza v budove bývalej hasičskej zbrojnice.

Rača ponúka dostatok možností na oddych aj kultúrne vyžitie. Zistite ako žili vinári v dávnych dobách vďaka zachovaným predmetom, ktoré dennodenne používali.

V pamätnej izbe Obecného domu nájdete napr. kolovrátok, kroje, džbány či náradia na obrábanie pôdy. Keď budete chcieť zrelaxovať, vyberte sa do átria domu, kde nájdete záhradu s rozlohou 2000 metrov štvorcových.

Vinárstvo má bohatú tradíciu. V pamätnej... Foto: SHUTTERSTOCK
vinár, vinohrad, víno, hrozno, vinič Vinárstvo má bohatú tradíciu. V pamätnej račianskej izbe Obecného domu sa dozviete, aké náradie používali vinári kedysi. (ilustračná foto).

Obdivovať môžete aj nádherné vitrážne okná a barokový oltár v gotickom Kostole sv. Filipa a Jakuba zo 14. storočia. V Rači je známy aj Barónsky dom z druhej polovice 18. storočia. V tejto kultúrnej pamiatke sa nachádza veľký Pálfyovský erb.

Do Rače často zavítajú ľudia aj z iných bratislavských mestských častí, aby si oddýchli v lese alebo sa počas letných dní vykúpali v račianskom kúpalisku.

Vo Vajnoroch si oddýchnete v parku či pri jazere

Vo Vajnoroch môžete načerpať energiu v Parku pod lipami. V parku sa konajú rôzne kultúrne podujatia. Milovníkov športu potešia cvičebné stroje, ktoré sú osadené v priestore.

Najstaršou pamiatkou je Kostol Sedembolestnej Panny Márie z 13. storočia. Vo Vajnoroch je aj vzácny archeologický nález, staroslovanské pohrebisko z 8. storočia.

Zbierku ľudovej keramiky, výšivky s vajnorským vzorom a maľby s ľudovými motívmi nájdete v národnej kultúrnej pamiatke Vajnorský dom, v tradičnom obydlí vajnorských vinohradníkov.

V strede mesta sa vyníma 230 m vysoká pieskovcová Socha sv. Floriána, patróna hasičov. Pochádza z polovice 19. storočia. Vajnorské jazerá a rybníky sú tiež obľúbeným miestom na kúpanie a rybárčenie.

Bicyklom okolo Malých Karpát

Urobte si výlet z Bratislavy do Svätého Jura... Foto: SHUTTERSTOCK
bicykel, cyklista, Vuelta, Tour de France, Giro Urobte si výlet z Bratislavy do Svätého Jura alebo opačne. Cyklotrasa JuRaVa je vhodná aj pre rodiny s deťmi. (ilustračné foto)

JuRaVa je súčasťou plánovaného nultého okruhu cyklotrasy okolo Bratislavy a zároveň vstupnou bránou do Malokarpatskej cyklomagistrály, ktorá by sa mala tiahnuť po celom východnom úpätí Malých Karpát. Kopíruje koncept Neusiedlerskej cyklotrasy, ktorá tiež prechádza obcami a mestami vo vinohradníckej krajine.

Mapu cyklotrasy ako aj zaujímavosti o obci Svätý Jur a bratislavských mestských častiach Rača a Vajnory sa dozviete na webových stránkach združenia JuRaVa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #víno #pamiatky #Rača #cyklotrasa #Bratislavský kraj #Svätý Jur #Vajnory