Tip na víkend: S tekvicou na rínok aj v noci na hrad

Štipku nostalgie prináša do Žiliny tradičný Budatínsky rínok. V sobotu 25. októbra sa v areáli hradu rozkrúti drevený kolotoč a popri hercoch a muzikantoch budete môcť obdivovať remeselné výrobky z kože, textilu, prútia, drotárov aj medovnikárov. A kto prinesie vyrezanú tekvicu, môže stráviť strašidelnú noc na Strečne.

24.10.2014 06:00
Budatinsky hrad, rinok, Foto:
Sezónu na Budatínskom hrade ukončí tradičný Budatínsky rínok, ktorý sa bude konať sobotu 25. októbra.
debata

Trh alebo rínok bol odjakživa nielen miestom, kde sa predávalo a kupovalo, ale aj miestom stretnutí a zábavy. Inak to nebude ani dnes v Žiline na Budatínskom hrade. Namiesto balónov a cukrovej vaty si môžete kúpiť povedzme pečené gaštany či syrové korbáčiky.

Deti si nevystrelia Spidermana, ale môžu si pohladkať živú ovečku, kozu či poníka a povozia sa na dobovom drevenom kolotoči. Stretnete tu poctivých remeselníkov, nájdete medovníky, drevené hračky a dobre sa zabavíte.

V areáli Budatínskeho hradu sa rozkrúti drevený... Foto: Považské múzeum v Žiline
kolotoc, dreveny, Budatinsky rinok, V areáli Budatínskeho hradu sa rozkrúti drevený kolotoč, ktorý určite poteší detskú dušu.

Rínok poteší dospelých aj deti

„Tento rok príde na Budatínsky rínok vyše 60 remeselníkov, na mieste sa bude drôtovať, čipkovať, košikárčiť, vyrábať med, ako to robili brtníci, budeme piecť oblátky. Pre deti je pripravená tvorivá dielňa s lektorom aj obľúbené razenie mincí a plieskanie bičom,“ pozýva Andrea Lukácsová, kultúrna manažérka Považského múzea.

Rínok sa otvára presne na poludnie a poslední návštevníci odídu až večer po 19. hodine. V stánkoch nájdete varešky a iný drevený riad a hračky, šperky, náhrdelníky a iné ozdoby, ručne robené tašky, šatky a čiapky, šité hračky a dekorácie, ale aj prírodné mydlá, med, propolis, koreniny, sviečky a ešte veľa iných vecí. Nebudú chýbať zvončeky, valašky ani bačovské palice, remene, biče.

Na Budatínskom rínku predvedie svoj kumšt 60... Foto: Považské múzeum v Žiline
remeslo, Budatinsky rinok, Na Budatínskom rínku predvedie svoj kumšt 60 remeselníkov, ktorí budú vyrábať remeselné výrobky priamo pred vami.

Ručné výrobky z dreva, kože, ľanu či drôtu alebo prútia sú pestré a kvalitné a rovnaký bude aj program. Uvidíte scénickú Baladu o víne a ženách, skupinu tanečného humoru Všetečníci, Divadlo zo šuflíka a do uší bude znieť hudba rôznych žánrov – ľudová, rock aj dychovka.

Samozrejme, postupne a naživo. Milovníci klasiky musia s lektorom vystúpiť na prehliadku do hradnej veže – tam bude po celý deň k peknému výhľadu hrať husľové duo.

Noc tekvíc, duchov a strašidiel na hrade Strečno

Kto prinesie so sebou vyrezanú tekvicu a nechá ju na rínku, dostane sa do losovania o vstupenky na Noc tekvíc, duchov a strašidiel na hrade Strečno. Tá sa uskutoční 29. októbra a všetky svetlonosy z rínku pomôžu vytvoriť na Strečne magickú atmosféru.

Noc tekvíc, duchov a strašidiel na hrade... Foto: Považské múzeum v Žiline
noc, hrad, Strecno Noc tekvíc, duchov a strašidiel na hrade Strečno sa uskutoční 29. októbra.

Počas noci tekvíc sa to bude len tak hemžiť strigami a hradnými duchmi, ktorí nikoho nenechajú na pokoji. Okrem hradných delostrelcov a hvezdárov, s ktorými môžete pozorovať nočnú oblohu, stretnete aj kostlivcov, mučené duše a Jacka Rozparovača a zažijete stredovekú tortúru s derešom.

Menším ako osemročným deťom sa návšteva neodporúča. Posilniť sa môžete čaročajom a čarodobrotou, vstup je, samozrejme, až po zotmení, od 18. hodiny a posledný o 20.30.

Kam za zábavou

25. októbra, sobota

  • Bratislava: Bratislavské jazzové dni/Bratislava v pohybe/Mesiac japonskej kultúry
  • Dubnica nad Váhom: Škola a vedecká hračka – interaktívna výstava, MsDK, do 31.10.
  • Košice: týždeň duchov v ZOO – vlastnoručne vyrobené ozdobené tekvice budú zdobiť ZOO
Vlastnoručne vyrobené ozdobené tekvice budú... Foto: ZOO Košice
tiger, zoo, tekvica, Vlastnoručne vyrobené ozdobené tekvice budú zdobiť košickú ZOO počas Týždňa duchov.
  • Poprad: Labyrinthum – výstava nadrozmerných hlavolamov pre hravých dospelých a zvedavéd eti v OC Max
  • Stará Ľubovňa: výstava Krása starých hračiek v Dome ľubovnianskeho mešťana, hračky z prelomu 19. a 230. storočia aj z 50. a 60. rokov

26. októbra, nedeľa

  • Banská Štiavnica: Šarkaniáda pod Kalváriou, koníky, sokoliari, tvorivé dielne, živé Človeče, nehnevaj sa, hry, zábava
  • Bratislava: bazár na hrade Devín – starožitností, vintage štýl a ručne vyrobené výrobky, od 10. h
  • Hlohovec: Kamilka na potulkách vesmírom – detský program, 17.h, hvezdáreň
  • Trnava: Tekvicová party – vyrezávanie prinesených tekvíc, divadielko, tvorivé dielne, detská minidiskotéka, od 14. h v The Mall

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #remeselníci #Budatínsky hrad #tekvica