Bratislavský hrad odhalí najvzácnejší sarkofág Etruskov

Výstava Etruskovia z Perugie poukazuje najmä na vyspelú kultúru a život etruského národa v Perugii, vypovedá príbeh Etruskov, praotcov - zakladateľov Perugie, neskôr asimilovaných, pohltených rímskou hegemóniou.

02.11.2014 06:00
sarkofag, toskansko, etruskovia Foto:
Sarkofág Etruska z 5. storočia p.n.l. (ilustračná foto)
debata (3)

Unikátna výstava o Etruskoch je pre verejnosť od 31. októbra až do 29. marca budúceho roka prístupná na Bratislavskom hrade. Výstavu Etruskovia z Perugie prináša Slovenské národné múzeum (SNM) – Historické múzeum v spolupráci s Národným archeologickým múzeom v meste Perugia, ktoré je najstarším družobným mestom Bratislavy.

Najvzácnejší sarkofág v pivnici hradu

Vďaka tomu sa na Slovensko po prvý raz dostali unikátne etruské nálezy priamo z Talianska. Agentúru SITA o tom informovali zo SNM. Záujemcovia si exponáty môžu pozrieť v pivniciach Bratislavského hradu. Je medzi nimi napríklad najvzácnejší sarkofág z hrobky rodiny cacni z lokality Elce so zachovaným pozlátením.

„Pivnice hradu sa touto výstavou po prvýkrát po rekonštrukcii sprístupňujú verejnosti a návštevníci tu môžu obdivovať jedinečne zachované pôvodné múry a klenby,“ doplnila kultúrno-propagačná manažérka Historického múzea SNM Jana Hutťanová.

Pivnice hradu budú po prvýkrát po rekonštrukcii... Foto: SHUTTERSTOCK
Bratislavský hrad Pivnice hradu budú po prvýkrát po rekonštrukcii prístupné verejnosti.

Etruská civilizácia oživená

„Výstava Etruskovia z Perugie poukazuje najmä na vyspelú kultúru a život etruského národa v Perugii, vypovedá príbeh Etruskov, praotcov – zakladateľov Perugie, neskôr asimilovaných, pohltených rímskou hegemóniou. Ako každá veľká civilizácia, aj tá etruská postupne upadla do zabudnutia, ale je na nás, aby sme ju znovu oživili,“ avizuje múzeum.

Expozícia ukazuje najvýraznejšie črty etruskej civilizácie. Predstavuje osídlenia i zvláštnosti etruskej kultúry. Obsahuje aj typickú čierno a červeno-figúrovú keramiku a rôzne druhy bronzových predmetov. Zaujme medzi nimi napríklad dno keramickej nádoby s vyrytou etruskou abecedou, ktorú tvorilo 19 znakov.

Etruskovia žili najmä na území dnešného Toskánska, no ich osídlenie siahalo aj do dnešného regiónu Umbria v strednom Taliansku, ktorého hlavným mestom je Perugia. Perugia bola považovaná za jedno z najdôležitejších miest etruskej federácie dvanástich miest. Spájala sa tiež s etruským expandovaním do pádskej oblasti v 6. stor. pred Kristom.

Etruskovia žili aj v dnešnom regióne Umbria v... Foto: SHUTTERSTOCK
Perugia, Taliansko, etruskovia Etruskovia žili aj v dnešnom regióne Umbria v strednom Taliansku, ktorého hlavným mestom je Perugia.

Sarkofágy objavili v podzemnej garáži

Život tajomného starovekého národa Etruskov paradoxne poznáme najmä z obsahu ich hrobiek. Preto sú pre poznanie tohto zaniknutého národa veľmi vzácne travertínové sarkofágy zdobené reliéfmi a aj farbou, ktoré sú typické práve pre oblasť Perugie.

Na výstave v pivniciach Bratislavského hradu je aj už spomínaný „sarkofág č. 53 z rodinnej hrobky cacni z lokality Elce so zachovaným pozlátením“. Sarkofág je najvzácnejší spomedzi 20 kusov sarkofágov náhodne objavených v roku 2003 pri stavbe podzemnej garáže.

„Majiteľ objav zatajil, nenahlásil a sarkofágy rozpredal. Pri ich čistení dokonca zoškrabal originálnu farebnosť z niektorých kusov. Karabiniérom zo špeciálnej jednotky pre ochranu kultúrneho dedičstva, sa však podarilo tento nezákonný čin odhaliť, všetky rozpredané sarkofágy zachrániť. Vďaka tomu máme dnes možnosť, ako ďalšie európske hlavné mesto po Ríme, tieto unikáty vidieť a prezentovať,“ priblížilo zaujímavý príbeh vystaveného sarkofágu v tlačovej správe k výstave národné múzeum.

Na výstave Etruskovia z Perugie spolupracuje SNM – Historické múzeum so Soprintendenza per i Beni Archeologici dell’ Umbria Perugia, Museo Archeologico Nazionale dell’Umbria Perugia a s Talianskym kultúrnym inštitútom v Bratislave.

Mestá Bratislava a Perugia sú partnerskými mestami už od roku 1962, čo je pre hlavné mesto SR najdlhšie trvajúce zahraničné partnerstvo.

Výstavy na Bratislavskom hrade je sú pre verejnosť prístupné od 9:00 do 17:00, posledný vstup je možný o 16:00. Viac podrobností o programe múzea možno nájsť na jeho webstránke.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Taliansko #výstava #bratislavský hrad #Slovenské národné múzeum #Etruskovia