Zahraniční cestovatelia sa podelia o svoje zážitky v 3D

Na festivale diváci uvidia viac ako 70 scestovaných dobrodruhov s dychberúcimi prezentáciami, z ktorých štyri si návštevníci vychutnajú so špeciálnymi okuliarmi v 3D. Stolové hory vo Venezuele, Moravský kras, najdlhšia jaskyňa sveta v Iráne a indický Ladakh - to sú témy štyroch 3D cestovateľských prezentácie, ktoré prichádzajú na Slovensko zo susedných Čiech.

04.11.2014 09:30
norsko, NEPOUZIVAT Foto:
Organizátor festivalu Cestou necestou Michal Knitl porozpráva o Nórsku.
debata

Festival Cestou necestou začína svoje turné 5.11. v Bratis­lave, kde potrvá do soboty 8.11. V nasle­dujúcich dňoch sa presunie do ďalších slovenských miest – v Piešťanoch sa uskutoční 9.11.2014, v Banskej Bystrici 14.-15.11.2014, do Žiliny zavíta 22.-23.11.2014 a v Pezinku ukončí festival svoje cestovateľské turné 29.11.2014.

Festival sa bude konať v Bratislave,...
banska bystrica, festival, NEPOUZIVAT Festival sa bude konať v Bratislave, Piešťanoch, Banskej Bystrici, Žiline a Pezinku. Fotografia z minulého ročníku v Banskej Bystrici.

Desať rokov na cestách

Aj vďaka podpore Vyšehradského fondu ponúkne jesenná edícia festivalu Cestou necestou skutočné cestovateľské lahôdky nielen od slovenských dobrodruhov. Prezentovať príde najscestovanejší Maďar na svete, Gábor Csonka, žijúci posledných 10 rokov na cestách.

Prekonala sedemtisícovky

Českí cestovatelia Matej Boháč a Marek Audy sa podelia o svoje zážitky dokumentované stereofotografiou. Ola Dzik z Poľska, držiteľka snežného leoparda, ktorá už zdolala všetky 7000 metrové hory v Pamíre a Ťan-Šane, porozpráva o Tatrách.

Ola Dzik z Poľska zdolala všetky sedemtisícovky... Foto: Dariusz Lizak
hory, festival, NEPOUZIVAT Ola Dzik z Poľska zdolala všetky sedemtisícovky v v Pamíre a Ťan-Šane.

Rituály kmeňov z Etiópie

Film o krymských Tatároch predstavia Krystyna Krauze a Tomáš Brabenec. „Môj osobný tip je prezentácia Romana Burdu z Českej republiky, ktorú som videl pred dvoma rokmi v Prahe i Brne. Som šťastný, že si naši návštevníci budú môcť pozrieť prezentáciu človeka, ktorý sa už desaťročie stále vracia do Etiópie zdokumentovať zvyky a rituály kmeňov, o ktorých existencii už ani netušíme“, hovorí Michal Knitl, organizátor festivalu.

Známe osobnosti prinesú neznámy kus sveta

Zo slovenských prezentujúcich nebude chýbať Dorota Nvotová so svojou prezentáciou o Nepále či Zoli Pál, čerstvo po návrate z pokusu o rýchlostný rekord výstupu na všetky sedemtisícovky v Pamíre a Ťan-Šane.

Ďalej sa návštevníci môžu tešiť na Pištu Vandala a jeho zážitky z koncertovania v Brazílii, na Mateja Fabšíka a Mariána Grofčíka s ich populárnou expedíciou Lada svetom či na tvorcov dokumentárneho filmu Vlčie hory.

Filmári dokumentu Vlčie hory ukážu tatranskú...
Vlcie hory, NEPOUZIVAT Filmári dokumentu Vlčie hory ukážu tatranskú prírodu, o ktorej existencii sme netušili.

So svojimi skúsenosťami so šamanmi sa príde podeliť Matej Kubičár, Oliver Filan porozpráva o svojom ročnom pobyte v Kórei. Nebudú chýbať ani známi cestovateľskí blogeri Alexandra Kováčová, Tomáš Gríger a mnohí ďalší inšpiratívni cestovatelia.

Zábava, gastronómia aj originálne výrobky

Organizátori festivalu pre účastníkov okrem prezentácii pripravili aj možnosť zapojiť sa do cestovateľského kvízu a tomboly. Program bratislavského festivalu navyše oživia exotické hudobné a tanečné vystúpenia. Cez prestávky si tu návštevníci budú môcť pozrieť výstavu fotografií či zakúpiť rôznorodé výrobky od cestovateľských kníh, cez hudobné nástroje až po ethno šatky. Nebude chýbať ani exotické jedlo či kvalitná káva a čaj.

Na festivale si budete môcť zakúpiť...
festival, NEPOUZIVAT Na festivale si budete môcť zakúpiť cestovateľské knihy či orinigálne výrobky. Fotografia z minulého ročníka v Bratislave.

Cestovať môže naozaj každý

Väčšinu prezentujúcich tvoria mladí nezávislí cestovatelia, ktorí v hodinových blokoch rozprávajú pri fotografiách o svojich zážitkoch z ciest. Sú tak tým pravým dôkazom, že cestovať môže naozaj každý.

Viac informácií nájdete na webe festivalu.

Zdroj foto: Festival Cestou necestou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Žilina #festival #fotografie #Pezinok #Piešťany #prednášky #cestovatelia