Vodiči si zvolili desať najkrajších ciest Slovenska

Soroška, Manínska tiesňava aj diaľnica D1 pod Tatrami sú tri z desiatich top ciest na Slovensku, ktoré vzišli z tipov verejnosti a názoru odbornej poroty v ankete o najkrajšie cesty Slovenska. Do projektu sa zapojilo viac ako 600 vodičov, ktorí sa podelili o cesty, ktoré im prinášajú najväčšiu radosť z jazdenia.

22.10.2014 06:25
D1 Tatry, NEPOUZIVAT
Vodiči a odborná porota si v ankete o najkrajšie cesty zvolili úseky, z ktorých majú najväčšiu radosť. Na fotografii diaľnica D1 pod Tatrami.
debata (6)

Čarovná jazda po diaľnici D1 pod Tatrami

Prejazd popod Tatry má vždy svoje čaro. Rýchla a bezpečná jazda po diaľnici je k tomu príjemným bonusom. Nádherný pohľad na naše slovenské veľhory sa vám naskytne, keď sa cestou zastavíte v Štrbe, vo Východnej alebo pri Liptovskej Mare, Tatry.

Cestou po diaľnici D1 pod Tatrami sa zastavte v...
D1, Tatry, foto bez zdroja, NEPOUZIVAT Cestou po diaľnici D1 pod Tatrami sa zastavte v Štrbe, vo Východnej alebo pri Liptovskej Mare, Tatry. Naskytne sa vám nádherný pohľad.

Najvyužívanejší horský priechod Donovaly

Donovaly sú asi najviac vyťaženým horským priechodom na Slovensku. Celý úsek má takmer tridsať kilometrov a cesta sa strmým stúpaním dostane do nadmorskej výšky 960 m.n.m. Ideálne podmienky na dobrú jazdu sú mimo zimnej sezóny. Keď napadne sneh, využite miestne lyžiarske stredisko.

Pezinská baba pre priaznivcov zákrut

Horský priechod neďaleko Bratislavy je známy pretekmi do vrchu. Milovníci zákrut si vychutnajú najmä štrnásťkilometrový úsek medzi Pezinkom a Babou. Následná cesta z kopca do Perneku je viac oddychová, pre šoférov ale stále príjemná.

Pezinská baba poteší milovníkov zákrut.
Pezinska baba, NEPOUZIVAT Pezinská baba poteší milovníkov zákrut.

Dedinka v údolí od Hnúšte po Jelšavu

Prejazd 38 kilometrovým úsekom z Hnúšte do Jelšavy trvá asi 45 minút. Cesta sa kľukatí dedinkami, lesmi a kopcami. Pohľad na doliny môže odlákať vašu pozornosť od šoférovania. Nenechajte sa rušiť, a v prípade, že sa chcete pokochať okolitou krásou tohto zabudnutého sveta, radšej zastavte.

Cesta okolo Spišského hradu šoférov vždy dostane

Či už vychádzate z tunela Branisko alebo prichádzate z Popradu, cesta okolo Spišského hradu šoférov vždy dostane. Pohľad na jeden z najväčších hradných komplexov v Európe stojí za to, aby ste ubrali na rovnej ceste plyn. Keď sa zastavíte, môžete si nabrať vodu z minerálnych prameňov, ktoré v okolí vyvierajú.

Cesta okolo Spišského hradu dostane každého...
Spissky hrad, NEPOUZIVAT Cesta okolo Spišského hradu dostane každého šoféra.

Hodruša – Hámre dýcha baníckou históriou

Banícka história obce a jej okolia dáva dôvod zastaviť sa na takmer každom kilometri. Cestou medzi Žarnovicou a Banskou Štiavnicou narazíte na množstvo štôlní, ktoré sú zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Doprajte si prestávku pri Hodrušských jazerách a návštevu neďalekej sedemstoročnej ba­ne.

Keď pôjdete cez cestu Hodrušu - Hámre okolo...
Hodrusa - Hamre, foto bez zdroja, NEPOUZIVAT Keď pôjdete cez cestu Hodrušu - Hámre okolo Hodrušských jazier, zastavte sa v sedemstoročnej bani.

Deväť mostov cez obchvat Oravského podzámku

Na 6,4 kilometrovom úseku cesty R3 okolo Oravského podzámku prechádzajú vodiči cez deväť mostov. Výnimočný je 750 metrový most, ktorý vedie nad železnicou cez rieku Orava.

Horským priechodom Huty do výšin

cesta cez priechod Huty sa začína už pri Liptovskej Mare a vedie do Zuberca. Postupne sa z výšky 564 m.n.m. dostanete až takmer na 1100 m.n.m. do Hút, kde sa vám otvorí prekrásny pohľad na Liptovskú kotlinu. Ide o menej využívanú cestu, ktorá dáva viac voľnosti na ceste.

Najužšími cestami cez Manínsku tiesňavu

Ak v Považskej Bystrici odbočíte smerom na Záskalie, cesta vás povedie popri Manínskej tiesňave. Tiesňava si zahrala aj vo filmoch ako Pachohybský zbojník či Jánošík.

Manínska tiesňava je necelý kilometer dlhá a na niekoľkých miestach iba 15 m široká. Najužšie miesto má 3,7 metra. Je najužšou tiesňavou na Slovensku, cez ktorú bola vybudovaná cesta.

Manínska tiesňava je najužšia tiesňava na...
Maninska tiesnava, NEPOUZIVAT Manínska tiesňava je najužšia tiesňava na Slovensku, cez ktorú bola vybudovaná cesta.

Prekvapivá koliba na Soroške

Široká a bezpečná cesta na hlavnom južnom ťahu na východ krajiny je medzi šoférmi obľúbená. Tí, ktorí prechádzajú vrcholom Sorošky prvýkrát, prekvapí ich koliba a takmer rovný úsek cesty. Prejazd zákrutami vodičom spestrujú výhľady do krajiny a neďaleká Zádielská tiesňava.

Sedemsto tipov na parádnu jazdu

Tesne pod top 10 ostali ďalšie obľúbené cesty: okolie Myjavy; úsek Hrabušice – Stratená; slovenská Route 66 z Brezna do Vernáru; tunel Sitina na D2 a cesta Slobody z Podbanského cez Tatry.

Počas šiestich týždňov prišlo do ankety o najkrajších slovenských cestách od vodičov dokopy 700 tipov na zaujímavé a pekné úseky ciest. Z nich potom odborná porota vybrala tie najzaujímavejšie.

Anketu Parádna jazda realizovala spoločnosť Shell v spolupráci s dopravnými spravodajcami Zelenej vlny RTVS, BECEP, SACR, NDS a viacerými špecialistami v oblasti motorizmu a cestovného ruchu.

Zdroj foto: Shell

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #vodič #cesta