Hrozí konským kočom v Ríme zánik?

Na Piazza di Spagna alebo pred Pantheonom sa ozýva dupot konských kopýt. Agentúra AFP uviedla, že na drožky, ktoré lákajú turistov, nemajú Rimania jednotný názor. Konské povozy v Ríme neodmysliteľne patria k atmosfére metropoly, tak ako drožky v New Yorku, vo Viedni či vo Florencii. Avšak v posledných mesiacoch sa hovorí o zákaze tejto turistickej atrakcie.

29.10.2014 06:00
Rim, drozka, kocis, kon, Foto:
Kočiš so svojou drožkou čaká na zákazníka na námestí v Ríme.
debata

Drožkárov rapídne ubudlo

Ochrancovia zvierat sa ozývali najmä koncom septembra, keď pred parlamentom padol kôň. Drožkárov však nie je mnoho. Dnes je ich už len štyridsiatka, zatiaľ čo pred niekoľkými rokmi sa po meste premávalo sto osemnásť kočiarov. Konskí pohoniči odchádzajú do penzie, a na prevádzkovanie tohto druhu dopravy sa nové povolenia nevydávajú.

Kočiši vstávajú zavčas rána, aby si pripravili kone a povozy, ktorým sa hovorí Botticelli a kedysi slúžili na prepravu vína v meste.

Od januára budúceho roka sa tieto starobylé taxíky musia presťahovať do nových stajní v prekrásnom parku Villy Borghese. Parlament by mal prijať nariadenie, aby kočiare jazdili iba vo veľkých mestských parkoch.

Teraz však majú drožky svoje stanovisko v priestore bývalých bitúnkov v štvrti Testaccio, ktoré Rím zásobovali mäsom až do roku 1975.

Obávajú sa o zdravie koní

Niektorí s vyjadrením, že drožky v metropole brzdia dopravu, nesúhlasia. Iní sa znepokojujú predovšetkým o zdravie koní.

„Mesto nie je tým najlepším prostredím pre kone. Je tu premávka, hluk, kone dýchajú znečistené ovzdušie a viac sa unavia. A po práci sú zavreté v stajniach. Aký život môžu mať takéto kone?“ prehlasuje Nadia Zurlová z Ligy proti vivisekcii na zvieratách.

Kočiši taxikármi?

Táto organizácia na ochranu zvierat predložila tento rok v lete parlamentu petíciu s 15 000 podpismi, v ktorej požaduje zrušenie drožiek. Podporila návrh radnice, aby sa z kočišov stávali vodiči klasických taxi.

"Zohnali sme 12 kočišov, ktorí súhlasili s tým, že sa stanú taxikári. Šli sme na radnicu, ale tá sľub nedodržala. Organizácie na ochranu zvierat nás kritizujú, ale my sme skutoční ochrancovia koní. Staráme sa o ne, chceme len pracovať, "vyhlasuje predseda asociácie drožkárov Angelo Sed.

Turistov odrádza vysoká cena

„Všetci si myslia, že turistov okrádame, že sa obohacujeme. Často však prejdú celé dni, kedy nemáme žiadneho zákazníka. Pokiaľ ide o ceny, musia byť dohodnuté so zákazníkom, pretože stanovené ceny sme v našich žiadostiach nezvýšili,“ hovorí Angelo Sed.

Tri konské povozy stoja pred kostolom Svätej Trojice a turisti si ich fotografujú. Často sa vypytujú na ceny, váhajú. Konečne sa tu zastavuje jedna nemecká rodina a pýta si jazdu na želanie, aby oslávili synove narodeniny. Výlet ju po dohode s drožkárom vyjde 170 eur. Kočiš je potešený, na celý deň má zárobok istý.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #kôň